Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Η αλληλεγγύη το όπλο των ανθρώπων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλληλεγγύη το όπλο των ανθρώπων

“Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά, τα νούμερα είναι πέραν κάθε προσδοκίας, η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική”. Με αυτά τα λόγια ο αιματολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Κώστας Σταμούλης περιγράφει τις ουρές των ανθρώπων που σχηματίστηκαν από το μεσημέρι της Τρίτης στα νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας ώστε να δώσουν αίμα για τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομεία της πρωτεύουσας μετά τη φονική πυρκαγιά της Δευτέρας.

“Με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, στα νοσοκομεία της Αττικής και μόνο την πρώτη ημέρα συγκεντρώθηκαν περίπου 1.400 φιάλες αίμα, υπολογίζοντας πως κάτι αντίστοιχο περιμένουμε και από τα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα κινήθηκε η προσφορά αίματος και την Τετάρτη” είναι, σύμφωνα με τον Κ. Σταμούλη, ο απολογισμός από τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν την έκκληση για προσφορά αίματος για τους 180 τραυματίες -23 από αυτούς είναι παιδιά- με τις ανάγκες για αίμα να είναι ιδιαίτερα υψηλές λόγω της φύσης των τραυμάτων τους.

“Οι ανάγκες των εγκαυματιών για αίμα είναι παρατεταμένες, όπως παρατεταμένη είναι και η νοσηλεία τους” εξηγεί ο επιστημονικός διευθυντής του ΕΚΑ, που απευθυνόμενος στους πολίτες τους ζητεί έναν νέο κύκλο αιμοδοσίας στις αρχές Σεπτεμβρίου. “Το αίμα που έχουμε συγκεντρώσει αυτή τη στιγμή έχει υπερδιπλασιάσει τα αποθέματά μας, αλλά, καθώς αυτό το αίμα έχει διάρκεια ζωής 35 με 42 ημέρες και οι ανάγκες των εγκαυματιών θα παραμένουν υψηλές και τον επόμενο αλλά και τον μεθεπόμενο μήνα, καλό θα είναι η ανταπόκριση του κόσμου που παρατηρούμε χθες και προχθές να επαναληφθεί και στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας τις δύο πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου” είναι η επισήμανση του Κ. Σταμούλη.

«Ζούμε στιγμές που διαμορφώνουν ένα συλλογικό επίπεδο στη συνείδηση του λαού μας. Στιγμές που δεν ξεχνιούνται και που εμποτίζουν τη σκέψη και τη στάση ζωής όλων μας, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται αυτές οι τραγικές καταστάσεις τις οποίες ζούμε και κυρίως να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αντικρίζοντας τους υπαλλήλους του “Γ. Γεννηματάς” να κάνουν υπερωρίες για να προλάβουν τους υπαλλήλους της Βουλής που περίμεναν στην ουρά για να δώσουν αίμα για τους εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας μετά την φονική πυρκαγιά της Δευτέρας.

Η περίπτωση των εθελοντών αιμοδοτών της Βουλής ήταν μία μονάχα ψηφίδα στη γενικότερη εικόνα της αλληλεγγύης και της ανταπόκρισης των πολιτών στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, που την Τρίτη το πρωί ζητούσε αίμα και παράγωγά του για τους εγκαυματίες, σε μια εποχή με μειωμένα αποθέματα λόγω καλοκαιριού.

Η ανταπόκριση των πολιτών από την Τρίτη ήταν εντυπωσιακή και συγκινητική. Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το "παρών" στις μονάδες αιμοληψίας των νοσοκομείων ΓΝΑ Σισμανόγλειο, Γ.Ν. Ελευσίνας Θριάσιο και Γ.Ν. "Η Ελπίς", που με διευρυμένο ωράριο συμμετείχαν στο σχέδιο κάλυψης των αναγκών. Υπενθυμίζεται δε ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας, όποιος πολίτης θέλει μπορεί να δώσει αίμα σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας λέγοντας ότι το αίμα θέλει να σταλεί στους πυρόπληκτους της Αττικής.

Αξιοσημείωτη η ανταπόκριση προσφύγων και μεταναστών στο κάλεσμα για αιμοδοσία καθώς στα νοσοκομεία βρέθηκαν πολλοί Σύροι, Κούρδοι και Παλαιστίνιοι εθελοντές αποδεικνύοντας πως η αλληλεγγύη δεν έχει ταυτότητα και διαβατήριο.

Κύμα αλληλεγγύης για τους πληγέντες

Δήμοι, φορείς, σωματεία, επαγγελματίες αλλά και μεμονωμένοι πολίτες από το πρωί της Τρίτης συμμετέχουν σε μια γιγαντιαία αλυσίδα συμπαράστασης και προσφοράς προς τους πληγέντες στις πυρκαγιές της Αττικής συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης αλλά και παρέχοντας εθελοντική εργασία όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Ο αντιδήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Γιώργος Κοκκόλης απηύθυνε έκκληση μέσω του λογαριασμού του στο Facebook για αίμα σημειώνοντας πως δεν χρειάζονται άλλα είδη ρουχισμού και τρόφιμα και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τους πυρόπληκτους. Οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, εμφιαλωμένο νερό κ.ά.) στα θύματα των πυρκαγιών μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 210-4819001 του Κέντρου Logistics της Περιφέρειας Αττικής ή στους οικείους Δήμους.

Η «Αλληλεγγύη για Όλους» συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Αττικής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, καθημερινά 11 π.μ. - 6 μ.μ., στα γραφεία της, στην οδό Ακαδημίας 74 (7ος όροφος), στην Αθήνα.

Στο μεταξύ αλυσίδα σούπερ μάρκετ και καφετέριες στη Ραφήνα προσφέρουν δωρεάν γεύματα και φαγητό. Στέγη μπορούν να βρουν όσοι έχουν ανάγκη στο δημαρχείο και το πνευματικό κέντρο Ραφήνας. Επίσης δωρεάν στέγη προσφέρουν ξενοδοχεία της περιοχής.

Την ίδια στιγμή γειτονικοί δήμοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Ο Δήμος Μαραθώνος ενημερώνει ότι συγκεντρώνονται τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης στο δημοτικό κατάστημα της Νέας Μάκρης επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 104. Ο Δήμος Μαραθώνα, με τη στήριξη του ΟΠΑΠ, άνοιξε και φιλοξενεί ήδη πληγέντες από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ε' Κατασκήνωση του Μαραθώνα, στον Άγιο Ανδρέα. Παράλληλα, στους πληγέντες προσφέρονται τρόφιμα και νερό. Η καταγραφή των στοιχείων των πληγέντων από τον δήμο, για τη φιλοξενία τους στην Ε' Κατασκήνωση, γίνεται στα τηλέφωνα 22943-20537 και 22943-20511.

Στο Πολιτιστικό Πάρκο της Νέας Μάκρης το κυλικείο και ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών είναι στη διάθεση όσων έχουν ανάγκη. Στο κέντρο του Πικερμίου καφετέριες προσφέρουν δωρεάν νερό και φαγητό. Για τους πληγέντες της πυρκαγιάς στην Κινέτα παρέχουν βοήθεια το γραφείο δημάρχου Μεγαρέων, τα ΚΑΠΗ Μεγάρων και Κινέτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL