Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Συνεχής ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά βία και τον φασισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχής ο αγώνας ενάντια στην ακροδεξιά βία και τον φασισμό

Σε μια εβδομάδα συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα χέρια του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Ήταν λίγα λεπτά μετά από τις 12 τα μεσάνυχτα μιας ήσυχης Τρίτης και το μόνο που τάραζε τη ζεστή βραδιά ήταν οι φωνές ανθρώπων που έβλεπαν το ματς του Ολυμπιακού. Η ησυχία όμως τελείωσε κάπου εκεί, όταν επαληθεύθηκε το tweet που μιλούσε για νεκρό αντιφασίστα στο Κερατσίνι από μαχαιριά χρυσαυγίτη. Και κάπως έτσι τίποτα δεν ήταν ίδιο. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα σήμανε και το τέλος των δικαιολογιών από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και όλες τις προηγούμενες, καθώς και την αστυνομία που δεν έβλεπε για χρόνια τη βία των χρυσαυγιτών και το κυνήγι μεταναστών και προσφύγων από ακροδεξιούς.

Η δολοφονία Φύσσα αποτέλεσε και αποτελεί σταθμό και για το ευρωπαϊκό αντιφασιστικό κίνημα, όπως θυμόμαστε από τις διαδηλώσεις και τα πανώ σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης.

Πέντε χρόνια μετά, η δίκη της Χρυσής Αυγής μπαίνει στο τελευταίο στάδιο αλλά το ρατσιστικό και ξενοφοβικό δηλητήριο συνεχίζει να διαχέεται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, με τους πρόσφυγες να αποτελούν τον πρώτο στόχο των ακροδεξιών φωνών και τα δικαιώματα όλων μας να είναι ο επόμενος. Σε αυτή τη συγκυρία, διοργανώνεται το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου αντιφασιστική πορεία και συναυλία, που στηρίζουν καλλιτέχνες και προσωπικότητες όπως η Μάρω Δούκα, η Ρέα Γαλανάκη, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του ΣΦΕΑ - Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-1974, συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η ΚΕΕΡΦΑ και αντιφασιστικές οργανώσεις.

Η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη στις 5 μ.μ. στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα, όπου στις 7 αναμένεται να ξεκινήσει η συναυλία.

Κώστας Παπαδάκης:

Στη δίκη υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών

"Συγκινητική η ανταπόκριση των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού στο συλλαλητήριο και τη συναυλία του Σαββάτου και δείχνει ότι όλο και ευρύτερα στρώματα συμπολιτών μας συνειδητοποιούν την ανάγκη να αντισταθούμε στον φασισμό και στον ρατσισμό. Την ανάγκη αυτή πρέπει να την υπηρετήσουμε με ενότητα πέρα από τις οποιαδήποτε πολιτικές αντιθέσεις διότι είναι καταλυτικός παράγοντας για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αυτά υπερασπίζουμε ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη που βρισκόμαστε, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπολιτών μας Ελλήνων και ξένων, τα οποία απειλούνται από τους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής", δηλώνει στην "Αυγή" της Κυριακής ένας από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη Δίκη της Χ.Α., ο Κώστας Παπαδάκης.

"Η δίκη ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου με τη 270η συνεδρίαση, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και πιθανότατα για τελευταία χρονιά. Βρίσκεται στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων. Έχει ολοκληρωθεί η ανάγνωση των εγγράφων που είχαν προταθεί από τον εισαγγελέα στο κατηγορητήριο όσο και αυτών που ενεχείρισαν στη δίκη οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής. Έχει ολοκληρωθεί ο σχολιασμός τους και αναμένεται η κατάθεση συμπληρωματικων εγγράφων από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Ακολουθεί το στάδιο εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης που έχουν δηλωθεί από τους κατηγορουμένους και μπαίνουμε στις απολογίες. Λογικά η δίκη τελειώνει τη χρονιά που ξεκινάει. Η μέχρι τώρα πορεία της έχει αναδείξει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, έχει απομυθοποιήσει την προπαγάνδα τους ότι διώκονται γιατί δήθεν αμφισβητούν το δημοκρατικό πολίτευμα και επιδιώκουν την κατάργησή του και έγινε προφανές ότι διώκονται όχι για όσα ιδεολογικά εκπροσωπούν, όσο απεχθή και αν είναι, αλλά για τις πολυποίκιλες και πολύτροπες εγκληματικές τους πράξεις, των οποίων τα συνδετικά κριτήρια έχουν αποδεχθεί στην εξέταση όλων των δικών στα 3,5 χρόνια που διαρκεί η δίκη και έχουν αποδειχθεί με μάρτυρες και με έγγραφα. Ιδίως δε έχουν αποδειχθεί τα κίνητρα, οι στόχοι, οι μεθοδεύσεις, ο τρόπος οργάνωσης, η εκπαίδευση, η στρατιωτικοποίηση, η ανοχή από την προηγούμενη κυβέρνηση και από την αστυνομία την περίοδο της δράσης, η ταυτόχρονη με τη θεσμική της εκπροσώπηση κλιμάκωση της τραμπούκικης και εγκληματικής δράσης, η ταύτιση των ηγετικών στελεχών της με τα πρωτοπαλίκαρα των επιχειρησιακών τραμπούκικων επιχειρήσεών της και το γεγονός βέβαια ότι η Χρυσή Αυγή μπόρεσε να κάνει όσα έκανε επειδή ακριβώς δεν είχε καμία αντίσταση από το πολιτικό σύστημα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013 που σκοτώθηκε ο Παύλος Φύσσας", σημειώνει σχετικά με τη δίκη της Χ.Α.

"Η επανέναρξη της δίκης γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δεδομένου ότι αυξάνονται οι ρατσιστικές πιέσεις όσο εξακολουθεί η μετακίνηση των προσφύγων, που τους δημιουργεί φυσικά ο πόλεμος των χωρών υποδοχής στη Μέση Ανατολή και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα, και ταυτόχρονα αυξάνεται η κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση από τις καπιταλιστικές πολιτικές, που δυστυχώς παράγει φτώχεια και μετανάστευση. Παράλληλα, τροφοδοτούνται μέσα από τον τρόπο αντίδρασης στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, ρεύματα εθνικιστικά και συνδέονται με την αναβίωση του 'Μακεδονικού' ζητήματος στην Ελλάδα, το οποίο κυριαρχεί την περίοδο αυτή και πρόκειται και στη συνέχεια να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης ακροδεξιών ομάδων που δείγματα τραμπουκισμού έδωσαν και στη Θεσσαλονίκη, όπως η επίθεση στον Μπουτάρη, και δεν πρέπει να υποτιμώνται.

Έχουμε ακόμα τραμπουκισμούς από την ίδια τη Χρυσή Αυγή κατα την περσινή περίοδο, ακόμα και ενάντια σε δικηγόρους που συμμετέχουν στην πολιτική αγωγή, την Ευγενία Κουνιάκη έξω από το Εφετείο και την Ελευθερία Τσομπαζόγλου στη Φαβέλλα στον Πειραιά, ενώ δυστυχώς και όταν ακόμα ναζιστικές οργανώσεις, παρακλάδια της -όπως είναι η Combat18 και η Κρυπτεία, συλλαμβάνονται, δυστυχώς πέφτουν στα μαλακά διότι το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα εφαρμόζεται μόνο σε αντιεξουσιαστές, αριστερούς και Κούρδους και Τούρκους και όχι σε ναζιστές, οι οποίοι πραγματικά είναι η μόνη οργάνωση που αξίζει τον χαρακτηρισμό της τρομοκρατικής.

Όλες αυτές οι συγκυρίες θεωρώ ότι καθιστούν αναγκαία τη δυναμική επανεκκίνηση και κλιμάκωση ενός αντιφασιστικού κινήματος σε όλη τη χώρα, σε όλες τις γειτονιές, στα συνδικάτα και βεβαίως με ξεκίνημα το κεντρικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 15 Σεπτεμβρίου.

Θεωρούμε ότι έχει καθοριστική σημασία και η έκβαση της δίκης για το αν θα μπορέσει ο ναζισμός στην Ελλάδα να συνεχίσει την εγκληματική του δράση και θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και στη δίκη και έξω από αυτήν γιατί ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με δικαστικές αποφάσεις αλλά με το κίνημα στον δρόμο", καταλήγει.

Πέτρος Κωνσταντίνου:

Στη φυλακή οι νεοναζί

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου: "Χιλιάδες να πλημμυρίσουμε το Σύνταγμα στις 15 Σεπτεμβρίου. Να στείλουμε το μήνυμα ότι οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα, πέντε χρόνια μετά, είναι αδιανόητο να μην βρίσκονται στη φυλακή, με κλειστά τα γραφεία - ορμητήριά τους. Η δίκη πρέπει να επιταχυνθεί ώστε η καταδίκη να έρθει επιτέλους. Η Χρυσή Αυγή απειλεί με πραξικόπημα από το βήμα της Βουλής και χρειάζεται απάντηση πριν δυναμώσει ξανά για να μπορεί να το επιβάλει.

Η ακροδεξιά απειλή στην Ευρώπη ενισχύεται από την προσχώρηση των κυβερνήσεων της Ε.Ε. στην ατζέντα Τραμπ, με τη συμφωνία της Ε.Ε. στις 28 Ιουνίου για κλείσιμο των συνόρων, για στρατόπεδα συγκέντρωσης και απελάσεις. Έτσι αποθρασύνθηκαν οι Σαλβίνι και Ζέεχοφερ. Η στήριξη της κυβέρνησης στη συμφωνία της Ε.Ε. της 28ης Ιουνίου και η διμερής συμφωνία με τη Μέρκελ βρίσκονται στον αντίποδα των διεκδικήσεων του μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Κλείνουμε τον δρόμο στις εθνικιστικές κορώνες του Μητσοτάκη για το 'Μακεδονικό' που ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες, δυναμώνοντας το αντιφασιστικό κίνημα και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Μετά το Κέμνιτς, με τις 65.000 διαδηλωτές κατά των ναζιστικών προκλήσεων, η Αθήνα να γίνει ο επόμενος μεγάλος σταθμός του αντιφασιστικού κινήματος που διεκδικεί να νικήσει στην Ευρώπη η ελπίδα και όχι η απελπισία.

Όλοι και όλες μαζί πλημμυρίζουμε μαζικά και ενωτικά το Σύνταγμα στις 15 Σεπτεμβρίου για να βροντοφωνάξουμε 'στη φυλακή οι νεοναζί, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες'".

Κώστας Μανταίος:

Κανείς δεν περισσεύει στον αντιφασιστικό και δημοκρατικό αγώνα

"Είπαμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την εκδήλωση γιατί δεν περισσεύει κανείς στον αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό αγώνα, όλοι μαζί, δεν πρέπει να μας ξεχωρίζουν ιδεοληψίες. Στόχος μας είναι: ποτέ πια φασισμός! Αυτός θα είναι και ο στόχος της μεγάλης συγκέντρωσης που περιμένουμε, την οποία θα ακολουθήσει μια συναυλία. Θα γίνει έτσι και ένα μεγάλο τράνταγμα στην ελληνική κοινωνία, δεν θέλουμε να κοιμάται όταν υπάρχουν τα φαινόμενα ξενοφοβίας. Εμείς που έχουμε διδάξει την αλληλεγγύη στην Ευρώπη ολόκληρη", δηλώνει στην "Αυγή" της Κυριακής, ο Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του ΣΦΕΑ - Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-1974.

"Πρέπει να τονίσουμε ότι η Ευρώπη σήμερα κυλιέται σε έναν βούρκο Ακροδεξιάς, με φασιστικές συμπεριφορές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με προεξάρχουσα θέση τις πρώην δημοκρατίες του ανατολικού μπλοκ και ακολουθεί μετά η Αυστρία, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο. Μετά έχουμε ομάδες φασιστών και ρατσιστών στην Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Είναι ανησυχητική αυτή η μετατόπιση δημοκρατικών κοινωνιών και η προσπάθεια άλλων δυνάμεων να προχωρήσουν σε βίαιες λύσεις σε θέματα που έχουν σχέση με τη δημοκρατία και που μιλάνε και για τους εργαζόμενους. Η Αυστρία μιλάει για 12ωρη και 15ωρη εργασία, επομένως βλάπτει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, που τα απέκτησαν μετά από αιματηρούς αγώνες.

Εμείς διδάξαμε τη δημοκρατία και θα την διδάξουμε και πάλι. Ο αγώνας δεν είναι ελληνικός, δεν είναι ευρωπαϊκός, είναι διεθνιστικός. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Αμερικανοί από την κυβέρνηση Τραμπ. Kαι αυτό το πράγμα χρειάζεται διαρκή πάλη, εγρήγορση και αντιμετώπιση με σκληρά μέτρα πια", επισημαίνει.

"Σκέφτομαι πολλά πράγματα, επισκέφτηκα τη Θεσσαλονίκη προχθές για να τιμήσουμε τη μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη που δολοφονήθηκε από τους φασίστες, στις 5 Σεπτεμβρίου 1967. Ακριβώς αυτά τα φαινόμενα έχουν ξεμυτίσει. Δεν είναι μόνο ο Μπαρμπαρούσης, είναι και δεκάδες άλλοι άνθρωποι, άλλοι κρυμμένοι και άλλοι φανερά επιτίθενται πια. Επιτίθενται όχι στην Αριστερά αλλά στη δημοκρατία και στις κατακτήσεις που έχουμε και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, ούτε τα θεσμικά κόμματα. Δεν θα ταυτιστούμε με αυτές τις λογικές, πρέπει να το παλέψουμε όλοι και σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Γι' αυτό και εγώ όπου με καλούν και μιλάνε για τον αντιφασισμό πηγαίνω και συμμετέχω ως Μανταίος Κώστας, αντιφασίστας. Αυτός είναι ο ρόλος μου, που είχα πάντα, όταν ήμουν ενταγμένος στο 'Πατριωτικό Μέτωπο', στη Νεολαία Λαμπράκη. Ο στόχος μας ήταν πάντα η ακραία πολιτική που εξελισσόταν είτε από δήθεν κοινοβουλευτικές ομάδες είτε από 'διαμαρτυρόμενους' πολίτες", συνεχίζει και συμπληρώνει: "Εμείς έχουμε ένα φορτίο. Ξέρεις ποιο είναι; Να τιμήσουμε όλους τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για τα ιδανικά του ανθρώπου, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα".

"Παλεύουμε ξανά για αυτονόητα πράγματα. Να έλθουν όλοι στη συγκέντρωση, να διατρανώσουμε την πίστη στα ιδανικά της δημοκρατίας, να αποκρούσουμε την ξενοφοβία, τους ακραίους. Και επαναλαμβάνω, πρόκειται για διεθνή αγώνα πια", καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL