Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους πάνω από τις στάχτες / Πάνω από 3.000 τα κατεστραμμένα σπίτια σε Μάτι, Ραφήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους πάνω από τις στάχτες / Πάνω από 3.000 τα κατεστραμμένα σπίτια σε Μάτι, Ραφήνα

Ανείπωτη είναι η καταστροφή που σκόρπισε η φονική πυρκαγιά σε Μάτι, Ραφήνα, όπου οι επιζήσαντες αναζητούν τα εναπομείναντα υπάρχοντά τους μέσα στη στάχτη και ψάχνουν ακόμη για τους ανθρώπους τους, καθώς αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι νεκροί άγγιξαν τους 81. Πλησιάζουν τις 2.000 οι αυτοψίες, ενώ, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, πάνω από 3.000 σπίτια έχουν καταστραφεί σε Μάτι και Ραφήνα και 200 έχουν πληγεί στην Κινέτα, η οποία συνεχίζει να κινδυνεύει από νέο μέτωπο φωτιάς, το οποίο μέχρι αργά χθες το απόγευμα κατευθυνόταν προς το Λουτράκι, αλλά ανακόπηκε. Ήδη από το βράδυ της Τρίτης διατάχθηκε εκκένωση στους οικισμούς Λεονταρίου των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, Νέας Πολιτείας και Κατσιβιρίου στο Λουτράκι, όπως και σε τρία μοναστήρια και στην κατασκήνωση του Αλεποχωρίου. Συνεχείς είναι οι περιπολίες αστυνομικών προκειμένου να μην γίνεται πλιάτσικο, όπως σε κατοικία στον Ν. Βουτζά, όπου οι τέσσερις δράστες συνελήφθησαν.

Με την αγωνία να κορυφώνεται κάθε ώρα που περνά, καθώς τα αποτελέσματα της ταυτοποίησης DNA θα εκδοθούν τις επόμενες μέρες, οι ιατροδικαστές έκαναν λόγο για "πρωτόγνωρη κατάσταση". Οι συγγενείς πρέπει να απευθύνονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδή, έως και την Παρασκευή 27η Ιουλίου, από ώρα 08.00 έως 20.00, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων.

Τα "παιχνίδια" της φωτιάς

"Η φωτιά μάς παίζει επικίνδυνα παιχνίδια", λέει στην "Α" ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης καθώς στην Κινέτα είναι διαρκείς οι αναζωπυρώσεις, με κίνδυνο η φωτιά να επεκταθεί από τα Γεράνεια Όρη προς τους Αγ. Θεοδώρους του Δήμου Λουτρακίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή ενισχύθηκαν από χθες και στην περιοχή κατέφθασαν 64 Κύπριοι πυροσβέστες και τρία εναέρια πυροσβεστικά μέσα από Ιταλία και Ρουμανία. "Ελπίζω οι μικροεστίες μέσα στον οικισμό να έχουν τεθεί υπό έλεγχο τις επόμενες ώρες", σημειώνει ο δήμαρχος, που εξηγεί ότι οι περισσότεροι κάτοικοι, καθότι η περιοχή είναι παραθεριστική, είτε έχουν επιστρέψει στην Αθήνα είτε μένουν σε σπίτια συγγενών και φίλων τους.

Από χθες, κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και του δήμου διενεργούν αυτοψίες στα πληγέντα σπίτια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, περί τα 200 σπίτια έχουν καταστραφεί. Μικρός είναι ο αριθμός των καταστημάτων που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά. Η ηλεκτροδότηση γίνεται μετ’ εμποδίων στην Κινέτα. "Από την Τρίτη ξεκίνησε η αποκατάσταση του ρεύματος, καθώς κάηκαν πυλώνες της ΔΕΗ", αναφέρει ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι "δόθηκε προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια, προκειμένου να έχει ο κόσμος νερό". Εκτίμησε δε ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

"Δεν μπορώ να πω ότι η κατάσταση στην πόλη είναι καλύτερη, αλλά τουλάχιστον έχει αρχίσει σιγά- σιγά να λειτουργεί μετά από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκε", σημειώνει μέσω της "Α" ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Β. Μπουρνούς εκτιμώντας ότι πάνω από 2.000 σπίτια είναι πλήρως κατεστραμμένα και 400 αυτοκίνητα. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι νεκροί θα είναι άνω των 100. "Συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας Αττικής καθαρίζουν τους δρόμους από τα καμμένα οχήματα και τη στάχτη", αναφέρει.

"Τα συνεργεία της ΔΕΗ καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξαναέρθει το ρεύμα στην πόλη, με προτεραιότητα στα αντλιοστάσια και στα σπίτια που δεν έχουν πλήρως καταστραφεί", υπογραμμίζει ο δήμαρχος εκτιμώντας ότι μέχρι να ξημερώσει η Πέμπτη η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό και θα λειτουργήσει η υδροδότηση. Εκτιμάται ότι μέχρι το Σάββατο σε Μάτι και Ραφήνα θα έχει αποκατασταθεί κατά 70% - 80% η ηλεκτροδότηση. Σημειωτέον ότι έχουν καταστραφεί 400 πυλώνες της ΔΕΗ εκ των οποίων οι 100 είναι μεσαίας τάσης και οι 300 είναι χαμηλής τάσης.

Φροντίδα στα ζώα

Για την περίθαλψη των ζώων που επέζησαν από τη φωτιά ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας Α.Ε. παραχωρεί στεγασμένο χώρο στο πάρκο Κυρήνεια στο λιμάνι στην Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (ΕΔΚΕ) για τον σκοπό αυτό. Το ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και θα λειτουργεί από τις 9.00 π.μ. ώς τις 9.00 μ.μ. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο 22940-22840.

Στο μεταξύ, πυρετωδώς διενεργούνται αυτοψίες από συνεργεία μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνος, αλλά και της Περιφέρειας Αττικής. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημ. Τζανακόπουλου, οι αυτοψίες έφτασαν τις 1.992. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου, πάνω από 30 είναι οι κατεστραμμένες επιχειρήσεις σε Μάτι και Ραφήνα.

Ταυτοποίηση οχημάτων

Από σήμερα, υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής ξεκινούν την καταγραφή των πινακίδων των κατεστραμμένων οχημάτων, που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή Αναλήψεως της Ραφήνας, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση με τους ιδιοκτήτες, ώστε αυτοί να μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες. "Η κατάσταση είναι οδυνηρή", λέει στην "Α" ο Π. Φιλίππου υπογραμμίζοντας ότι στη σύσκεψη που έγινε χθες στο δημαρχείο Ραφήνας οι αιρετοί των πληγεισών περιοχών ενημερώθηκαν ότι "μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων" και ότι θα δρομολογηθούν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Βοήθεια από δήμους και Περιφέρειες

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους εξέφρασαν οι δήμαρχοι όλοι της χώρας. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως στο δημαρχείο της Ραφήνας, αποφάσισε να διαθέσει από το ταμείο του αυτοδιοικητικού οργάνου 600.000 ευρώ για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων, προκειμένου η βοήθεια να δοθεί κατά προτεραιότητα σε οικογένειες που καταστράφηκε η πρώτη κατοικία τους. Αποφάσισε να ανοίξει λογαριασμός αλληλεγγύης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με τα στοιχεία «ΚΕΔΕ - ΙΒΑΝ GR90 0110 1510 0000 1510 0284 874» ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ και ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Παράλληλα, ζητάει από το υπουργείο Εσωτερικών να κατανείμει από την τακτική χρηματοδότηση των ΟΤΑ α' βαθμού ισόποσα 500.000 ευρώ στους τρεις πληγέντες δήμους. Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχει δεσμευτεί για αποστολή βοήθειας σε ό,τι τους ζητηθεί.

Οικονομική ενίσχυση από το ΥΠΕΣ

Ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των πυρόπληκτων δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης ζημιών σε βασικές υποδομές. Από 700.000 ευρώ λαμβάνουν οι Δήμοι Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου και από 600.000 ευρώ ο Δήμος Μεγαρέων.

Βοήθεια από την Ε.Ε.

Μαζί με την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, όπου απεστάλησαν στην Ελλάδα 64 δασοπυροσβέστες από την Κύπρο και τρία αεροσκάφη από Ιταλία και Ρουμανία, ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδης δεσμεύτηκε για οικονομική ενίσχυση της χώρας μας με σκοπό την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών τα επόμενα χρόνια.

Ο επίτροπος επισκέφθηκε την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης, όπου βρέθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. "Η Ευρώπη έδειξε και θα δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό", είπε ο επίτροπος υπογραμμίζοντας: "Είναι όντως συγκλονιστικό αυτό που ζούμε με τα πολλά θύματα και θα πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη και πρέπει ο ελληνικός λαός να νοιώσει ότι δεν είναι μόνος". Ο επίτροπος σημείωσε ότι ήταν άμεση η ανταπόκριση των κρατών - μελών για να παρέχουν δυνάμεις και μέσα πυρόσβεσης στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του ο επίτροπος υπογράμμισε ότι "ετοιμάζεται αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας με το πρόγραμμα RescEU ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής". Η πρόληψη και η ετοιμότητα των μηχανισμών πολιτικής προστασίας είναι η προτεραιότητα που μπορεί να σώσει ζωές και είναι καλύτερη από τη θεραπεία", υπογράμμισε ο Χρ. Στυλιανίδης. Στο μεταξύ, άμεση ήταν η ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την παροχή 10 εκατ. ευρώ για βοήθεια των πληγέντων από την πύρινη λαίλαπα στην ανατολική Αττική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL