Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις των μελλοντικών φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις των μελλοντικών φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Την ανάγκη για μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής προτάσσει η επιστημονική κοινότητα σε ειδική ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες, καλώντας ταυτόχρονα τους πολιτικούς και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να σχεδιάσουν από κοινού ξανά τις πόλεις, ώστε να είναι ανθεκτικές. Το δε κόστος αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές είναι ιλιγγιώδες, εάν σκεφτεί κανείς ότι με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ προκύπτει ότι πέρυσι συνέβησαν 1.000 γεγονότα με άνω των 10 νεκρών στο κάθε γεγονός.

Τα επιστημονικά παράδοξα

Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι, ιδίως στον ελλαδικό χώρο, δεν υπάρχει προετοιμασία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι εν γένει “υπάρχει ένα επιστημονικό παράδοξο”. Ο καθηγητής Ευ. Λέκκας το εξειδίκευσε λέγοντας ότι “ενώ έχουμε κατακτήσει την γνώση και την επιστήμη, η οποία αυξάνεται με πάρα πολύ μεγάλους ρυθμούς, εντούτοις τα αποτελέσματα των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών αυξάνονται και αυτά με μεγαλύτερους και πιο επιθετικούς ρυθμούς”.

Ειδικά στο σκέλος των υποδομών επισήμανε ότι, για παράδειγμα μετά τον σεισμό των 11 ρίχτερ στην Ιαπωνία, θα πρέπει “να επανασχεδιάσουμε το όλο θέμα για την αντιμετώπιση των τσουνάμι στον ελληνικό χώρο”. Ενώ στο σκέλος της κατασκευής υποδομών και δη γεφυρών, ο Ευ. Λέκκας επισήμανε πως “δεν υπολογίζαμε τον παράγοντα άνωση”. “Η άνωση φέρει το τσουνάμι, σηκώνει τη γέφυρα, ελαφρύνει τη γέφυρα και στη συνέχεια την παίρνει”, εξήγησε.

Η βόμβα...

Όμως, όλοι παραδέχτηκαν ότι η πλημμύρα της Μάνδρας ήταν ξεχωριστό φαινόμενο. Ο Ευ. Λέκκας έκανε λόγο για “υδρομετεωρολογική βόμβα”, αφού εντοπίστηκαν “πολύ μεγάλα ύψη βροχής”. Εξήγησε ότι εάν αντίστοιχο φαινόμενο “εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Αττικής, πάλι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τα τεχνικά έργα τα οποία μπορούμε να κατασκευάσουμε αυτή τη στιγμή”. Αφού υπενθύμισε ότι η πλημμύρα της Μάνδρας είχε να συμβεί 100 χρόνια, ο Ευ. Λέκκας τόνισε ότι το 1/3 του οικιστικού ιστού της Μάνδρας είναι δομημένο πάνω στην κοίτη των ποταμών.

Να σημειωθεί ότι η τάφρος εκτροπής που είχε κατασκευαστεί πριν 10 χρόνια μπορούσε να παραλάβει 300 κυβικά μέτρα νερό ανά δευτερόλεπτο, ενώ λόγω της πλημμύρας οι απαιτήσεις ήταν για 1.400 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. “Επειδή δεν μπορούν να κατασκευαστούν τέτοια έργα, πρέπει να πάμε σε πιο έξυπνες προσεγγίσεις”, σημείωσε ο Ευ. Λέκκας.

“Να τολμήσουμε...”

Εστιάζοντας στο ζήτημα της άναρχης δόμησης στον ελλαδικό χώρο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς υπενθύμισε ότι υπήρχε γενικευμένη ανοχή στην ανομία και κάλεσε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στον σχεδιασμό των αλλαγών. “Για να δημιουργήσουμε μικροκλίμα, που θα αντιμετωπίζει την νέα κλιματολογική κατάσταση, πρέπει να λάβουμε τολμηρές και γενναίες αποφάσεις που δεν αφορούν μια κυβέρνηση και ένα υπουργείο. Να συμφωνήσουμε και με τους άλλους πολιτικούς χώρους ότι πρέπει να κάνουμε μια γενική στροφή και γενικό αναπροσανατολισμό των οικονομικών πόρων και της εργασίας στην εξοικονόμηση ενέργειας στα νέα κτήρια, αλλά και στα παλιά”, τόνισε ο Γ. Δημαράς.

“Πρέπει να τολμήσουμε και να κάνουμε νέες αλλαγές”, τόνισε ο υφυπουργός προσθέτοντας: “Πρέπει να τολμήσουμε και να γκρεμίσουμε οικοδομικά τετράγωνα, να σχεδιάσουμε την πόλη σε ευρύτερες περιοχές και να εξετάσουμε εκ νέου τα σύνθετα ζητήματα όπως είναι η πολυνομοθεσία, η νομολογία”. Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στον αστικό ιστό, ο Γ. Δημαράς υπογράμμισε πως “πρέπει να απαλλαγούμε από το πελατειακό σύστημα”. Ενώ, ειδικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρότρυνε το ακροατήριο να μην τις φοβούνται, υπό την προϋπόθεση ότι, για παράδειγμα, τα αιολικά πάρκα “θα είναι σωστά χωροταξικά τοποθετημένα”. Παραδεχόμενος ότι και η Ν.Δ. έχει ευθύνες για την άναρχη δόμηση, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης πρόκρινε έργα “που δεν θα φέρνουν ψήφους, αλλά θα σώζουν ζωές”, όπως χαρακτηριστικά είπε, παραδεχόμενος την επί πολλά έτη έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής θωράκισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL