Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Συνθήκες "γαλέρας" για τους ντελιβεράδες της Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνθήκες "γαλέρας" για τους ντελιβεράδες της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Επτά μέρες την εβδομάδα δουλειά, μισά ή και καθόλου ένσημα, απλήρωτες υπερωρίες και σαββατοκύριακα, αποδοχές που στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνάνε τα 500 ευρώ... Αυτή είναι η εργασιακή «γαλέρα» που βιώνουν οι περισσότεροι από τους λεγόμενους «ντελιβεράδες» στη Θεσσαλονίκη. Κι αν παραπονεθούν για όλα αυτά, τους δείχνουν την έξοδο οι καταστηματάρχες εστίασης στους οποίους δουλεύουν...

Πρόσφατα, από γνωστό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης απολύθηκαν τρεις υπάλληλοι διανομείς με το πρόσχημα ότι η επιχείρηση σταματάει το «ντελίβερι» για οικονομικούς λόγους. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε, στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης μία εκ των απολυμένων, η Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού, αυτό που βίωνε καθημερινά στη συγκεκριμένη επιχείρηση εστίασης ήταν εικονικά ωράρια και ένσημα μερικής απασχόλησης, όταν η ίδια και οι συνάδελφοί της δούλευαν έξι ή και επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς βέβαια να δηλώνονται τα πραγματικά τους ωράρια... Άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι συνθήκες δουλειάς είναι «καθεστώς» και όχι εξαίρεση για τους διανομείς. «Ο εργοδότης έκανε ό,τι κάνουν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης δεν δηλώνουν τους εργαζόμενους τα σαββατοκύριακα ή τα βράδια για να μην πληρώνουν τις ανάλογες προσαυξήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ανέφερε ότι ο εργοδότης οφείλει περίπου 20.000 ευρώ στον κάθε υπάλληλο που απέλυσε, ενώ είχε ζητήσει στο παρελθόν να της καταβάλει το πόσο των 11.500 ευρώ και να υπογράψει εξάμηνη σύμβαση, κάτι που αρνήθηκε. Η Μ. Κουταλάκη κατήγγειλε, επίσης, ότι στις συνεντεύξεις που έκανε η εργοδοσία για την πρόσληψη προσωπικού ρωτούσε στους υποψήφιους εργαζόμενους αν είναι αριστεροί, άθεοι ή μέλη του σωματείου... Υποστήριξε, ότι ο συγκεκριμένος εστιάτορας «επισκέπτεται εργοδότες εργαζομένων που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας, και του πρώην συνάδελφου μου που διεκδικεί τα χρήματα, αλλά και ενός άλλου που είναι γνωστό μέλος της επιτροπής αγώνων διανομέων, για να τους ενημερώσει για το ποιόν μας. Αυτά συμβαίνουν σήμερα, το 2018».

Να καταγγέλλονται οι αυθαιρεσίες

Από τη συχνότητα του ίδιου ραδιοφωνικού σταθμού, ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης δεν έκρυψε τον αποτροπιασμό του για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και προέτρεψε τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελίες όταν βιώνουν τέτοιες μεσαιωνικού τύπου καταστάσεις στην εργασία τους. Θύμισε ότι ο κατώτατος μισθός των διανομέων φαγητού, από τα 586,08 ευρώ μεικτά, που είναι ο κατώτατος της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας ορίζεται πλέον στα 657,70 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΜΕΔ που ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και ότι αυτή η νέα συλλογική σύμβαση περιλαμβάνει όρους εργασίας και αμοιβής για το σύνολο των εργαζομένων στον χώρο των ταχυφαγείων.

«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εργοδοτών θα επιβάλλονται πρόστιμα» τόνισε, ενώ χαρακτήρισε «αλητεία» τις ερωτήσεις εργοδοτών για τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις των εργαζόμενων και τη συνδικαλιστική τους δράση. Αυτά, όπως υπογράμμισε, «πρέπει να απαντώνται με καταγγελίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL