Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Αλέξης Χαρίτσης / Αλ. Χαρίτσης: Προτεραιότητά μας το "ξεδιάλεγμα" των αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Χαρίτσης / Αλ. Χαρίτσης: Προτεραιότητά μας το "ξεδιάλεγμα" των αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ

“Πολλά μικρά βήματα μπορούν να κάνουν ένα μεγάλο” είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης απευθυνόμενος στους περιφερειάρχες στο πλαίσιο της χθεσινής πρώτης από τα νέα του καθήκοντα συνάντησης, που κράτησε περί τις δυόμιση ώρες. Οι περιφερειάρχες άνοιξαν τη βεντάλια των εκκρεμών και δυσεπίλυτων μικρών ή μεγάλων ζητημάτων που αφορά στη λειτουργία των ΟΤΑ β' βαθμού. Από την πλευρά του, ο Αλ. Χαρίτσης δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει το “ξεδιάλεγμα” των αρμοδιοτήτων, ώστε να συνταχθεί ο “Κλεισθένης ΙΙ” προτού φτάσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019. Την ίδια ώρα, ο υπουργός ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης για επενδυτικούς σκοπούς προς τις Περιφέρειες, που για το 2018 θα ανέλθουν στα 64 εκατ. ευρώ.

Οι περιφερειάρχες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, καθώς, όπως είπαν, ο υπουργός Εσωτερικών ανταποκρίνεται στο αίτημά τους για “ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ξεκάθαρες ευθύνες”. Άλλωστε, όλοι είχαν να επικαλεστούν την καλή συνεργασία με τον Αλ. Χαρίτση όταν ο ίδιος θήτευε στο υπουργείο Οικονομίας. Θετική εντύπωση τους έκανε το γεγονός ότι ο υπουργός άκουγε προσεκτικά και κατέγραφε τα αιτήματα, προτείνοντάς τους παράλληλα να καθιερωθούν τακτικές συναντήσεις “για να βρεθούν λύσεις βήμα - βήμα”, όπως τους είπε χαρακτηριστικά.

Με χρονοδιάγραμμα

“Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η λειτουργία ειδικής επιτροπής για το ξεδιάλεγμα των αρμοδιοτήτων -όσο αυτό είναι εφικτό-, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα ξεδιαλύνει αρμοδιότητες. Για να γνωρίζουμε επιτέλους ποιος κάνει τι στη διοίκηση” τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντας ότι “είναι μια σημαντική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα” και σίγουρα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019. “Αυτό θα συγκροτήσει τον “Κλεισθένη ΙΙ” επισήμανε ο υπουργός, προσθέτοντας: “Αυτή είναι η πρόθεση του υπουργείου μας και είμαι βέβαιος ότι σε συνεργασία με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης θα τα καταφέρουμε”.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της υλοποίησης του “Κλεισθένη Ι”, ενημερώνοντας ότι “ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου εργάζονται εντατικά για την έκδοση όλης της αναγκαίας δευτερογενούς νομοθεσίας (εφαρμοστικές διατάξεις, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους). “Το επόμενο διάστημα αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί για να εφαρμοστεί πλήρως η μεταρρύθμιση” σημείωσε.

Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν επιμέρους προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ο υπουργός δεσμεύτηκε για “νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες”, αφού, όπως είπε, “δεν αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα με μόνο μία μεταρρύθμιση”. “Στόχος μας είναι μέσα από μια συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης να εντοπίζουμε αυτά τα επιμέρους ζητήματα και να τα επιλύουμε και με νομοθετικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, για να λειτουργήσει εύρυθμα η Αυτοδιοίκηση” υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Η ατζέντα

Στη συζήτηση τέθηκε εκ νέου το ζήτημα της χαμηλής χρηματοδότησης των Περιφερειών, με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστό να υπενθυμίζει ότι από το 2012 έως σήμερα οι παρακρατηθέντες πόροι λόγω της μη απόδοσης ποσοστού της φορολογίας προς τις Περιφέρειες, παρά τα όσα προέβλεπε ο “Καλλικράτης”, ανέρχονται στα 2,473 δισ. ευρώ. “Αυτό το ποσό αποδεικνύει τη συμβολή των Περιφερειών στο πρωτογενές πλεόνασμα” σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Ταυτόχρονα, ο Κ. Αγοραστός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δέσμευση του υπουργού να διπλασιαστούν οι επενδυτικοί κεντρικοί αυτοτελείς πόροι από τα 32 στα 64 εκατ. ευρώ.

Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό, οι περιφερειάρχες επανέλαβαν το αίτημα για μείωση της γραφειοκρατίας, με κυρίαρχη απαίτηση την κατάργηση των διπλών ελέγχων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ β' βαθμού. Έθεσαν ως κυρίαρχο ζήτημα της επικείμενης μεταρρύθμισης τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση με ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των Περιφερειών. Παράλληλα, οι περιφερειάρχες ζήτησαν να υπάρξει ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα τύπου “Φιλόδημος”, που θα διοχετευτεί για τη διαχείριση των ρεμάτων, θέμα που απασχόλησε το μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης εν όψει βροχοπτώσεων. Τέλος, στο ζήτημα της υποστελέχωσης, οι περιφερειάρχες αναμένεται τις επόμενες μέρες να καταθέσουν στον υπουργό αναλυτικά όλες τις ειδικότητες που λείπουν από τις υπηρεσίες τους.

Συμβάσεις της περιφέρειας ύψους 2,65 εκατ. ευρώ

Τρία σημαντικά έργα για τη Ραφήνα

Σειρά έργων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και για την ασφάλειά τους προωθεί η Περιφέρεια Αττικής στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, έχοντας προηγουμένως υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις ύψους 2,65 εκατ. ευρώ.

Βάζοντας σε προτεραιότητα την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην εκπόνηση μελέτης για την οριοθέτηση και διευθέτηση ρεμάτων του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου, όπως και στην προσαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου. Η μελέτη κόστους 1,04 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ αφορά στην προσαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου οικοδομικού συνεταιρισμού Αγίου Σπυρίδωνα του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου με οριοθέτηση - διευθέτηση ρεμάτων.

Σκοπός του έργου είναι να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας) στην περιοχή μελέτης, που διακόπηκαν έπειτα από την απόφαση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών στις παραρεμάτιες ζώνες της εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής του συνεταιρισμού Αγίου Σπυρίδωνα Πικερμίου. Η οριοθέτηση των ρεμάτων θα εκπονηθεί σε συνολικό μήκος 11.000 μέτρων, ενώ τα προς διευθέτηση τμήματα αυτών θα μελετηθούν παράλληλα με την προσαρμογή - αναθεώρηση της εγκεκριμένης πολεοδομικής μελέτης.

Παράλληλα, πρόκειται να αποπερατωθεί το αμφιθέατρο του πνευματικού και πολιτιστικού κέντρου της Ραφήνας, ώστε ο δήμος να αποκτήσει ένα σύγχρονο θέατρο δυναμικότητας 185 θέσεων, σε ένα ενεργειακά αναβαθμισμένο κτήριο. Το κόστος ανέρχεται σε 1,49 εκατ. ευρώ. Τέλος, πρόκειται να αποκατασταθεί η γέφυρα στην περιοχή της Βελανιδίας. Το έργο θα συνοδευτεί από έργα αντιστήριξης των πρανών και στις δύο όχθες του ρέματος, μήκους 25 μέτρων. Το κόστος θα ανέλθει σε 199.957 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL