Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Έγκριση κατασκευής ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων στη Ρόδο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έγκριση κατασκευής ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων στη Ρόδο

Φωτογραφία αρχείου

Εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή για τις Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ».

Το συνολικό κόστος επένδυσης εκτιμάται στα 44 εκ. ευρώ και θα αξιοποιηθούν τόσο ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 18,5 εκ. ευρώ καθώς και ιδιωτικοί πόροι. Η Διυπουργική Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το έργο αφορά στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων της Ρόδου και αποτελείται από επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Βόρειας Ρόδου, Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων και ιλύος, Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών, εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ρόδου, μονάδα επεξεργασίας / κομποστοποίησης της ιλύος καθώς και δύο σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Αποτελεί το πρώτο έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων σε νησί και είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τους στόχους του νέου Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, σε συνεργασία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου με το Δήμο Ρόδου και την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ.

Το έργο θα είναι ανοικτής τεχνολογίας, με στόχο την επίτευξη υψηλού ποσοστού ανακύκλωσης και αξιοποίησης απορριμμάτων και την ελαχιστοποίηση του ποσοστού προς ταφή με παράλληλη μείωση του κόστους για το Δήμο, αλλά και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Δήμος Ρόδου θα ενεργοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, μέσω νέου σύγχρονου Κανονισμού Καθαριότητας, με μεγιστοποίηση της διαλογής και ανάκτησης στην πηγή των ανακυκλώσιμων, αλλά και των οργανικών και πράσινων αποβλήτων.

Όπως σημειώνεται, σύμφνωα με το ΑΜΠΕ, το έργο αυτό και οι συνολικές δράσεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Ρόδου, ένα από τα σημαντικότερα νησιά για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, θα γίνει πρότυπο συνολικής ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που δίνει νέα σημαντική ώθηση και στην ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της εργασίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL