Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Η επικίνδυνη στοχοποίηση ενός μαθητή από τη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επικίνδυνη στοχοποίηση ενός μαθητή από τη Συρία

Ένας μικροτραυματισμός μαθητή δημοτικού σχολείου από άλλον μαθητή σε μια «κακή στιγμή»: δεν θα τον έπαιρνε κανείς είδηση αν το ένα παιδάκι, που φέρεται να ευθύνεται για τον τραυματισμό, δεν ήταν προσφυγόπουλο. Έγινε, όμως, «είδηση» την περασμένη Παρασκευή, κυρίως σε ηλεκτρονικά τοπικά μέσα «ενημέρωσης» της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας την εθνότητα του «δράστη» μαθητή, έγινε θέμα συζήτησης στα λεγόμενα «σόσιαλ μίντια», με αποτέλεσμα τη στοχοποίηση του προσφυγόπουλου από τη Συρία.

Μια προχθεσινή ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ενός πατέρα, που, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει, η κόρη του φοιτά στο ίδιο σχολείο, ήρθε να δώσει μια διαφορετική διάσταση στο περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι το προσφυγόπουλο είναι θύμα «μπούλινγκ» εδώ και καιρό και ότι αυτό ήταν σε γνώση του δασκάλου του. Ο πατέρας αναφέρει τα εξής: «Επειδή τις τελευταίες μέρες επικρατεί ένας παροξυσμός με το 'μαχαίρωμα' σε σχολείο της Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, θα ήθελα να πω τα εξής, μιας και στο συγκεκριμένο δημοτικό φοιτά η κόρη μου. Το αγόρι από τη Συρία το δέρνανε κάθε μέρα στο σχολείο και την Πέμπτη το απείλησαν ότι θα το σκοτώσουν. Με τα λίγα ελληνικά που ήξερε το είπε στον δάσκαλό του, ο οποίος όμως δεν ασχολήθηκε με το περιστατικό. Το παιδί πήρε το ξυραφάκι από την ξύστρα και τρομοκρατημένο κρυβόταν από τα υπόλοιπα παιδιά. Ένα αγοράκι που τον είδε το πλησίασε για να τον ρωτήσει τι έπαθε και ο μικρός Σύρος του επιτέθηκε γιατί φοβήθηκε».

«Μια γρατσουνιά»

Εξηγεί, επίσης, ότι «το 'μαχαίρωμα' ήταν μια γρατζουνιά στο χέρι, που δεν χρειάστηκε ούτε καν αντιτετανικό, και ο πατέρας δεν αγνοείται, αντιθέτως έσπευσε να παραδοθεί ως κηδεμόνας του παιδιού! Οι γονείς του άλλου παιδιού δεν άσκησαν μήνυση αλλά ασκήθηκε αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα» και καταλήγει: «Φτάνει με την παραπληροφόρηση εκατέρωθεν! Έχουμε γίνει σκ... σαν κοινωνία και φταίμε εμείς και μόνο εμείς! Βάζουμε ταμπέλες και ξεχνάμε την ουσία... Πατέρας είμαι και θα κάνω τα πάντα να προστατεύσω τα παιδιά μου από οτιδήποτε και τον οποιονδήποτε αλλά πρώτα απ’ όλα θα τα μάθω να σέβονται και να είναι Άνθρωποι! Κάτι που οι περισσότεροι γονείς το ξεχνάτε! Ξεχνάτε να ασχοληθείτε με τα παιδιά σας και βαφτίζετε την ασέβεια και την αλητεία μαγκιά! Ξυπνήστε και γίνετε άνθρωποι, κάθε μέρα όλο τον χρόνο».

Ένα από τα δεκάδες περιστατικά

Μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης για το περιστατικό η διευθύντρια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης Ζαχαρούλα Πετράκη - Ασημακοπούλου υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα από τα δεκάδες περιστατικά διένεξης ανάμεσα σε μαθητές που σημειώνονται καθημερινά και διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί κάποιος μαθητής σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Αναφορικά με την ανάρτηση στα σόσιαλ μίντια, που παρουσιάζει το παιδί ως θύμα «μπούλινγκ», σημείωσε ότι το προσφυγόπουλο είναι πλήρως ενσωματωμένο στη ζωή του σχολείου, καθώς είναι η τρίτη χρονιά που φοιτά σε αυτό. Αλλά και ο εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας της ΜΚΟ PRAKSIS Δημήτρης Βαραδίμης, υποστήριξε ότι οι γονείς του παιδιού, που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους κοινωνιολόγους της οργάνωσης και είναι καθ’ όλα τυπικοί στις γονικές τους υποχρεώσεις, δεν έχουν αναφέρει κανένα περιστατικό «μπούλινγκ» αναφορικά με τον 11χρονο γιό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL