Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Κοινωνικό Μέρισμα: Τι πρέπει να προσέξετε στην δεύτερη φάση υποβολής αιτήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοινωνικό Μέρισμα: Τι πρέπει να προσέξετε στην δεύτερη φάση υποβολής αιτήσεων

Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για Κοινωνικό Μέρισμα στη δεύτερη φάση, που αφορά σε πολλές περιπτώσεις λάθη που έγιναν με το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το IBAN του λογαριασμού που πρέπει να δηλώσει ο δικαιούχος, ο οποίος πρέπει να συνδέεται με τον ίδιο ως φυσικό πρόσωπο, όχι με συγγενή ή εταιρεία, τόνισε ο επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ Τάσος Τάγαρης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Εγκρίθηκαν ήδη 1,6 εκατ. αιτήσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από 760 εκατ. ευρώ και η διαδικασία προχωράει κανονικά, όπως είπε.

«Έχουμε ξεπεράσει το 1,6 εκατ. εγκεκριμένες αιτήσεις (από άνω των 3 εκατ. αιτήσεων που έγιναν συνολικά ως τώρα) για το κοινωνικό μέρισμα, πάνω από 760 εκατ. ευρώ ως προς το ποσό που αντιστοιχεί σε αυτές», είπε ο κ. Τάγαρης και «η διαδικασία προχωράει κανονικά. Έχει μειωθεί ο ρυθμός με τον οποίο υποβάλλονται οι αιτήσεις, καθώς οι περισσότεροι πολίτες έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία».

Η δεύτερη φάση υποβολής αφορά κυρίως όσους αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα, με το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, αλλά και το IBAN όπου όπως φαίνεται «κάποιος κόσμος φοβήθηκε να βάλει το δικό του και έβαλε πιθανώς συγγενικού προσώπου, για να αποφύγει μία κατάσχεση. Αλλά το Μέρισμα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, οπότε θα πρέπει να ακυρώσουν την αίτησή τους, που λογικά έχει εγκριθεί, αλλά δεν πήγε προς πληρωμή γιατί δεν ταυτίστηκε τo IBAN με το ΑΦΜ. Παραμένει προς πληρωμή για να πάει στην δεύτερη, άρα θα πρέπει να την ακυρώσουν και να υποβάλλουν άλλη με το σωστό IBAN», τόνισε ο ίδιος. Προσέθεσε μάλιστα ότι το ίδιο ισχύει για όσους έβαλαν IBAN λογαριασμού εταιρείας τους, που συνδέεται με το ΑΦΜ της εταιρείας και όχι του φυσικού προσώπου.

Για το κριτήριο της υποβολής φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία και ειδικά για τις περιπτώσεις νέων είτε ήταν προστατευόμενα μέλη είτε υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία, αλλά και για περιπτώσεις χηρείας με την δικαιούχο να μην διέθετε πριν προσωπικό ΑΦΜ, ο κ. Τάγαρης διευκρίνισε σχετικά ότι «η πενταετία ταυτοποιείται από τις πέντε τελευταίες φορολογικές δηλώσεις. Σε αυτές, αρκεί αυτός που αιτείται το μέρισμα να εμφανίζεται -είτε σε δική του δήλωση είτε ως σύζυγος είτε ως προστατευόμενο τέκνο είτε ως φιλοξενούμενος ... πρέπει να υπάρχει είτε το ΑΦΜ του είτε το ΑΜΚΑ, αλλιώς δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL