Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΛΟΓΩ AIRBΝB / Bloco Σε ΑΕΙ - ΤΕΙ: Να εξασφαλιστεί στέγη για τους φοιτητές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΛΟΓΩ AIRBΝB / Bloco Σε ΑΕΙ - ΤΕΙ: Να εξασφαλιστεί στέγη για τους φοιτητές

Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητούν οι φοιτητές προκειμένου να εξασφαλιστεί στέγη για όσους αναγκάζονται να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Επισημαίνουν μάλιστα ότι λόγω του εκτεταμένου φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω της πλατφόρμας Airbnb υπάρχει μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης στέγης για φοιτητές. Το θέμα είχε αναδείξει η “Α” στην έκδοση του Σαββάτου με μαρτυρίες για τη δυσκολία να βρουν οι φοιτητές σπίτι στην πρωτεύουσα με ενοίκιο που να είναι οικονομικό για το βαλάντιο των γονέων.

Στην Αθήνα, όπου τα ενοίκια ποικίλουν, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αύξηση του τιμήματος σε σχέση με πέρυσι λόγω της επίδρασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης περί το 20% με 30%. Τα ενοίκια σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο ή το Κουκάκι είναι απλησίαστα για τους φοιτητές, ενώ η μέση τιμή εκκίνησης για σπίτια 40-50 τ.μ. σε άλλες περιοχές, όπως οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι και ο Βύρωνας, προσδιορίζεται στα 350 ευρώ. Στις ίδιες περιοχές, τα σπίτια περί τα 75 με 80 τ.μ. Η τιμή εκκίνησης τα 450 με 500 ευρώ. Τα περισσότερα διαθέσιμα σπίτια είναι κατασκευής των δεκαετιών 1960 και 1970. Με μεγάλη δυσκολία μπορεί κάποιος φοιτητής να βρει ανακαινισμένα σπίτια, ενώ τα περισσότερα χρίζουν μικρών ή μεγάλων επισκευών.

“Χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες στενάζουν στην προσπάθεια αναζήτησης σπιτιού σε μια σειρά από πόλεις της χώρας, με χαρακτηριστικότερες τις περιπτώσεις της Αθήνας και της Κρήτης” επισημαίνει με ανακοίνωσή του το δίκτυο σχημάτων ριζοσπαστικής Αριστεράς Bloco Σε ΑΕΙ - ΤΕΙ υπογραμμίζοντας: “Για εμάς η κατοικία αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό και όχι ένα εμπόρευμα προς εκμετάλλευση και ως τέτοιο θα πρέπει να είναι προσιτό και διαθέσιμο για όλους /ες τους/τις φοιτητές/τριες”.

“Είναι κρίσιμο να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κανόνων και ελέγχου όσον αφορά την Airbnb, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών”, τονίζει το Bloco Σε ΑΕΙ - ΤΕΙ διεκδικώντας “να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο ενίσχυσης των δομών της φοιτητικής μέριμνας προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των φοιτητών/τριων σε σίτιση, στέγαση, μεταφορές, προϋποθέσεις αναγκαίες για σπουδές και ζωή με αξιοπρέπεια”.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Bloco Σε ΑΕΙ - ΤΕΙ ζητάει να μπουν κανόνες στο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, να αναβαθμιστούν οι ήδη υπάρχουσες εστίες, να αξιοποιηθούν τα ανεκμετάλλευτα κτήρια του Δημοσίου για ανέγερση νέων εστιών και να αυξηθεί το όριο επιδότησης ενοικίου που δίνεται από το υπουργείο Παιδείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL