Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Πορείες μνήμης και στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πορείες μνήμης και στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη:

Μαθητές, φοιτητές και άλλοι πολίτες κάθε ηλικίας τίμησαν χθες (και) στη Θεσσαλονίκη τη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου, που πριν από δέκα χρόνια δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα, κάτι που προκάλεσε τη μαθητική εξέγερση του 2008. «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» φώναζαν οι μαθητές στην πορεία τους, που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι από την Καμάρα και μέσα από κεντρικούς δρόμους έφθασε στο ΥΜΑΘ. Με το πέρας της πορείας, ωστόσο, μια ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να ρίχνει μολότοφ προς το ΥΜΑΘ και λίγο αργότερα επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο ύψος του τουρκικού προξενείου, στην Αγίου Δημητρίου, αλλά και στο εργοτάξιο του μετρό στο Σιντριβάνι.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών για να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους και εκείνοι απαντούσαν με ρίψη αντικειμένων. Οι οδομαχίες, που από κάποια στιγμή και μετά επικεντρώθηκαν σε δρόμους πέριξ του ΑΠΘ, κράτησαν περίπου τρεις ώρες και η Εγνατία οδός παρέμεινε κλειστή, ενώ πραγματοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. επτά προσαγωγές. Από τον πετροπόλεμο και τις μολότοφ προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ οι κουκουλοφόροι έβαζαν φωτιές και σε κάδους σκουπιδιών.

Στις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη πορεία από οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μετά το τέλος και αυτής της πορείας ξέσπασε νέος κύκλος επεισοδίων, όταν μια ομάδα κουκουλοφόρων βρήκε από τη Θεολογική Σχολή, την οποία είχε καταλάβει από προχθές, και άρχισε να πετάει μολότοφ και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν ρίχνοντας χημικά. Από τις βόμβες μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του μετρό, στο Σιντριβάνι, και καταστράφηκε το προκάτ κουβούκλιο με τα γραφεία. Η περιοχή μετατράπηκε για τουλάχιστον τρεις ώρες σε πεδίο μάχης, ενώ έγινε και μία ακόμη προσαγωγή ατόμου από την ΕΛ.ΑΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL