Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ο ανακριτής ταυτοποιεί τους βίαιους αστυνομικούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ο ανακριτής ταυτοποιεί τους βίαιους αστυνομικούς

Μπορεί ακόμα η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου να μην έχει ολοκληρωθεί, οι δικαστικές αρχές όμως προχωρούν την έρευνα και ταυτοποιούν τους αστυνομικούς που στα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο εμφανίζονται να περνούν βίαια χειροπέδες στον ημιθανή Ζακ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της "Α".

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα 26 και Τρίτη 27 Νοεμβρίου, οι τέσσερις επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών που έσπευσαν στη Γλάδστωνος το μεσημέρι εκείνο του Σεπτεμβρίου κλήθηκαν από τον ανακριτή και τους υποδείχτησαν το αμοντάριστο βίντεο της "Εφημερίδας των Συντακτών" και το βίντεο του ΣΚΑΪ από link του YouTube, ώστε να ταυτοποιήσουν ποιος αστυνομικός κάνει τι και ποιος δεν κάνει.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έδωσαν συμπληρωματικές καταθέσεις οι δύο πρώτοι επικεφαλής που είχαν καταθέσει και στις 9 Οκτωβρίου, στις οποίες ο ένας έκανε λόγο για "αμόκ" του 33χρονου ακτιβιστή και ο δεύτερος για "παθητική αντίσταση", όπως είχε αποκαλύψει τότε η "Α". Ο επικεφαλής που τότε μιλούσε για "παθητική αντίσταση" του ημιαναίσθητου Ζακ, καθώς, για τη δυσκολία του να αναπνεύσει, την οποία διαπίστωσαν οι υφιστάμενοί του και κάλεσαν, όπως κατέθεσε, το ΕΚΑΒ, στη συμπληρωματική του κατάθεση δικαιολογεί - εξηγεί τις πράξεις των δύο αστυνομικών που αναγνώρισε και που είναι πιθανότατα αυτοί που τραβούν τα πόδια του Ζακ Κωστόπουλου και ένας που τον πατά με το πόδι.

Πέραν των δύο αυτών κατέθεσαν και ακόμα δύο επικεφαλής από την ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι κατέθεσαν για πρώτη φορά. Ένας εξ αυτών, αφού αναγνώρισε ένα αστυνομικό που ανήκει στη δική του ομάδα, ανέφερε, σύμφωνα με έγγραφο που η "Α" έχει στη διάθεσή της: "Λαμβάνοντας υπόψη ότι μετέβαιναν για περιστατικό ένοπλης ληστείας με άτομο που κρατάει αιχμηρό αντικείμενο, όπως τους διαβίβασαν από το κέντρο επιχειρήσεων, φρονώ ότι οι αστυνομικοί ενήργησαν εντός των ορίων της νομιμότητας και άσκησαν τη νόμιμη βία για να ακινητοποιήσουν το συγκεκριμένο άτομο". Ο δεύτερος αναγνώρισε και αυτός έναν αστυνομικό και σημείωσε: "Η βία δεν υπερέβη τα όρια της νομιμότητας και ήταν η ελάχιστη προκειμένου να τον αφοπλίσουν".

Μαντούβαλος - Πλεύρης στο πλευρό των αστυνομικών

Ως εκ τούτου, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι χθες, υπό το φως των καμερών τηλεοπτικών συνεργείων, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα παράξει "νομική συνδρομή - συμπαράσταση" στους συναδέλφους τους που εμπλέκονται "στην ανακριτική διαδικασία σε σχέση με τον θάνατο του ατυχούς συμπολίτη μας Ζαχαρία Κωστόπουλου", όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Και η νομική συμπαράσταση έχει και πολιτικό πρόσημο όπως φαίνεται από την ίδια ανακοίνωση: "Οι έγκριτοι νομικοί Μαντούβαλος Πέτρος και Πλεύρης Αθανάσιος θα αποτελούν εφεξής τους νομικούς παραστάτες των συναδέλφων, χρησιμοποιώντας εκείνοι κάθε αναγκαίο νομικό και τεχνικό μέσο που χρειάζεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης".

Μέχρι στιγμής, πάντως, τους αστυνομικούς βαραίνει μόνο μία ΕΔΕ και εις βάρος τους δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη.

Τα χτυπήματα στο κεφάλι έφεραν το μοιραίο ισχαιμικό επεισόδιο

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας, με την αποκάλυψη του Vice, είδε χθες και το πόρισμα του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας Σωκράτη Τσαντίρη σχετικά με την αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Και ο Σ. Τσαντίρης καταλήγει στο ότι "ο θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου επήλθε συνεπεία ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου, απότοκος πολλαπλών τραυματισμών σώματος - κυρίως κεφαλής".

Θυμίζουμε ότι και στο ιατροδικαστικό πόρισμα των Καλογριά-Μαριανού είχε καταγραφεί η ύπαρξη δεκάδων χτυπημάτων, με τα περισσότερα να είναι στο κεφάλι του 33χρονου. Στα πορίσματα αυτά καταγράφεται ότι στο σώμα και το κεφάλι του 33χρονου οι ιατροδικαστές μέτρησαν 22 κακώσεις και θλαστικά τραύματα, τα 14 από αυτά -και τα ισχυρότερα- στο κεφάλι.

Κατάθεση Σ. Τσαντίρη: Πότε ξεκινά το πνευμονικό οίδημα

Στην κατάθεσή του στον ανακριτή, την οποία αποκαλύπτει η "Α", ο Σ. Τσαντίρης σημειώνει ότι "στο σημείο που ο θανών πιάνει τον λαιμό του, έξω από το κατάστημα, μου δίνεται η εικόνα ότι ήδη έχει αρχίσει να εξελίσσεται το οξύ πνευμονικό οίδημα". "Συμπεραίνω ότι από τότε εξελισσόταν το οξύ καρδιακό επεισόδιο. Ο μηχανισμός θανάτου είχε ήδη ξεκινήσει από τη στιγμή που αποτυπώνεται στο βίντεο να πιάνει τον λαιμό και τον θώρακά του, διότι δίδεται η εικόνα ότι ήδη εξελισσόταν το οξύ πνευμονικό οίδημα" λέει και συνεχίζει: "Κατά την επιστημονική μου άποψη, το λάκτισμα μετά την έξοδό του από τον υαλοπίνακα στο αριστερό μέρος της κεφαλής του ήταν ικανό να προκαλέσει τις εν βάθει αιμορραγικές διηθήσεις του αριστερού κροταφικού μυός και αριστερά ινιακά και λόγω της κινητικής ενέργειας η κεφαλή ανεμπόδιστη προσέκρουσε με τη δεξιά της πλευρά επί ανενδότου επιφανείας (πλακόστρωτο) και σε συνδυασμό με τα θραύσματα από υαλοπίνακα υπέστη τα θλαστικά τραύματα στη δεξιά της πλευρά. Αυτή η κάκωση ήταν τόσο ισχυρή, που αποτέλεσε την αιτία της έντονης συμφόρησης των αγγείων και της εστιακής εξαγγίωσης ερυθρών. Σημειώνω δηλαδή ότι η εστιακή υπαραχνωειδής αιμορραγία θεωρώ ότι οφείλεται σε αυτό το λάκτισμα".

Καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας και πορεία το Σάββατο

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά νέα διεθνή εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου (ZackieOh). Η οργάνωση καλεί σε συλλογή υπογραφών για την έκκλησή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Επιπλέον, με σύνθημα «Οι ζωές μας έχουν αξία», η πρωτοβουλία για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου Justice For Zak/Zackie και ακόμα έντεκα οργανώσεις από τον χώρο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των δικαιωμάτων στην Υγεία και των πολιτικών δικαιωμάτων διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ το επόμενο Σάββατο 1.12, με σημείο προσυγκέντρωσης τη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL