Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τι ισχύει για τα αναδρομικά εν ενεργεία δημόσιων υπαλλήλων και συνταξιούχων

«Είναι απόφαση τμήματος, πιλοτικής δίκης, όχι της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως για τους συνταξιούχους που είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη. Οδηγός και δεσμευτική για την Πολιτεία θα είναι εάν κρίνει θετικά η Ολομέλεια του ΣτΕ», σημείωσε ο εργατολόγος Κ. Τσουκαλάς

Τις διαφορές και τις... εκκρεμότητες που υπάρχουν στις υποθέσεις των αναδρομικών προς εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, με βάση τις αποφάσεις τμημάτων και της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, περιέγραψε ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Το ΣτΕ με την απόφαση του Ε' τμήματός του έκρινε παράνομες τις περικοπές του νόμου 4093/2012 σε εν ενεργεία υπαλλήλους, αφορά υπαλλήλους οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, δικαστικούς υπαλλήλους ... το σύνολο του Δημοσίου στην ουσία. Είναι ωστόσο απόφαση τμήματος, πιλοτικής δίκης, όχι της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως για τους συνταξιούχους που είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη. Η Ολομέλεια είτε θα την επικυρώσει είτε θα κρίνει αντίθετα. Οδηγός λοιπόν και δεσμευτική για την Πολιτεία θα είναι εάν κρίνει θετικά η Ολομέλεια του ΣτΕ, σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Επεσήμανε ότι υπάρχει μία διαφορά με τους συνταξιούχους, καθώς εν ενεργεία υπάλληλος δικαιούνται, εάν κινηθεί δικαστικά, μέχρι μία διετία πίσω. Τα υπόλοιπα έχουν παραγραφεί εφόσον δεν έχουν αναζητηθεί με εκκρεμούσες αγωγές. Για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αντίθετα, μπορούν να πάνε πίσω ως πέντε χρόνια, εκτός εάν είναι αμιγώς Δημόσιο (με φορέα το ΓΛΚ, όπου θεωρείται ότι είναι διετής η παραγραφή).

Στην περίπτωση των συνταξιούχων, ο ίδιος τόνισε ότι έχει βγει η απόφαση, αυτό που αναμένεται η διευκρίνιση για το θέμα των παραγραφών, το πότε ξεκινάει η αντισυνταγματικότητα. Η Πολιτεία λέει ότι ξεκινάει το 2015, εκείνοι λένε το 2013... μένουν ζητήματα παραγραφής, έχει κριθεί στην ουσία αντισυνταγματικός ο νόμος, δεν περιμένουμε άλλη απόφαση για αυτούς.

Το θέμα με τους συνταξιούχους είναι το γεγονός πως αφορά ένα διάστημα 2013-2018, που αποτελείται από τρία τμήματα, εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς:

- 2013 ως 10/06/2015: η Πολιτεία λέει ότι αφού η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ως έναρξη της αντισυνταγματικότητας την ημερομηνία έκδοσης απόφασης για λόγους δημοσιονομικούς, δεν οφείλονται χρήματα σίγουρα ως τον Ιούνιο του 2015. Αυτό πρέπει να ξανακριθεί, είναι ένα νομικό ζήτημα

- Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016: Μετά το 2015 κανένας δεν αμφισβητεί ότι οφείλεται αυτό το τμήμα, «κανονικά» πρέπει να υπάρξουν αναδρομικές καταβολές, προς όλους, όχι μόνο αυτούς που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικές αιτήσεις

- Μάιος 2016 - 2018: Η κυβέρνηση λέει ότι το πρόβλημα καλύφθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου για το τρίτο κομμάτι, «είναι ένα νομικό ζήτημα ... Κατά την άποψή μου και αυτά οφείλονται», όπως είπε ο κ. Τσουκαλάς, και αυτό θα κριθεί.

Για αυτά τα δύο κονδύλια, 2013-2015 και 2016-2018 θα κριθεί όχι το αν είναι αντισυνταγματικός ο νόμος (αυτό κρίθηκε) αλλά το αν οφείλονται τα ποσά, ξεκαθάρισε ο κ. Τσουκαλάς. Για το κομμάτι 2015-2016 «δεν έχω ακούσει κανέναν να αναφέρει ότι υπάρχει αμφισβήτηση», προσέθεσε.

Δείτε όλα τα σχόλια