Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Καταστροφές στο Πανεπιστήμιο και το μετρό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταστροφές στο Πανεπιστήμιο και το μετρό

Θεσσαλονίκη: Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, αλλά και στο εργοτάξιο του σταθμού Συντριβάνι του μετρό, τις οποίες προκάλεσαν περίπου πενήντα μπαχαλάκηδες κατά τη διάρκεια των προχθεσινών επεισοδίων που έγιναν μετά τις πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου έξω από τη σχολή.

Τα επεισόδια έδωσαν και πάλι αφορμή σε όλο το συντηρητικό φάσμα της πόλης να «πυροβολεί» κατά του πανεπιστημιακού ασύλου, παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Θεολογική Σχολή, που ήταν το ορμητήριο των μπαχαλάκηδων.

Σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, οι ζημίες στο κτήριο και στον εξοπλισμό της Θεολογικής Σχολής πιθανόν να ξεπερνούν και τις 100.000 ευρώ. «Βεβήλωσαν εικόνες, διέλυσαν και ξήλωσαν μεταλλικές πόρτες, έσπασαν τις τουαλέτες, κατέστρεψαν τους υπολογιστές στις γραμματείες και έχουν κλέψει σκληρούς δίσκους με σημαντικά αρχεία. Είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά, οι γραμματείες αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να λειτουργήσουν» δήλωσε ο αναπληρωτής κοσμήτορας της σχολής.

Ο αναπληρωτής πρύτανης του ΑΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος υποστήριξε ότι η αστυνομία, που είχε ειδοποιηθεί, όπως και η εισαγγελία, εισήλθε στο κτήριο, όταν, όμως, ήταν πια πολύ αργά και κάλεσε τους φορείς της πόλης να συναινέσουν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του πανεπιστημίου.

Σημαντικές ζημίες προκλήθηκαν στο εργοτάξιο του μετρό, όπου από τις μολότοφ ξέσπασε πυρκαγιά και κατέστρεψε ολοσχερώς τα προκάτ γραφεία της Αττικό Μετρό και ένα κουβούκλιο με το φυλάκιο.

Η Ν.Δ. Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή της υπόσχεται ότι όταν γίνει κυβέρνηση «θα καθαρίσουν τα πανεπιστήμιά μας από συμμορίες, από εμπόρους ναρκωτικών, από λαθρέμπορους και από κάθε λογής τραμπούκους», φυσικά με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 52 προσαγωγές ατόμων, από τις οποίες οι 15 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τη ΓΑΔ Θεσσαλονίκης πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών (16 - 27 ετών), εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για διατάραξη της κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη εις βάρος αστυνομικού εν ώρα υπηρεσίας, εμπρησμό, απείθεια, αντίσταση, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, βεγγαλικών και εκρηκτικών υλών και παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL