Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Νέα κέντρα για την καταγραφή προσφύγων στη Θεσσαλονίκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα κέντρα για την καταγραφή προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Δύο νέες δομές για την υποδοχή προσφύγων σχεδιάζεται να λειτουργήσουν η μία μέχρι τέλος του μήνα και η άλλη μέχρι το τέλος του χρόνου στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και στον κεντρικό δήμο, με στόχο οι άνθρωποι που καταφθάνουν στην πόλη και δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα υπηρεσιακά έγγραφα να μην καταλήγουν να ζουν επί μέρες στους δρόμους και έξω από αστυνομικά τμήματα.

Στη χθεσινή σύσκεψη, ο περιφερειακός συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται μέχρι τέλος του μήνα η δομή φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης να μετατραπεί σε δομή καταγραφής προσφύγων. «Η δομή στο Βαγιοχώρι στην παρούσα κατάσταση, με δομές για πρώτη γραμμή υποδοχής, εξυπηρέτησε τον σκοπό της μέχρι και τώρα. Η επόμενη κίνηση είναι να το αδειάσουμε, να το καθαρίσουμε και να το συνδιαμορφώσουμε για να μπορούμε να διατηρήσουμε τις θέσεις υποδοχής εκεί, με βιώσιμες κατασκευές, για να χουν οι άνθρωποι ένα αξιοπρεπές περιβάλλον όσο περιμένουν να τους διατεθεί δευτερεύουσα υποδομή στην ενδοχώρα», ανέφερε. Στη δομή αυτή οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούνται για έναν μήνα, διάστημα ικανό για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την καταγραφή τους, και στη συνέχεια θα μετακινούνται σε άλλες δομές της ενδοχώρας.

Παράλληλα ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη λειτουργία ακόμη μιας δομής για τη 48ωρη φιλοξενία προσφύγων. Ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Πέτρος Λεκάκης τόνισε ότι αυτή η δομή, που θα φιλοξενηθεί σε ακίνητο του δήμου επί της Μοναστηρίου, «θα λειτουργεί συνεπικουρικά με τη δομή του υπουργείου» και ότι «αν δούμε ότι υπάρχουν νομικά κωλύματα, θα προχωρήσουμε σε δεύτερη ή τρίτη επιλογή». Εκτίμησε, επίσης, πως η δημοτική δομή μπορεί να είναι έτοιμη έως το τέλος του χρόνου. Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Αηδονόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι η ΠΚΜ «μπορεί να διαθέσει χώρους για διοικητική μέριμνα”, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για αποθήκευση υλικών κ.λπ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι ΜΚΟ που ασχολούνται με το προσφυγικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL