Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος: / Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος: Οι μουσικοί του δρόμου δεν είναι ζητιάνοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος: / Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος: Οι μουσικοί του δρόμου δεν είναι ζητιάνοι

«Η μουσική στον δρόμο δεν είναι επαιτεία» δηλώνουν τα μέλη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, που αύριο διοργανώνουν σιωπηλή διαμαρτυρία, απέναντι από το αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται στην Αριστοτέλους, αντιδρώντας έτσι στη σύλληψη μιας μουσικού που έπαιζε τη μουσική της στο συγκεκριμένο σημείο, το περασμένο Σάββατο.

Η αστυνομία, χθες, διέψευσε τα περί σύλληψης και μήνυσης κατά της μουσικού για επαιτεία και διευκρίνισε ότι "πραγματοποιήθηκε μόνο προσαγωγή σε τοπικά αστυνομικά τμήματα".

Ο ΣΜΒΕ κατήγγειλε την ενέργεια αυτήν της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο καλλιτέχνης και μέλος του συλλόγου Δημήτρης Ζερβουδάκης, μιλώντας Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι χρειάζεται άμεσα μια νομοθετική ρύθμιση που να ξεκαθαρίζει ότι οι μουσικοί του δρόμου δεν είναι επαίτες και να πάψουν να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να υποστούν διώξεις βάση του απαράδεκτου μεταξικού νόμου περί επαιτείας. Για τον γνωστό καλλιτέχνη της Θεσσαλονίκης, το περασμένο Σάββατο οι αστυνομικοί υπερθεμάτισαν σε αναλγησία με τη σύλληψη και τη μήνυση κατά της μουσικού. Εξήγησε ότι εδώ και δύο χρόνια ο ΣΜΒΕ προσπαθεί να αναπτύξει έναν διάλογο με την αστυνομία για το θέμα των μουσικών του δρόμου, αλλά η αστυνομία δεν δέχθηκε να μιλήσει για το συγκεκριμένο περιστατικό με τον πρόεδρο του συλλόγου Π. Κάραλη.

Στοιχείο πολιτισμού

«Προσπαθούμε να λυθεί αυτό το ζήτημα οριστικά, σε μια εποχή που η μουσική στον δρόμο, πέρα από  αξιολογότατο δείγμα πολιτισμού, αποτελεί και έναν τρόπο επιβίωσης σε όλη την Ελλάδα για πολλούς ανθρώπους» τόνισε. Για τον Δ. Ζερβουδάκη, από τον απαράδεκτο αυτόν νόμο και από τις διώξεις «θίγεται γενικότερα η νέα γενιά που έρχεται στα πράγματα σιγά σιγά και γι' αυτήν αποτελεί έναν τρόπος έκφρασης η επικοινωνία με τον κόσμο. Θίγεται και ο πολιτισμός σε αυτή την πόλη, και μάλιστα στην καρδιά της, στην ιστορική Αριστοτέλους». «Δεν μπορεί να απονευρωθεί από τέτοια στοιχεία της κοινωνικής μας ζωής. Νιώθω ότι σκυλεύουμε την ιστορία αυτής της πόλης», κατέληξε.

Στη Βουλή το θέμα

Στο μεταξύ, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται στο πλευρό των μουσικών του δρόμου και με ερώτησή τους προς τις υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού ζητούν να μάθουν «αν προτίθενται να προβούν σε συμβολικά μέτρα ή ρυθμίσεις που θα εγγυώνται την ελεύθερη άσκηση του συγκεκριμένου πολιτιστικού έργου».

Τονίζουν ότι «οι μουσικοί του δρόμου αποτελούν μια ιδιαίτερη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης και συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κουλτούρας όλων των πόλεων» και ότι, «με βάση την ορατή σε όλους κοινωνικά εικόνα τους, δεν επαιτούν, δεν ικετεύουν, δεν ζητιανεύουν», αλλά «αντιθέτως εξωτερικεύουν και εκδηλώνουν ανοιχτά τη μουσική τους έκφραση, παίζουν για να προσφέρουν ευχαρίστηση στον περαστικό διαβάτη (ενδεχομένως και στους ίδιους), ο οποίος στο άκουσμα της μουσικής μπορεί να νιώθει κάποια απόλαυση, ώστε να τους προσφέρει ένα αντάλλαγμα (συνήθως πολύ μικρό και συμβολικής φύσεως). Ενυπάρχει, δηλαδή, ένα είδος αμοιβαιότητας ανάμεσα στην προσφερόμενη παροχή και το αντάλλαγμα που κάποιος ενδέχεται αυθόρμητα να δώσει».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι οι πρόσφατες διώξεις με την κατηγορία της επαιτείας σε μουσικούς του δρόμου, στη Θεσσαλονίκη, «δημιουργούν απορίες σε όσους έχουν επίγνωση της πολιτιστικής τους συμβολής», ενώ υπενθυμίζουν ότι ο ΣΜΒΕμ σε υπόμνημά του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αναφέρει πως σε αυτήν την κατηγορία μουσικών ανήκουν κατά κύριο λόγο «οι νεαροί μαθητές του μουσικού σχολείου, οι φοιτητές του μουσικού τμήματος του πανεπιστημίου και οι σπουδαστές των ωδείων, που θέλουν να θέσουν την τέχνη τους στη δοκιμασία της ανοικτής ακρόασης στον δρόμο, μετρώντας τρόπον τινά την αποδοχή της μουσικής τους από το κοινό, με κριτήριο το πιθανό φιλοδώρημα από τους περαστικούς». Υπάρχουν επίσης «παλιοί και νέοι επαγγελματίες μουσικοί που τα τελευταία χρόνια χάσανε πλέον τις δουλειές τους και προτίμησαν να εξωτερικεύουν την τέχνη τους στον δρόμο με αξιοπρέπεια, παρά να βυθιστούν άπραγοι στη θλίψη της ανεργίας, στο περιθώριο της κοινωνίας και τον αποκλεισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL