Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Στα σκαριά η ψήφος των απόδημων Ελλήνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα σκαριά η ψήφος των απόδημων Ελλήνων

Με σαφές χρονοδιάγραμμα συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή για ψήφο των εκτός της επικρατείας εκλογέων υπό τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση, προκειμένου να εξετάσει το φλέγον ζήτημα για τη συμμετοχή όσων τα τελευταία χρόνια ζουν εκτός συνόρων και δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το θέμα είχε τεθεί στην τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπό τον τότε υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και είχε δεσμευτεί πως το ζήτημα θα εξεταζόταν. Έτσι, λοιπόν, το θέμα επανέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι επί χρόνια το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που ζούσαν στο εξωτερικό ήταν αντικείμενο μικροπολιτικής σκοπιμότητας και αντιμετωπιζόταν με προχειρότητα. Η επιτροπή, λοιπόν, καλείται να αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον Αλ. Χαρίτση ορίζει ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 η επιτροπή θα έχει εκδώσει το πόρισμά της, το οποίο θα δοθεί στα κόμματα. Στόχος του υπουργού Εσωτερικών είναι μετά από διακομματική διαβούλευση να μπει σε ψηφοφορία στην Βουλή έως το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου.

Επικεφαλής της επιτροπής είναι ο γ.γ. Εσωτερικών Κ. Πουλάκης και σε αυτήν συμμετέχουν οι Λ. Μπαλτσιώτης, ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, Μ. Κόκκινος, γενικός διευθυντής Απόδημου Ελληνισμού, Μιχ. Τσαπόγας, Συνήγορος του Πολίτη, Θ. Οικονόμου, γενικός διευθυντής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Βαλατσού, γενική διευθύντρια Οικονομικών και Διοικητικής Υποστήριξης, ο Ν. Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Σπ. Βλαχόπουλος, καθηγητής Νομικής, Δημ. Δώδος, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Δ. Κολτσίδα, συνεργάτης γενικού γραμματέα του υπ. Εσωτερικών, Ηλ. Νικολακόπουλος, καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας, και Δημ. Χριστόπουλος, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL