Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.8°C26.6°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.2°C27.9°C
4 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.3°C24.7°C
5 BF 29%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
28.4°C29.9°C
0 BF 19%
Συγκεχυμένη παραμένει η πρόταση της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συγκεχυμένη παραμένει η πρόταση της Ν.Δ.

Μετέωρη και συγκεχυμένη παραμένει η πρόταση της Ν.Δ. για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, με το περίγραμμά της, αλλά όχι την ουσία, να παρουσιάζεται χθες στη συνάντηση Μητσοτάκη με τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Την ίδια στιγμή, το φλέγον ζήτημα της ανακατανομής του ποσού μεταξύ των πλούσιων και φτωχών ως προς την ακίνητη περιουσία των δημοτών παραπέμπεται προς περαιτέρω επεξεργασία στην κοινή επιτροπή που θα συσταθεί από μέλη της ΚΕΔΕ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για “χάος στη Ν.Δ. με την πρόταση Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ στους δήμους, που έχει καταντήσει τραγέλαφος”, κάνουν λόγο κύκλοι του Μαξίμου.

“Ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει, ο κ. Αυγενάκης διορθώνει και η κα Σπυράκη αναιρεί και αυτοαναιρείται. Για να έρθει ο κ. Μητσοτάκης να ξεκινήσει από την αρχή την ιλαροτραγωδία”, σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου και προσθέτουν: “Το μόνο στο οποίο όλοι συμφωνούν στη Ν.Δ. είναι η πρόθεση ελάφρυνσης των οικονομικά ισχυρών”. “Με την πρόταση Μητσοτάκη, οι δήμοι με εύπορους δημότες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους και οι λαϊκοί δήμοι ή θα αυξήσουν νομοτελειακά τον ΕΝΦΙΑ για να επιβιώσουν ή αλλιώς θα καταρρεύσουν”, καταλήγουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

Στη συνάντηση με τους δημάρχους, ο Κυρ. Μητσοτάκης, κρατώντας ως βασικό επιχείρημα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μίλησε για φορολογική αποκέντρωση -ενστερνιζόμενος δήθεν το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ-, αλλά χωρίς να προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά της ανταποδοτικότητας του φόρου για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών. Επανέλαβε ότι ο φόρος θα εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως γίνεται και σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα είναι τέλος.

Αλλά για τον μηχανισμό αναδιανομής μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών δήμων ως προς τη φορολογητέα ακίνητη περιουσία, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έδωσε το στίγμα του. Παρά μόνον μίλησε για έναν “εξισορροπιστικό μηχανισμό”, ο οποίος “θα δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους οποίους μπορούμε να αποκαλούμε ενδεχομένως φτωχότερους δήμους, αυτούς δηλαδή που σήμερα τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ υπολείπονται των εσόδων που εισπράττουν οι δήμοι από τον τακτικό προϋπολογισμό, να μην υπολείπονται και να μην έχουν κάποιο κενό το οποίο θα οδηγήσει στη συνέχεια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών τους”.

Απογοητευμένοι έφυγαν από την συνάντηση πολλοί αιρετοί, υποστηρίζοντας ότι αυτή αποσκοπούσε στην εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων Πατούλη - Μητσοτάκη εν όψει των χρισμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μια άλλη ανάγνωση έκανε ο Δημ. Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ, κάνοντας λόγο για “μια ακόμη 'γαλάζια' φιέστα ώστε να απαλυνθούν οι εντυπώσεις από την εξαγγελία Μητσοτάκη στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης”. “Μπορεί η εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ. να μοιάζει με ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της φορολογικής αποκέντρωσης -πράγμα που παγίως ζητάει η ΚΕΔΕ- αλλά μένουν πολλά ζητήματα μετέωρα, τα οποία υποτίθεται ότι θα συζητηθούν στην επιτροπή εργασίας μαζί με την ΚΕΔΕ”, σχολίασε μέσω της “Α” ο Δημ. Μπίρμπας. “Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε σε τίποτα”, υπογράμμισε ο Δημ. Μπίρμπας.

Προηγουμένως, ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε (ρ/σ Στο Κόκκινο) “πρόχειρη” την εξαγγελία Μητσοτάκη “και γι' αυτό”, όπως είπε, “δημιουργήθηκε το αλαλούμ με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσπαθούν να τη 'μαζέψουν', πολιτικά όμως η εξαγγελία του είναι απολύτως συνεπής με το πολιτικό σχέδιο του κυρίου Μητσοτάκη και της Ν.Δ.”. Η εξαγγελία Μητσοτάκη, συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης, “δημιουργεί ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών δήμων, οι οποίοι, αν δεν έχουν αρκετά έσοδα για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο δρόμων. Είτε να αυξήσουν το ποσό των εσόδων από αυτό το μέτρο είτε να παραδώσουν μέρος των κεντρικών αρμοδιοτήτων τους, βασικές λειτουργίες τους, σε ιδιώτες”. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι για το 2018, η τακτική χρηματοδότηση των δήμων έχει αυξηθεί κατά 5% και σε αυτό το ποσόν πρέπει να προστεθεί το 1 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL