Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C21.3°C
3 BF 73%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
15 °C
12.6°C18.2°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.3°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.8°C19.7°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.9°C16.3°C
0 BF 100%
Ο νόμος για τη σαρία / Ο νόμος για τη σαρία: Μια συνέντευξη, ένα Προεδρικό Διάταγμα και οι αντιδράσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο νόμος για τη σαρία / Ο νόμος για τη σαρία: Μια συνέντευξη, ένα Προεδρικό Διάταγμα και οι αντιδράσεις

Του Σταμάτη Σακελλίωνα

Στην "Καθημερινή" της προηγούμενης Κυριακής ο ειδικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι ο νόμος για τη σαρία, για την προαιρετική χρήση της σαρία (του ιερού ισλαμικού νόμου) που αφορά τους πολίτες της μειονότητας, θα εφαρμοστεί μετά την πάροδο αρκετών μηνών, παρ' όλο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή με ευρεία πλειοψηφία. Να σημειωθεί ότι η εξαγγελία για την προαιρετική χρήση της σαρία είχε γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο αναπτυξιακό συνέδριο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που είχε γίνει πριν από έντεκα περίπου μήνες στην Κομοτηνή.

Η εξαγγελία εκείνη είχε χαιρετιστεί από σχεδόν όλους τους πολίτες της περιοχής, τόσο της μειονότητας όσο και της πλειονότητας, ως μια μεγάλη τομή. Δεν είναι τυχαίο το ότι είχε τονιστεί πως ήταν ίσως η μεγαλύτερη τομή που είχε κατατεθεί από πρωθυπουργό και αφορούσε τα ζητήματα εκδημοκρατισμού της μειονότητας. Οι αντιδράσεις, επομένως, από τη δήλωση του ειδικού γραμματέα είναι έντονες τόσο από τη μεριά της μειονότητας όσο και από πολίτες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουν με τη δήλωση αυτή να υπονομεύεται μια σημαντική τομή που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μας έλεγαν μάλιστα χαρακτηριστικά πως "ένας ειδικός γραμματέας έρχεται σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, αλλά και με την πολιτική βούληση του ίδιου του υπουργείου του". "Γιατί", τόνιζαν, "αυτή η τάση για κωλυσιεργία μόνο αθώα δεν είναι".

Ταυτόχρονα με το Προεδρικό Διάταγμα που βγήκε σε διαβούλευση και αφορά θέματα των μουφτήδων τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Γιατί συνδέονται τα δύο θέματα, οι μουφτήδες και η σαρία, με αποτέλεσμα πολίτες που έχουν υποθέσεις που τρέχουν και θέλουν να πάνε στα αστικά δικαστήρια να μην μπορούν και να μένουν μετέωροι και εγκλωβισμένοι. Άρα μας λένε ότι ακυρώνεται σε αυτή τη φάση στην πράξη η ευεργετική εξαγγελία και στρέφονται κατά του ειδικού γραμματέα Θρησκευμάτων.

Παράλληλα ασκούν κριτική και σε αυτό καθεαυτό το Προεδρικό Διάταγμα. Και όντως, για παράδειγμα ορίζεται πως όλες συζητήσεις των διαδίκων με τον μουφτή θα γίνονται στα ελληνικά. Εννοεί προφανώς τις προφορικές συζητήσεις και όχι τα υπομνήματα. Για τους γνώστες της περιοχής αυτό ακούγεται ελαφρώς αστείο και ο συντάκτης του στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει γνώση των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Γιατί κανείς δεν μπορεί να φανταστεί π.χ. έναν Ρομά που θα πάει στον μουφτή να μιλάει για νομικές υποθέσεις που τον αφορούν σε άψογον ελληνική.

Επιπροσθέτως το Προεδρικό Διάταγμα θέτει τόσο αυστηρούς όρους ελέγχου και τόσες αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μουφτής, ώστε ασφαλώς δεν βοηθά καθόλου το προχώρημα αυτής της ιστορίας. Κανείς από τους εχέφρονες της περιοχής, είτε από τη μειονότητα είτε από την πλειονότητα, δεν θέλει έναν ανέλεγκτο μουφτή. Ασφαλώς θα πρέπει να ελέγχονται και τα οικονομικά της μουφτείας, αλλά και τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν.

Πέρα όμως από αυτά τα κομβικά ζητήματα, επειδή η υπόθεση αφορά την επιλογή ενός θρησκευτικού λειτουργού, τα πράγματα δεν πρέπει να είναι τόσο ασφυκτικά. Επιπροσθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής της Ξάνθης και της Ροδόπης καθώς και οι βουλευτές του έχουν τονίσει ότι δεν είναι επιθυμητή καμία ανάμειξη των "περίφημων" ιεροδιδασκάλων, μια αποτυχημένη κληρονομιά από την εποχή της Ντόρας Μπακογιάννη. Το μεγάλο στοίχημά μας, λένε, είναι το πρόσωπο του μουφτή, τόσο της Κομοτηνής όσο και στην Ξάνθη, όσο και του τοποτηρητή στο Διδυμότειχο να συγκεντρώνει την αποδοχή και την εκτίμηση της μειονότητας. Ασφαλώς και πρέπει να ξέρει άριστα ελληνικά για να μπορεί να συνεργάζεται με τους φορείς αλλά και με τους επιχώριους μητροπολίτες, να λειτουργεί υπέρ της ενότητας της κοινωνίας και ασφαλώς να μην παίζει πολιτικό ρόλο.

Ταυτόχρονα οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη έχουν ζητήσει να δημιουργηθεί ένα εκλεκτορικό σώμα που να απαρτίζεται από θρησκευτικούς λειτουργούς της περιοχής, από τους ανθρώπους που αποτελούν τις επιτροπές των τζαμιών και αυτοί να επιλέγουν τον μουφτή.

Με λίγα λόγια οι ιεροδιδάσκαλοι πρέπει να μείνουν έξω από κάθε διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή μετά τις δηλώσεις Καλαντζή και μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον τρόπο να διορθώσει τα πράγματα, γιατί πολλοί κύκλοι θα ήθελαν να ακυρωθεί στην πράξη κάθε προοδευτική διαδικασία που αφορά τη μειονότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL