Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Σύσκεψη του υπ. Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης με δημάρχους - Δέσμη μέτρων στήριξης των δήμων με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και χρηματοδότηση για νέους παιδικούς σταθμούς / Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύσκεψη του υπ. Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης με δημάρχους - Δέσμη μέτρων στήριξης των δήμων με προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και χρηματοδότηση για νέους παιδικούς σταθμούς / Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ

“Βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε εκεί που απαιτείται σε προσλήψεις, για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν”, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης εξερχόμενος από τη χθεσινή τρίωρη σύσκεψη με τους δημάρχους, όπου κυριάρχησε το ζήτημα της υποστελέχωσης των δήμων, με τους αιρετούς να ζητούν άμεσα προσλήψεις προσωπικού. Την ίδια στιγμή, ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει δημοσίως τις προτάσεις της, εφόσον αρνείται την εφαρμογή του κανόνα "μια πρόσληψη για κάθε μια αποχώρηση", στον οποίον έχουν συμφωνήσει και οι δανειστές και την υλοποίησή του απαιτούν οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ο υπουργός, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, δεσμεύτηκε για μέτρα και παρεμβάσεις, όπως οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και η χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

Μεγάλη η υποστελέχωση στους δήμους

“Η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες σε όλα τα επίπεδα, από τα υπουργεία έως τον τελευταίο δήμο της χώρας”, αναγνώρισε ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη σύσκεψη με τα μέλη του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). “Συζητήσαμε το θέμα με τους εκπροσώπους των Περιφερειών (σ.σ.: προχθές) και των δήμων (σ.σ.: χθες). Θα έλεγα ότι στους δήμους αυτά τα προβλήματα είναι πιο έντονα απ’ οπουδήποτε αλλού στη δημόσια διοίκηση”, σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης. “Είναι ζητήματα που αφορούν όχι μόνον την πολιτική μιας κυβέρνησης, αλλά συνολικά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης”, υπογράμμισε. “Γι' αυτό συνεργαζόμαστε και με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, είπε αφού, όπως εξήγησε, “η χώρα έχει βγει πλέον από τα Μνημόνια και η πολιτική μας θα είναι να άρουμε αδικίες και να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης συνολικά”.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία σε ειλικρινή διάλογο έχοντας πρώτα “καταθέσει και προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις θέσεις της για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ”. “Όσοι λένε ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση στην τελευταία διαπραγμάτευση, στην τέταρτη αξιολόγηση από τους θεσμούς, για τον κανόνα 1 προς 1 και ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο 1 προς 5 είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα -του τι υφίσταται στη δημόσια διοίκηση- είτε έχουν άλλες σκοπιμότητες στο μυαλό τους, δηλαδή την εκχώρηση βασικών λειτουργιών του κράτους, της κεντρικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες”, υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Οι παρεμβάσεις

Χαρακτηρίζοντας “στοίχημα” την επιτυχή συνεργασία του υπουργείου με τους αιρετούς για την επίτευξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο Αλ. Χαρίτσης αναγνώρισε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Παράλληλα όμως, αναφέρθηκε στο ζήτημα ενίσχυσης της χρηματοδότησης των δήμων. “Σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε αυτά τα προγράμματα (σ.σ.: όπως ο 'Φιλόδημος' Ι και ΙΙ) με στοχευμένο τρόπο για να ικανοποιήσουμε ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από άλλους χρηματοδοτικούς πόρους”. Ενημέρωσε, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί νέα πρόσκληση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” για τη χρηματοδότηση μελετών νέων δομών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. “Αυτό ήταν και ένα αίτημα των δήμων, το οποίο είναι δίκαιο, ανταποκρίνεται στις ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ενίσχυση των δομών και θα το κάνουμε πράξη μέσα από τον ‘Φιλόδημο’”, σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της υποστελέχωσης, ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός των 8.500 εργαζόμενων στις υπηρεσίες καθαριότητας. Εξήγγειλε, παράλληλα, την πρόσληψη 118 θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού σε μικρούς δήμους ορεινούς και νησιωτικούς. Τέλος, ο υπουργός, αναγνωρίζοντας το ασφυκτικά περιπεπλεγμένο γραφειοκρατικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η αυτοδιοίκηση, δεσμεύτηκε για την άμεση έναρξη καταγραφής και το “ξεδιάλεγμα”, όπως χαρακτηριστικά είπε, των συντρεχουσών και αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων. Το έργο θα αναλάβει ειδική επιτροπή με την συμμετοχή των εκπροσώπων των αιρετών (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους τέσσερις μήνες. Αυτό το υλικό θα αποτελέσει βάση για τον "Κλεισθένη" ΙΙ.

Τι συζητήθηκε

Τις πρωτοβουλίες του υπουργού χαιρέτισαν οι δήμαρχοι, οι οποίοι όμως ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο προσυμβατικός έλεγχος για έργα και προμήθειες εφόσον καταργείται ο προληπτικός έλεγχος. Το ζητούν αυτό ώστε να μην υπάρχει καταλογισμός και διώξεις εις βάρος των αιρετών και διοικητικών υπαλλήλων μετά την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του δήμου και του αναδόχου. Παράλληλα, ζήτησαν διορθώσεις στον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς, ελλείψει μηχανικών που στελεχώνουν τις επιτροπές με βάση το έργο, δεν μπορούν να εκτελεστούν έργα, παρ'ότι υπάρχουν οι διαθέσιμες πιστώσεις.

Ενώ, αναφερόμενοι στην εφαρμογή του "Κλεισθένη" Ι ως προς τον εκλογικό νόμο, οι αιρετοί ζήτησαν διορθώσεις ιδίως στην ανάδειξη των κοινοταρχών, καθώς, όπως λένε οι αιρετοί, υπάρχει ανισορροπία μεταξύ πλειοψηφίας από την πρώτη κατανομή των εδρών και τη δεύτερη κατανομή των αδιάθετων υπολοίπων. Για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μετά τις εκλογές οι αιρετοί τόνισαν ότι λόγω ενδεχόμενης δυσκολίας στη σύνθεση πλειοψηφίας το δίλημμα που θα φτάσει στον νομοθέτη θα αφορά είτε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του δημάρχου ως μονοπρόσωπου οργάνου είτε την ενίσχυση των επιτροπών, που έχουν εκτελεστικό χαρακτήρα. Τέλος, οι αιρετοί επανέλαβαν το αίτημά τους για αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές. Αντιπρότειναν, ακόμη, ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών να γίνει στις 19 Μαΐου και ο δεύτερος μόνον να συμπέσει με τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL