Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Αυτές οι μέρες θα είναι πάντα του Αλέξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτές οι μέρες θα είναι πάντα του Αλέξη

Η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας ήταν ότι το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ και ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του. Η αρχική μαρτυρία του ειδικού φρουρού έκανε λόγο για επίθεση από παρέα 30 κουκουλοφόρων!

Η στοχοποίηση του 15χρονου Αλέξη που ακολούθησε λίγες μόνο ώρες αφότου κείτονταν νεκρός στα Εξάρχεια είναι η πάγια τακτική ενός συστήματος εχθρικού προς την κοινωνία, που μετατρέπει τους ανθρώπους σε στόχους. Τα ΜΜΕ "έκοβαν και έραβαν" ενώ μέχρι και γράμματα ανυπόγραφα υπεράσπισης του "οικογενειάρχη Κορκονέα" είχαν κυκλοφορήσει. Μάλιστα ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA, είχε παραποιήσει ερασιτεχνικό βίντεο, προσθέτοντας ήχους από διαδήλωση και σπασμένες βιτρίνες, πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί προκειμένου να ελαφρυνθεί η θέση του Κορκονέα.

Και σε αυτή την περίπτωση όπως και την πρόσφατη του Ζακ, βίντεο πολιτών που κατέγραψαν τις στιγμές της δολοφονίας έφεραν στο φως την πραγματική εικόνα, που παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειές τους δεν κατάφεραν τα συστημικά ΜΜΕ να αποκρύψουν. 

https://archive.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod-arxeio-mp4.php?f=0000154697/0000/media154697.mp4&bgimg=http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2018/12/ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ.jpg

Εκείνη την ημέρα όλοι εμείς που βρεθήκαμε στους δρόμους θυμόμαστε το πότε, το πως και το γιατί. Εκείνες οι μέρες είναι ανεξίτηλα γραμμένες ως η πρόσφατη εξέγερση της νεολαίας που βγήκε στους δρόμους σε ολόκληρη την Ελλάδα, καταγγέλλοντας τον αφανισμό της που προδιαγράφονταν.

Είχαν προηγηθεί το 2006 και 2007 οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης Παιδείας. Η γενιά του άρθρου 16 έδωσε τη σκυτάλη στη γενιά του Δεκέμβρη. Η καταστολή και η αστυνομοκρατία ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής. Η δολοφονία του Αλέξη ξεχείλισε ένα ποτάμι οργής στους δρόμους της Αθήνας και της επαρχίας.

Νέοι και νέες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας έκαναν σύμβολο το νεαρό μαθητή προτάσσοντας τα αιτήματα ενός νεολαϊστικου κινήματος που αντιδρούσε στις συνεχείς πιέσεις, την καταπίεση και την "εξαφάνιση" που απειλούσε τους νέους προαναγγέλλοντας την προδιαγεγραμμένη κρίση που ερχόταν.

Κατ. Μπρ.

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, περίπου στις 21:00, ο αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκωνέας πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο Γρηγορόπουλο στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. 

Ωρα 21:18, η πληροφορία της δολοφονίας αναρτάται από χρήστη του athens.indymedia. Λίγο αργότερα συντάκτης της «Αυγής» ειδοποιεί τον ρ/σ «στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5», ο οποίος διακόπτει το πρόγραμμά του, μεταδίδει την είδηση και παραμένει πρακτικά σε συνεχή ροή για τον... επόμενο μήνα. Η είδηση της δολοφονίας του 15χρονου αρχίζει να κυκλοφορεί παντού.

Μέσα σε δύο ώρες, το κέντρο της πρωτεύουσας καταλαμβάνεται από δεκάδες χιλιάδες κόσμου, κάθε ηλικίας. Γύρω στις 01:30, οι δρόμοι είναι γεμάτοι οδοφράγματα και ισχυρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής

Το κέντρο της πόλης μετατρέπεται σε πεδιο μάχης και αστυνομικά τμήματα δέχονται επιθέσεις με πέτρες και ξύλα. Τις επόμενες ημέρες συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας .

Σήμερα, ο Ε.Κορκονέας εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο μετά από 84 συνεδριάσεις τον έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς μέχρι τότε τον βάραινε η ίδια πράξη, αλλά με ενδεχόμενο δόλο.

Ο δεύτερος ειδικός φρουρός που βρισκόταν μαζί με τον Κορκονέα το βράδυ της δολοφονίας, Βασίλης Σαραλιώτης, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (6-1) για συνέργεια στην ανθρωποκτονία και ένα χρόνο μετά, αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο της μη απομάκρυνσης του από τον τόπο καταγωγής του, το νομό Δράμας. Από τότε παραμένει ελεύθερος.

Και οι δύο αναμένουν την εξέλιξη της δίκης στο Μικτό Εφετείο της Λαμίας. Δέκα χρόνια μετά, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος παρουσιάζεται και πάλι στη δίκη του, αυτή τη φορά ως ένας συνειδητοποιημένος αναρχικός επαναστάτης που προάσπιζε το "άβατο" των Εξαρχείων, στόχος να αποκτήσει βάση το αίτημα αποφυλάκισης, του Επαν. Κορκονέα και να βγει από τη φυλακή μετά από λίγα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο χρόνια κατά την έναρξη του εφετείου, ο Ε.Κορκωνέας καλούμενος από το δικαστήριο να αναφερθεί στην κατηγορία ισχυρίστηκε αθώος, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο». Η δήλωσή του αυτή είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια.

Οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και πορείες

Συγκεντρώσεις, πορείες και εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλ.Γρηγορόπουλου.

Στις 12:00 στα Προπύλαια μαθητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία, ενώ στο ίδιο σημείο, στις 18:00 καλούν οργανώσεις και συλλογικότητες.

Επιπλέον, στις 21:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας.

Συγκεντρώσεις και πορείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα, καθώς και σε άλλες πόλεις όπως η Πάτρα, η Λάρισα, η Κομοτηνή, τα Χανιά, τα Ιωάννινα.

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ.

Δρακόντεια αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ.Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί αναμένεται να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ θα αναμένονται αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις σε αστυνομικά τμήματα και κτίρια, όπου στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες.

Συντάκτης: avgi.gr

Διαβάστε επίσης:

6 Δεκεμβρίου 2008. Σημείο χωρίς επιστροφή

Τι έμεινε ζωντανό από εκείνον τον Δεκέμβρη

Ώρα Μηδέν - Δεκέμβρης 2008

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL