Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
"Παρά τις καταδίκες ο Παπαντωνίου μέχρι και το 2016 συνέχιζε να ανοίγει λογαριασμούς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παρά τις καταδίκες ο Παπαντωνίου μέχρι και το 2016 συνέχιζε να ανοίγει λογαριασμούς"

«Case study για το πώς να ξεπλένετε εκατομμύρια ευρώ» χαρακτήρισε το δίκτυο δεκάδων λογαριασμών και τις χιλιάδες μεταξύ τους συναλλαγές που χρησιμοποιούσε ο πρώην «Τσάρος της Οικονομίας» Γιάννος Παπαντωνίου και συνεχίζει να αποκαλύπτεται ακόμη και σήμερα, από την Κύπρο μέχρι... κάτω από το φωτοτυπικό της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, είπε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Ο κ. Παπαντωνίου προσπάθησε χτες να κάνει... μάθημα τραπεζικού συστήματος στους δύο ανακριτές (Ζαμανίκα και Ευαγγέλου) και υποστήριξε ότι όλα όσα περιγράφονται στο κατηγορητήριο των 950 σελίδων (παραστατικά και αποδείξεις από χιλιάδες αποσύρσεις και καταθέσεις μετρητών, τοποθετήσεις σε ιδρύματα, κτλ.) δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν ως "ξέπλυμα", ότι όλα γίνονταν κανονικά, ότι έπαιρνε κάποιες αμοιβές από τις εργασίες του πριν γίνει υπουργός και στη συνέχεια τις επένδυε, σε ακίνητα, σε off-shore, κτλ., είπε η κ. Παπαδάκου, όταν υπάρχουν επτά κεντρικοί λογαριασμοί σε ελβετικές τράπεζες και μία βρετανική, συνολικά 38 υπολογαριασμοί, ίδρυμα στο Λουξεμβούργο όπου έχουν μπει χρήματα. «Είναι case study για το πώς να ξεπλένετε εκατομμύρια ευρώ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπάρχουν και «ορφανά», όπως 2,2 εκατ. ευρώ σε έμβασμα. Τα επίμαχα χρήματα είναι γύρω στα 5 εκατ. ευρώ ... και συνεχώς βρίσκονται. Έχει εντοπιστεί και ποσό στην Κύπρο μετά την κλήση του κ. Παπαντωνίου σε απολογία, όπως ανέφερε.

Καυτηρίασε εξάλλου το δεύτερο που ισχυρίστηκε ο κ. Παπαντωνίου, για την υπόθεση της αναβάθμισης των φρεγατών που φέρεται να έβλαψε το Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ, την απορία «γιατί δεν είχαν εντοπιστεί όλα αυτά επί 15 χρόνια ... Την αδυναμία της Δικαιοσύνης να ερευνήσει την κάνει επιχείρημα υπέρ του», όπως σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξε μεγάλη ένταση μέσα στο ανακριτικό γραφείο ... εκνευριζόταν και δεν απαντούσε, έκανε γενικές τοποθετήσεις. Μετά από 12 ώρες είναι φυσικό ότι υπήρχε κόπωση και αποφασίστηκε από τους ανακριτές να διακόψουν, για σήμερα το πρωί, να συνεχιστεί αυτή η «ιστορική» απολογία, όπως την χαρακτήρισε η κ. Παπαδάκου, γιατί ο κ. Παπαντωνίου δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος του τότε κυβερνητικού συστήματος, ήταν ο «Τσάρος της Οικονομίας» από το 1993 και μετά, αυτός που έκανε την υποτίμηση της δραχμής στα μέσα της δεκαετίας του '90, ένας άνθρωπος που φαίνεται ότι ήταν στο απυρόβλητο όλα αυτά τα χρόνια, όχι χωρίς ευθύνη της Δικαιοσύνης ... όταν μία προκαταρκτική εξέταση διαρκεί 15 χρόνια.

Τα στοιχεία βρίσκονταν... κάτω από το φωτοτυπικό της εισαγγελίας

Θύμισε ότι με το πού ανέλαβε η κ. Τουλουπάκη, βρήκε τα στοιχεία και είπε ότι είναι αρκετά για να ασκηθεί δίωξη, να πάει σε ανάκριση. Την πήρε η κ. Ζαμανίκα με τον κ. Ευαγγέλου ... ήταν τραγέλαφος, έψαχναν στοιχεία και δεν τα έβρισκαν γιατί ήταν καταχωνιασμένα κάτω από ένα φωτοτυπικό μηχάνημα στην εισαγγελία Διαφθοράς. Τα ανακάλυψε εισαγγελέας συνεργάτης της κ. Τουλουπάκη σήμερα.

Νωρίτερα, ζητούσε η κ. Ζαμανίκα χαρτιά από την κ. Ράικου, ιστορία που ήταν τελικά η αφορμή για την παραίτηση της δεύτερης. Βρεθήκαν και τα χαρτιά, αλλά... όλο έρχονταν από την Κύπρο, και δεν τελείωνε η ανάκριση. Τέλειωσε και τώρα ήρθαν και άλλα στοιχεία από την Κύπρο, που αφορούν ποσό άλλων 2 εκατ. ευρώ.

Υπογράμμισε εξάλλου το «εντυπωσιακό» στοιχείο, ότι ο κ. Παπαντωνίου, παρά τις καταδίκες του για το «πόθεν έσχες» ... λογαριασμούς που εντόπισε η κ. Τουλουπάκη στη λίστα Μπόργιανς ... εμφανίζεται μαζί με την σύζυγό του να ανοίγουν λογαριασμούς και το 2016 και ενώ έχουν καταδίκες για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Σε εξέλιξη το «επεισόδιο Ράικου» για την Novartis

Στην υπόθεση της Novartis την ίδια ώρα, όπως είπε, εξελίσσεται το «επεισόδιο Ράικου», που κύκλοι της καταγγέλλουν μέλος της κυβέρνησης ως «Ρασπούτιν» χωρίς να το κατονομάζουν ... Η γυναίκα που ερευνούσε την υπόθεση εμφανίζεται να έχει εισπράξει πάνω από 4.500 ευρώ με καταβολές στον λογαριασμό που διατηρεί από κοινού με τον σύζυγό της.

Η κ. Παπαδάκου ανέφερε ότι υπάρχει ένας λογαριασμός που δέχεται από δύο "τροφοδότες" λογαριασμούς της Novartis, αλλά υπάρχει και ένας ακόμη, στο όνομα της ίδιας και συγγενικού της προσώπου. Η ίδια απειλεί με μηνύσεις και αγωγές, σημείωσε και αναρωτήθηκε, «τι κάνει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πώς δέχεται να υπάρχουν ανακοινώσεις εισαγγελέων, από κύκλους της, σε αυτό το στυλ το αγοραίο, να μιλάει για νταβατζήδες;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL