Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Και στο βάθος περικοπές στους πόρους των ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και στο βάθος περικοπές στους πόρους των ΟΤΑ

Θύελλα αντιδράσεων και σοβαρές επιφυλάξεις έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη περί μεταβίβασης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, τόσο για την είσπραξη όσο και για την αξιοποίηση αυτού, με παράλληλη περικοπή της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των δήμων. Για αποκάλυψη του πραγματικού νεοφιλελεύθερου σχεδίου της Ν.Δ. έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης. Αρνητική στάση, αναμένοντας διευκρινίσεις, παίρνει η πλειοψηφία των δημάρχων, ενώ ο “γαλάζιος” πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γ. Πατούλης υπερθεμάτισε, υποστηρίζοντας πως η πρόταση Μητσοτάκη είναι κοντά στις θέσεις του αυτοδιοκητικού οργάνου.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε μέχρι το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ αλλά και το ύψος του να καθορίζονται από τους δήμους. Αναφέρθηκε σε πρότερη εξαγγελία του για μείωση του ΕΝΦΙΑ στα 2 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ. Πρότεινε ταυτόχρονη μεταφορά της είσπραξης του φόρου από τους δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή των κεντρικών αυτοτελών πόρων, που σήμερα είναι περί τα 2 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την είσπραξη του φόρου από τους δήμους, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: “Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε εξαιρετικούς μηχανισμούς ώστε το σύστημα, στην πρώτη του εφαρμογή, να είναι δίκαιο”. Μέχρι την εφαρμογή του εισπρακτικού συστήματος “θα χρειαστούμε μια διετή μεταβατική περίοδο ώστε το σύστημα αυτό να εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2021” είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ως “αποκάλυψη” του πραγματικού σχεδίου της Ν.Δ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε την πρόταση Μητσοτάκη ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας ότι “αποτελεί εγγύηση για τη διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ των περιοχών της χώρας ανάλογα με την οικονομική αξία της γης τους”. Υπενθυμίζοντας οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων διαφέρουν ανά περιοχές και δήμους, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι: “η υποκατάσταση, λοιπόν, μέρους των κεντρικών αυτοτελών πόρων της Αυτοδιοίκησης από τον φόρο ακίνητης περιουσίας που παράγεται και εισπράττεται σε κάθε τόπο και ο οποίος είναι συνάρτηση της αξίας των ακινήτων, αλλά και της πυκνότητας δόμησης, θα σήμαινε απλά τη θεσμοθέτηση της πλήρους ανισότητας και την απόλυτη αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων τοπικών κοινωνιών”.

Καταλογίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη την «πνευματική ιδιοκτησία» του ΕΝΦΙΑ, ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι οι θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. συνιστούν “ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ εγείρουν και σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους”. Σε αυτό το πνεύμα, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη αποτελούν “πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου δόγματος”, που θα επιφέρουν οικονομική αφαίμαξη στους δήμους, διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με τη διατήρηση του κανόνα «1 προς 5» για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και ιδιωτικοποίηση μέσα από την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών των ΟΤΑ σε ιδιώτες.

Παρότι ο “γαλάζιος” πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης έσπευσε να υπερθεματίσει, έντονος είναι ο προβληματισμός στους αιρετούς. Συγκεκριμένα, ο Γ. Πατούλης δήλωσε ότι η «ατζέντα» του Κ. Μητσοτάκη είναι “κοντά στις πάγιες θέσεις” του αυτοδιοικητικού οργάνου, θέτοντας, όμως, ως προϋπόθεση τη μη αντικατάσταση των τακτικών πόρων από τα έσοδα από τη φορολόγηση των ακινήτων. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, μιλώντας (ρ/σ ΣΚΑΪ) και ως μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιφορτισμένος με ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τάχθηκε υπέρ της μεταβίβασης του φόρου στους δήμους, ζητώντας αποσαφηνίσεις για το ενδεχόμενο περικοπής της τακτικής χρηματοδότησης των δήμων. “Είμαστε υπέρ της απόδοσης μέρους του ΕΝΦΙΑ (π.χ. 10%-15%) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο ως πρόσθετο πόρο στους ήδη υπάρχοντες, που θα ενισχύσει τους ορεινούς και επαρχιακούς δήμους” σχολίασε στην “Α” ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Γ. Ιωακειμίδης, υποστηρίζοντας ότι τυχόν περικοπή της τακτικής χρηματοδότησης τον βρίσκει “ριζικά αντίθετο”.

“Περικοπές παντού”

Από την πλευρά του, ο Δ. Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ, σχολίασε στην “Α”: “Με σαφήνεια ο Κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε ότι σε ένα διογκωμένο -κατά την άποψή του- κράτος οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να μειωθούν. Αλλά δεν μας λέει από πού. Από τον στρατό, την αστυνομία, την εκπαίδευση, την Υγεία ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση;”. Υπογράμμισε, πάντως, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “αγνοεί ότι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι είναι 2,5 δισ. ευρώ μετά τις περικοπές που έχουν δεχθεί. Το ποσό αυτό έχει πλέον μνημονιακώς παγιωθεί, αφού επί ημερών διακυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι υπέστησαν περιστολή κατά 60%”.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Δ. Μπίρμπας τόνισε: “Ο Κ. Μητσοτάκης μεταθέτει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την επιβολή του ΕΝΦΙΑ ως το μοναδικό -ως φαίνεται- πόρο για τους δήμους, πράγμα που σημαίνει πλήρη και ευθεία ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών”. Επίκρινε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι “δεν προβλέπει ταμείο συνοχής, ούτε μεταφορά πόρων από τον κεντρικό προϋπολογισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”. Όπως εξήγησε ο Δ. Μπίρμπας, “αυτό συνεπάγεται διεύρυνση των διαδημοτικών ανισοτήτων μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών δήμων, πράγμα που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών, μια που δεν προβλέπει ταμείο συνοχής το οποίο να καλύπτει τις σημερινές διαφορές και αποκλίσεις”.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πατούλη, ο Δ. Μπίρμπας είπε: “Αδυνατώ να κατανοήσω πώς η εξαγγελία Μητσοτάκη ταυτίζεται κατά την άποψη του προέδρου της ΚΕΔΕ με τις πάγιες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν κυριολεκτικά χθες διεκδικούσε άμεση εφαρμογή του Ν. 3852/2010, επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων και συγκεκριμένα βήματα ώστε άμεσα οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φτάσουν στο 8% του ΑΕΠ, χωρίς υπερφορολόγηση των πολιτών;” “Αυτό όμως μπορεί να το απαντήσει μόνο ο ίδιος ή οι τρέχουσες πολιτικές ανάγκες του’ κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL