Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Τον σκότωσε η άγρια κακοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Τον σκότωσε η άγρια κακοποίηση

Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν πέθανε από ναρκωτικά. Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν "αυτοτραυματίστηκε". Ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από έμφραγμα από την άγρια κακοποίηση που υπέστη στα χέρια ή ακριβέστερα... από τα πόδια δύο καταστηματαρχών. Από την κακοποίηση που ολοκληρώθηκε με δυσανάλογη βία, όταν οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες ενώ ήταν σχεδόν αναίσθητος.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε χθες και από τους ίδιους τους ιατροδικαστές Νίκο Καλογρηά και Σουλτάνα Μαριανού: "Από τα ευρήματα νεκροψίας - νεκροτομής προέκυψε ότι ο θάνατος επήλθε από ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος".

Αναλυτικότερα δε στα συμπεράσματα της δεκασέλιδης έκθεσης των ιατροδικαστών εξηγείται ότι: "Κατά τον νεκροψιακό - νεκροτομικό έλεγχο διαπιστώθηκαν πολλαπλά διάσπαρτα τραύματα σώματος. Τα ως άνω τραύματα δεν συνιστούν θανατηφόρες κακώσεις με την έννοια ότι θα μπορούσαν να επιφέρουν μόνα τους απευθείας τον θάνατο, είναι δε συμβατά με την πρόκλησή τους από ποικίλους μηχανισμούς και συγκεκριμένα από τέμνον όργανο (π.χ. τμήματα υάλου), από θλβν αμβλύ όργανο (π.χ. χέρι, πόδι κ.λπ.), από πρόσκρουση σε ανένδοτη επιφάνεια (π.χ. έδαφος, ογκώδη αντικείμενα κ.λπ.).

Η τοξικολογική εξέταση δεν κατέδειξε παρουσία τοξικών ή άλλων ουσιών που να συνδέονται με τον θάνατο. Η ιστολογική εξέταση κατάδειξε παρουσία ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων του μυοκαρδίου που διαπιστώθηκαν ιστολογικώς. Με δεδομένη την απουσία υποκείμενης στεφανιαίας ή άλλης καρδιακής νόσου, άλλης υποκείμενης παθολογικής οντότητας -πλην της βαριάς ηπατικής βλάβης- καθώς και τοξίκωσης, οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος, μέσω μηχανισμού 'στρες' - ο όρος 'στρες' με την ιατρική έννοια του όρου, δηλαδή την αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τραύματα που τείνουν να μεταβάλουν τη σωματική του ισορροπία".

Σε απλά ελληνικά δηλαδή είχαμε έναν άνθρωπο χωρίς καρδιολογικά προβλήματα, που δεν έχει πάρει ναρκωτικά ή άλλη ουσία η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ή να συμβάλει στον θανατό του. Έναν άνθρωπο που έπαθε έμφραγμα από το ξύλο. Από την κακοποίηση που υπέστη μέρα μεσημέρι στην Ομόνοια υπό το βλέμμα δεκάδων ανθρώπων. Μόνο δύο μπήκαν στη μέση για να το διακόψουν. Ο όρος "αιτιωδώς" που χρησιμοποιούν οι ιατροδικαστές δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δικαιολογίες και νέα σενάρια. Αν τον άνθρωπο αυτόν δεν τον είχε χτυπήσει κανείς, δεν θα είχε πάθει τίποτα και σήμερα θα ζούσε.

Οι τελευταίοι σπασμοί της ζωής θεωρήθηκαν από τρεις από τους έξι αστυνομικούς της ΔΙΑΣ που του πέρασαν χειροπέδες ως «σθεναρή» ή «μεγάλη» αντίσταση, σύμφωνα με τις καταθέσεις που έφερε χθες στο φως η Γεωργία Ανάγνου στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. Μάλιστα, στις έξι αυτές καταθέσεις, τρεις αστυνομικοί κάνουν λόγο ακόμα και για απόπειρα αυτοτραυματισμού με το γυαλί που κρατούσε. Αναφέρονται δηλαδή σε όσα έχουν καταγραφεί στα υπάρχοντα βίντεο, μόνο που η προσπάθεια διαφυγής του Ζακ, κατά τη διάρκεια της οποίας καταρρέει -και που φαίνεται στα εν λόγω βίντεο- απέχει από όσα διηγούνται με πανομοιότυπο τρόπο οι αστυνομικοί.

Οι καταθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις αντικρουόμενες καταθέσεις των επικεφαλής των Ζήτα και ΔΙΑΣ που είχε αποκαλύψει και η "Α" στις 10 Οκτωβρίου, όπου ο πρώτος μιλά για "παθητική αντίσταση" του Ζακ και ο δεύτερος για "αμόκ".

Μηνύσεις και αλλαγή κατηγορητηρίου;

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε υπάρξει κάποια αλλαγή στις κατηγορίες που βαρύνουν τους δύο κατηγορούμενους καταστηματάρχες. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν δεν είναι για ανθρωποκτονία, αλλά για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βαθμό κακουργήματος και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για το πώς εξελίσσεται η έρευνα εντός της αστυνομίας. Δυο μήνες τώρα γίνεται η σχετική ΕΔΕ, η οποία -όπως γράφαμε και προ μηνός- είχε ξεκινήσει ως μια έρευνα που θα αφορούσε μόνο όσους αστυνομικούς έφτασαν στη Γλάδστωνος και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο σύνολο των αστυνομικών που ενεπλάκησαν με οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση. Όπως μάλιστα μαθαίνουμε, ο υπεύθυνος αξιωματικός της ΕΔΕ άλλαξε τρεις φορές.

Σε δηλώσεις της η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Α. Παπαρρούσου, ανέφερε ότι θα υποβληθούν μηνύσεις στους αστυνομικούς, αλλά και στο προσωπικό του ΕΚΑΒ που επιλήφθηκαν του περιστατικού.

Όλ. Γεροβασίλη: Σημαντική εξέλιξη στην έρευνα

"Το επιστημονικό πόρισμα των ιατροδικαστών αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην έρευνα για να διαλευκανθεί ο τραγικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου.

Είναι κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθεια να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, δίνοντας τις πρώτες ηχηρές απαντήσεις, τόσο στην καχυποψία περί συγκάλυψης όσο και στη μισαλλοδοξία και στην προσπάθεια διαπόμπευσης ενός ανθρώπου που δεν ζει πια. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί" δήλωσε χθες στο ΑΠΕ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.

Πλατφόρμα συλλογής στοιχείων

Στο μεταξύ, το γραφείο Forensic Architecture, το οποίο γνωρίσαμε χάρη στην έρευνά του που αποκάλυψε τα κενά στις καταθέσεις των αστυνομικών οργάνων στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, απευθύνει κάλεσμα σε όποιον/α διαθέτει οπτικοακουστικό υλικό από τα γεγονότα στη Γλάδστωνος να τα καταθέσει εμπιστευτικά και ανώνυμα αν το επιθυμεί, μέσω της πλατφόρμας www.zakcallforevidence.org προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Γιατί σκότωσαν τον Ζακ;

Χρειάστηκαν λοιπόν δύο ολόκληροι μήνες για να "αθωωθεί" ο νεκρός από τα λογής σενάρια που διακινήθηκαν, όπως ότι ήταν ναρκομανής, ότι είχε προβλήματα υγείας ή ότι είχε μπει να ληστέψει, για να μπορέσει ξανά να ακουστεί η βασική ερώτηση: Γιατί πέθανε ο Ζακ Κωστόπουλος; Μόνο που τώρα η ερώτηση είναι: Γιατί σκότωσαν τον Ζακ;

Και με αυτή την ερώτηση θα τελειώνουμε κάθε σχετικό ρεπορτάζ μας από εδώ και πέρα μέχρι να υπάρξει απάντηση, μέχρι να αποδοθούν οι ευθύνες όπου πρέπει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL