Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αυξήθηκε κατά 65 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση των δήμων

Από τα προγράμματα "Φιλόδημος" Ι και ΙΙ - Με ταχείς ρυθμούς η απορρόφηση των κονδυλίων από τους ΟΤΑ * Έχουν ήδη εγκριθεί 504 προτάσεις 368,6 εκατ. ευρώ για 264 δήμους

Με ταχείς ρυθμούς γίνεται η απορρόφηση των πόρων των προγραμμάτων “Φιλόδημος” Ι και ΙΙ από τους δήμους της χώρας, ενδεικτικό των ελλείψεων σε υποδομές και εξοπλισμό, καθώς από το 2010 είχαν περικοπεί κατά 65% οι πόροι τακτικής χρηματοδότησης και οι πόροι υλοποίησης τεχνικών έργων. Έτσι, τα ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των δήμων που υλοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικών έρχονται να καλύψουν πάγιες ανάγκες, προκειμένου οι δήμοι να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες. Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί οι προτάσεις των 264 δήμων, οι οποίοι πρόκειται να απορροφήσουν 326,7 εκατ. ευρώ και να συμμετάσχουν με 42 εκατ. ευρώ.

2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας

Η άμεση απορρόφηση των πόρων οδήγησε τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας να αυξήσουν την αρχική χρηματοδότηση από τα 740 στα 805 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος. Σε ορίζοντα πενταετίας θα διοχετευτούν στους δήμους 2,3 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει 504 προτάσεις με συνολική χρηματοδότηση 368,6 εκατ. ευρώ σε 264 δήμους. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν 149 προτάσεις για προμήθεια μηχανημάτων έργου (31,65 εκατ. ευρώ), 78 προτάσεις για ανακατασκευή παιδικών χαρών (22 εκατ. ευρώ), 78 προτάσεις για επισκευή σχολικών κτηρίων (68 εκατ. ευρώ), 16 προτάσεις για έργα αποχέτευσης (11,6 εκατ. ευρώ), 55 προτάσεις για έργα ύδρευσης (13 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι επτά προσκλήσεις των προγραμμάτων “Φιλόδημος” Ι και ΙΙ. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά υποδομές ύδρευσης (200 εκατ. ευρώ), διαχείριση αστικών λυμάτων (200 εκατ. ευρώ), αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (25 εκατ. ευρώ) και τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας (200 εκατ. ευρώ). Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προμήθεια μηχανημάτων έργου (60 εκατ. ευρώ), την επισκευή σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων (50 εκατ. ευρώ), την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών (70 εκατ. ευρώ).

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών, “το 2018 σημειώθηκε για πρώτη φορά μικρή αλλά διακριτή αύξηση της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό”, υπενθυμίζοντας ότι “από το 2010 και έπειτα, τα έσοδα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συρρικνώθηκαν περίπου κατά 65%”. “Παρ’ ότι δεν αναπληρώνονται οι απώλειες, τόσο αυτή η αύξηση όσο και τα Προγράμματα 'ΦιλόΔημος' εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλέγμα ενίσχυσης των ΟΤΑ με σειρά νέων εργαλείων ή υφιστάμενων που αναβαθμίστηκαν, τα οποία θεσπίστηκαν και εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2018, έχουν δοθεί 20,6 εκατ. ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση στους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους, 95 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών δήμων μετά από δικαστικές αποφάσεις (ΑΚΣΙΑ) και περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών λόγω θεομηνιών και για την αντιμετώπιση φαινομένων λειψυδρίας. Σημαντικές ενισχύσεις δόθηκαν στους δήμους για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, από το πρόγραμμα των 326 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν ενισχύσεις ύψους 95 εκατ. ευρώ για την αναδιαμόρφωση δημοτικών παιδικών σταθμών, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας.

ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες

Δεν είχαν πει φυσικά πριν τις εκλογές ότι θα καταργήσουν τον ΑΜΚΑ για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Πρώτον, για να μην αποξενωθούν από μια ομάδα φιλελεύθερων ψηφοφόρων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο