Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Δυσεύρετη η φοιτητική στέγη λόγω Airbnb
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυσεύρετη η φοιτητική στέγη λόγω Airbnb

Αντιμέτωποι με την αγωνία εξεύρεσης κατοικίας προς ενοικίαση βρίσκονται χιλιάδες γονείς και φοιτητές που πέτυχαν στις εξετάσεις και έρχονται στην Αθήνα για τις σπουδές τους. Τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας έχουν εκτοξευτεί λόγω της στροφής των ιδιοκτητών στη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της πλατφόρμας της Airbnb, που είναι η πιο γνωστή. Αυτή η τάση έχει διαμορφώσει νέα εικόνα στην κτηματαγορά. Ταυτόχρονα ανεβαίνει η ζήτηση σε επαγγελματίες που σχετίζονται με την ανακαίνιση σπιτιών. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς πλέον είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταγραφή τους στο μητρώο.

Ο Aχιλλέας περιγράφει στην “Α” την οδύσσεια της αναζήτησης σπιτιού στην Αθήνα για την κόρη και τον γιο του που πέρασαν στο πανεπιστήμιο. “Ήταν μια τραγική εμπειρία. Τα σπίτια στην Αθήνα είναι πανάκριβα, ακόμη και οι παλιές κατασκευές” σημειώνει. “Τα ενοίκια σε σπίτια που βρίσκονται κοντά σε μετρό είναι απλησίαστα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας εξηγώντας ότι για 40 έως 50 τ.μ. το ενοίκιο ξεκινά από 350 ευρώ, ενώ για 75 τ.μ. οι ιδιοκτήτες ζητούν ενοίκιο που ξεκινά από 450 ευρώ. “Πώς να το πληρώσει ένας μισθωτός που παίρνει 500 ευρώ;” διερωτάται.

“Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις”

Ο Αχιλλέας, που διατηρεί ξενοδοχειακή μονάδα στην Πάργα και ως επιχειρηματίας έχει έρθει αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφόρμας όπως η Airbnb, σημειώνει πως “οι ιδιοκτήτες που συνάντησα ήταν πολύ απαιτητικοί. Ζητούσαν υψηλό ενοίκιο και δεν έδειχναν διαθέσιμοι να διαπραγματευτούν”, γιατί, όπως του έλεγαν, ενδιαφέρονταν για τη βραχυχρόνια μίσθωση, που τους απέδιδε πολύ περισσότερα έσοδα. “Πρέπει όμως να μπει μια τάξη. Δεν μπορεί οι ξενοδόχοι να φορολογούνται όπως μια κανονική επιχείρηση και αυτός που μισθώνει μέσω Airbnb ένα διαμέρισμα να πληρώνει μόλις 15% φόρο” σημειώνει ο Αχιλλέας.

Υπερτιμημένο το κόστος της κατοικίας

Ξεκίνησε την αναζήτηση σπιτιού στην Αθήνα από τον Ιούλιο. “Μόλις βγήκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων, άρχισα να ψάχνω σπίτι γιατί ξέρω ότι τον Σεπτέμβριο είναι αδύνατον να βρεις κάτι αξιόλογο” αναφέρει ο Αχιλλέας. “Στην αρχή έψαχνα στο Διαδίκτυο για να πάρω μια γεύση από τις τιμές ενοικίων” συνεχίζει προσθέτοντας: “Όταν πια στα τέλη Ιουλίου κατέβηκα στην Αθήνα, άρχισα να ψάχνω στις γειτονιές από τα ενοικιαστήρια που βρίσκονταν σε κάθε πολυκατοικία”.

“Μέσα σε δυο μέρες είδα 20 σπίτια. Δεν είχα και πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, γιατί έπρεπε να επιστρέψω στην επιχείρησή μου” λέει ο Αχιλλέας εξηγώντας πως ήθελε να αποφύγει τα έξοδα του μεσίτη, γιατί “θα αναγκαζόμουν να πληρώσω αμοιβή ίση με ένα νοίκι και δεν διέθετα τόσα χρήματα”. “Είναι πολύ υπερτιμημένα τα σπίτια στην Αθήνα, ιδίως αυτά που βρίσκονται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά και αυτά που βρίσκονται κοντά στο μετρό ή στους μεγάλους οδικούς άξονες, απ’ όπου περνούν τα λεωφορεία” διαπιστώνει. “Είχα απογοητευτεί γιατί κανένα σπίτι δεν μου άρεσε, μέχρι που σκέφτηκα να τηλεφωνήσω στη γειτόνισσά μου στην Πάργα, η οποία είχε ένα σπίτι στην Αθήνα και ήξερα ότι το ενοικιάζει” λέει ο Αχιλλέας αναφερόμενος στο αίσιο τέλος της περιπέτειάς του.

Η τάση των ενοικίων

“Τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας και σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο ή το Κουκάκι και κάποιες περιοχές στα Άνω Πετράλωνα είναι πλέον απλησίαστα” υπογραμμίζει στην “Α” ο Κώστας, που διατηρεί επί χρόνια μεσιτικό γραφείο. Εξηγεί ότι η μέση τιμή εκκίνησης για σπίτια 40-50 τ.μ. σε άλλες περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι, το Παγκράτι και ο Βύρωνας προσδιορίζεται στα 350 ευρώ. Ενώ για σπίτια περί τα 75 με 80 τ.μ., η τιμή εκκίνησης τα 450 με 500 ευρώ. “Συνήθως οι ιδιοκτήτες υπολογίζουν ότι στα σπίτια με δύο υπνοδωμάτια οι φοιτητές συγκατοικούν και γι' αυτό υπολογίζουν ότι το άτομο θα εισφέρει περί τα 200 με 250 ευρώ τον μήνα” αναφέρει ο Κώστας προσθέτοντας πως “τα σπίτια που είναι ανακαινισμένα δεν μένουν ξενοίκιαστα για πολύ καιρό”. Εκτιμά ότι αντιστοιχούν στο 20% των διαθέσιμων και σε πολλές περιπτώσεις οι φοιτητές τα ενοικιάζουν πολύ πριν ξεκινήσουν τις σπουδές τους στην Αθήνα.

Σε γενικές γραμμές τα ενοίκια σε περιοχές πέριξ του κέντρου της Αθήνας έχουν αυξηθεί κατά 20%-30%, ενώ σε περιοχές που δεν είναι κοντά στο κέντρο της Αθήνας τα ενοίκια είναι αισθητά χαμηλότερα. “Αυτό οφείλεται κυρίως στη στροφή των ιδιοκτητών στο κέντρο της Αθήνας για βραχυχρόνιες μισθώσεις” εξηγεί ο Κώστας, πράγμα που, όπως μας λέει, “συμπαρασύρει τις τιμές των ενοικίων προς τα πάνω”.

Σε ισχύ το μητρώο

Παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η στροφή ιδιοκτητών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορεί να επηρεάσει κι άλλο τις τιμές των ενοικίων, ενώ υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να ανακοπεί παρά την υποχρεωτική ανάρτηση αυτής της κατηγορίας ακινήτων στο ηλεκτρονικό μητρώο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εκδόθηκε προσφατα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων “τα υπόχρεα πρόσωπα που έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις από 1.1.2018 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής εγγράφονται στο ως άνω Μητρώο μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018”. Επιπλέον πρέπει να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2018, στην οποία θα συμπεριληφθούν όλες οι βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1.1.2018 έως και την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής (30.8.2018).

Επίσης προβλέπεται ότι “τα πρόσωπα που από 1.1.2018 και μέχρι την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής έχουν συνάψει βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού και δεν δύνανται να εγγραφούν σε αυτό, θα πρέπει μόνο να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας του διαμοιρασμού, διακριτά και συγκεντρωτικά, ανά ακίνητο, στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL