Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗ / Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ξεκάθαρες ευθύνες ζητούν οι περιφερειάρχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝ ΟΨΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗ / Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ξεκάθαρες ευθύνες ζητούν οι περιφερειάρχες

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η σύνθεση των μικτών διυπουργικών επιτροπών για τον ανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των ΟΤΑ, οι περιφερειάρχες που συνεδρίασαν χθες εν όψει της συνάντησης με τον νέο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση έθεσαν ψηλά το ζήτημα των συναρμοδιοτήτων που προκύπτουν σε σειρά υποθέσεων μεταξύ των οποίων και η διαχείριση φυσικών καταστροφών και ο καθαρισμός των ρεμάτων. Έντονος δε είναι ο προβληματισμός τους, καθώς οι πρόσφατες πλημμύρες έδειξαν ότι μπορεί να είναι θανατηφόρες, επισείοντας αστικές και ποινικές ευθύνες για τους αιρετούς.

"Στον 'Κλεισθένη Ι' καταθέσαμε πρόταση για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, γιατί το κράτος μας επιρρίπτει ευθύνες και δεν ασχολείται με την ουσία που εντοπίζεται στους αναγκαίους μεταβιβαζόμενους πόρους και το προσωπικό" σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστός, εκτιμώντας ότι η συζήτηση μεταφέρεται κατά τη σύνταξη του "Κλεισθένη ΙΙ".

Εστιάζοντας στο θέμα της διαχείρισης των ρεμάτων, καθώς πλησιάζει η περίοδος των πρώτων φθινοπωρινών βροχών, ο Κ. Αγοραστός υπενθύμισε ότι οι περιφέρειες δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα μηχανήματα, ούτε έχουν τους αναγκαίους πόρους για να τα αγοράσουν. "Για να ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός για τις εργολαβίες μπορεί να περάσουν και δέκα μήνες και τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να καθαρίζουμε τα ρέματα" εξήγησε.

"Στα νησιά η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων εντός αστικού ιστού ανήκει εξολοκλήρου στις περιφέρειες" ανέφερε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου για να εξηγήσει ότι "λόγω της πολυδαίδαλης γραφειοκρατίας ο διαγωνισμός για την εργολαβία που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, που ξέσπασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα ολοκληρώθηκε προ ημερών". "Αυτό είναι τραγικό, ιδίως εν όψει του χειμώνα που έρχεται" σημείωσε η Χρ. Καλογήρου με τους υπόλοιπους περιφερειάρχες να μοιράζονται την ίδια αγωνία.

Παράλληλα οι περιφερειάρχες εξέφρασαν έντονο προβληματισμό και για τις συνεχείς ποινικές διώξεις, με τις οποίες επιβαρύνονται στην περίπτωση οι πολίτες πληγούν από πλημμύρες ή πυρκαγιές. "Να ξεκαθαρίσει το κράτος ποιος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των ρεμάτων", σημείωσαν, καθώς υπάρχει σύγχυση εάν τα ρέματα εντός αστικού ιστού είναι υποχρέωση να τα καθαρίσει η Περιφέρεια ή οι υπηρεσίες του κράτους και ποιος ακριβώς έχει την ευθύνη όταν ένα ρέμα έχει καθαριστεί εντός αστικού ιστού, αλλά δεν έχει καθαριστεί η πάνω πλευρά του που βρίσκεται σε δασική έκταση.

Γι' αυτόν τον λόγο, το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ πήρε απόφαση να καταθέσει υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αφού όπως υποστηρίζει το κράτος προχώρησε στην εκχώρηση της αρμοδιότητας καθαρισμού των ρεμάτων στις Περιφέρειες χωρίς τους κατάλληλους πόρους και μέσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL