Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Ο ΣΦΕΑ καταδικάζει τους προπηλακισμούς στο ΑΠΘ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΦΕΑ καταδικάζει τους προπηλακισμούς στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη:

«Αντιδημοκρατική και υβριστική» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 τη συμπεριφορά και τους προπηλακισμούς που υπέστησαν «από ορισμένους όψιμους, αυτόκλητους 'κληρονόμους' του Πολυτεχνείου» ιστορικά μέλη του Συνδέσμου, αλλά και εκπρόσωποι συνδικάτων και της Αυτοδιοίκησης, όταν, όπως είχαν κάθε δικαίωμα, πήγαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Τέτοιες αήθεις, χωρίς αρχές, συμπεριφορές προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης και του αντιδικτατορικού αγώνα. Το χειρότερο, απομαζικοποιούν και δυσφημούν τις επετειακές εκδηλώσεις, ενώ αυτές θα έπρεπε να αποτελούν 'πάλης ξεκίνημα' και δημοκρατική συσπείρωση απέναντι στους νοσταλγούς της χούντας και στη φασιστική απειλή που ξανασηκώνει κεφάλι» επισημαίνει ο ΣΦΕΑ.

Χαιρετίζει τους εκατοντάδες μαθητές/τριες, τους πολίτες που επισκέφθηκαν και τίμησαν στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (πρώην ανακριτικό κολαστήριο της χουντικής ΚΥΠ), όπου λειτουργεί ο Χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση, κατά την 45η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και τις ανάλογες αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις φοιτητών και πολιτών στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο. «Γεγονότα - ορόσημα που εκφράζουν όχι μόνο τη διαχρονική αντίσταση των νέων απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης, αλλά και τη διεκδίκηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Γεγονότα- ορόσημα που ξαναζωντάνεψαν στην εκδήλωση που οργάνωσε ο σύνδεσμός μας την Παρασκευή 16.11.2018 στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός της ΔΕΘ με μαρτυρίες αγωνιστών φοιτητών από 'τα άλλα Πολυτεχνεία'. Αλλά και στην εκδήλωση της κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ προς τιμήν του πρόωρα χαμένου συναγωνιστή μας Θωμά Βασιλειάδη, από τους πρωτεργάτες του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

Στο πνεύμα αυτό, ο ΣΦΕΑ παρατείνει τη λειτουργία των εκθέσεων φωτογραφικών ντοκουμέντων από την αντιδικτατορική αντίσταση που φιλοξενούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Τούμπας έως την Παρασκευή 30.11.2018, στο Θέατρο οδού Χηλής στην Καλαμαριά, έως το Σάββατο 24.11.2018 και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης έως και σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL