Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Η Αθήνα ενώνοντας τις δυνάμεις της βγαίνει στο φως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αθήνα ενώνοντας τις δυνάμεις της βγαίνει στο φως

Δυναμικά εμφανίστηκε ξανά στο διεθνές στερέωμα η Αθήνα αποδεικνύοντας ότι μετά την κρίση οκτώ χρόνων αλλάζει, μεταμορφώνεται και μαζί με την κοινωνία των πολιτών μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις, που διευκολύνουν την καθημερινότητα και φέρνουν τους πολίτες πιο κοντά στην πόλη. Έτσι, ο δήμος Αθηναίων σε ειδική τελετή στην Λισσαβόνα απέσπασε το πρώτο βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που την ανέδειξε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας για 2018. Το έπαθλο είναι ένα εκατομμύριο ευρώ.

Παρακαταθήκη για το μέλλον χαρακτήρισε χθες ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης την ανάδειξη της Αθήνας σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα καινοτομίας για 2018, όχι μόνο για την κορυφαία διάκριση, αλλά και για το γεγονός ότι ο δήμος κατόρθωσε να αγκαλιάσει το “βουβό”, όπως το χαρακτήρισε “κίνημα ανθρώπων”, προκειμένου από κοινού να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν καινοτόμες δράσεις.

Όπως ο ίδιος εξήγησε “η καινοτομία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες”, προσθέτοντας ότι “αυτή η διάκριση είναι απόδειξη της Ε.Ε. που θέλουμε, της Ε.Ε. που λειτουργεί με αλληλεγγύη”. Ενώ, μιλώντας για την πόλη αυτή καθ’ εαυτήν, ο Γ. Καμίνης υπογράμμισε ότι “εγγύηση για την ανθεκτικότητας της είναι η συμμετοχή των πολιτών”

Τι επιβράβευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αυτό που εντυπωσίασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ο συντονιστικός ρόλος του δήμου στις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, καθώς μέσα από την ένωση των δυνάμεων έγινε κατορθωτό λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι νέες δομές του δήμου. “Κερδίσαμε το βραβείο γιατί αναζητήσαμε λύσεις χωρίς να έχουμε χρήματα και με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών αναπτύχθηκε το αίσθημα του ανήκειν προς την πόλη”, τόνισε η αντιδήμαρχος Αμαλία Ζέπου, που παρουσίασε τον “γαλαξία” των συμπράξεων μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου, των πολιτών και των ιδιωτών.

Μεταξύ των δράσεων που παρουσιάστηκαν είναι ο κόμβος αλληλοβοήθειας, που εξυπηρετεί 30.000 άπορους και ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά και προγράμματα όπως το chief digital hub με την σύμπραξη ιδιωτών και εταιρειών, που προσφέρουν τεχνολογικές λύσεις στον δήμο. Στο ίδιο πνεύμα της σύμπραξης λειτουργεί το Athens Cultural Net, όπου λειτουργεί ως διαδραστικό δίκτυο για 52 πολιτιστικούς οργανισμούς, αλλά και η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ή το πρόγραμμα “Πόλη2”, που προσφέρει επαγγελματική στέγη νέους καλλιτέχνες. Ενώ, στο πρόγραμμα τουριστικής ανάδειξης της πρωτεύουσας “This is Athens” συμμετέχει πέραν του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines, o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπως και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις παρεμβάσεις στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο, αλλά και στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για αστικές αναπλάσεις.

Ο Γ. Καμίνης εξήγησε ότι η επιβράβευση των συμπράξεων ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς από το 2010 έως σήμερα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η επιλογή του να απευθύνει κάλεσμα στην κοινωνία ήταν η μόνη επιλογή και η μόνη απάντηση στην κρίση, που ενεργοποίησε πάνω από 400 ομάδες ενεργών πολιτών. “Συμπράττουμε χωρίς προκαταλήψεις στην βάση της διαφάνειας και της ισότητας”, τόνισε. “Ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να προχωρήσουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Καμίνης. Υποστηρίζοντας ότι σε αυτή τη συγκυρία “ο δήμος μπορεί να ενώσει δυνάμεις” και να λειτουργήσει ως μονοπάτι που οδηγεί την χώρα στην “λεωφόρο της προόδου”.

Να σημειωθεί ότι το βραβείο “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018” διεκδικούσαν μαζί με την Αθήνα, η Τουλούζη (Γαλλία), το Αμβούργο (Γερμανία), η πόλη Λουβέν (Βέλγιο), το Ούμεο (Σουηδία), και το Άαρχους (Δανία), ενώ στον πρώτο γύρο είχαν αποκλειστεί πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Λισσαβόνα.

Απολογισμός

Κάνοντας απολογισμό έργου μετά από δυο θητείες, ο Γ. Καμίνης τόνισε ότι παραδίδει στην επόμενη δημοτική αρχή έναν δήμο που έχει εξυγιανθεί οικονομικά, έχει εξασφαλίσει πόρους, όπως και καινοτόμα προγράμματα που διαπνέουν όλη την στρατηγική που αναπτύχθηκε. “Αυτό πολύ σύντομα θα το αναγνωρίσουν οι Αθηναίοι”, εκτίμησε.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Καμίνης παραδέχθηκε λάθη και καθυστερήσεις. Παραδέχθηκε το μέγα πρόβλημα της καθαριότητας και την έλλειψη οδοφωτισμού. Για το τελευταίο ζήτημα ενημέρωσε για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού 43 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με λαμπτήρες τύπου LED. “Μπορεί η τελική έγκριση του διαγωνισμού να κάθεται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών, αλλά το έργο θα ολοκληρωθεί και η πόλη θα έχει φωτισμό”, σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL