Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Στάχτη απ' άκρη σ’ άκρη σε Κινέττα, Μάτι και Ραφήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στάχτη απ' άκρη σ’ άκρη σε Κινέττα, Μάτι και Ραφήνα

Με τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να πετούν πάνω από τον συννεφιασμένο ουρανό σε Κινέττα και Ραφήνα, οι πληγέντες μιλούν στην “Α” για τον πύρινο εφιάλτη που έζησαν από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Οι περισσότεροι έβγαλαν τη νύχτα στην παραλία. Ξάπλωσαν όπως - όπως. Έκλεισαν για λίγο τα μάτια, ίσα να τα ξεκουράσουν από τη στάχτη και από τον πόνο. Βρέθηκαν πολύ κοντά στον θάνατο. Κι αν όχι οι ίδιοι, οι διπλανοί τους, οι γείτονές τους, οι φίλοι τους, οι άγνωστοι. Βαρύς ο απολογισμός. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι καταγεγραμμένοι νεκροί ήταν 74, οι τραυματίες 84, ενώ 10 άτομα βρίσκονταν διασωληνωμένα. Τρόμο προκάλεσε χθες η αναζωπύρωση της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη από την πλευρά της Κινέττας. Τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκαναν ρίψεις νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στην Αττική διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Εγκλωβισμένοι στον λαβύρινθο

Στο Μάτι οι άνθρωποι πανικόβλητοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους και έτρεχαν στη θάλασσα. Οι μικροί δίαυλοι έμοιαζαν με τοίχους σε λαβύρινθο. Οι μαντρότοιχοι που έκλειναν την πρόσβαση στη θάλασσα αποδείχθηκε πως ήταν καταστροφικοί για την ανθρώπινη ζωή, την ώρα μάλιστα που η φωτιά μαζί με τον αέρα εκινείτο κατά πάνω τους.

“Νιώθαμε πολύ κοντά τη φλόγα. Σχεδόν μας έκαιγε την πλάτη” λένε στην “Α” κάτοικοι που το ξημέρωμα της Τρίτης είδαν τα σπίτια τους κατεστραμμένα. Τραγικές στιγμές έζησαν συγγενείς που εντόπιζαν απανθρακωμένους τους δικούς τους, παρ' ότι τα σπίτια τους σώθηκαν από τη φωτιά.

Πνίγηκαν στην προσπάθεια να σωθούν

“Τρέχαμε με τα παιδιά στην αγκαλιά να σωθούμε” λένε με δάκρυα στα μάτια. Οι μόνιμοι κάτοικοι βοηθούσαν τους επισκέπτες να βρουν ασφαλή διέξοδο στη θάλασσα. Και μόλις έβγαιναν από τον λαβύρινθο έτρεχαν για τη θάλασσα. Κάποιοι που έφτασαν σε μια απόκρημνη πλευρά έπεφταν στην θάλασσα από ύψος 10 και 15 μέτρων για να σωθούν.

“Την είδατε την κοπέλα που σκοτώθηκε;” ρωτούσαν μεταξύ τους μετρώντας τους λυγμούς τους. Άλλοι ξεσπούσαν σε κλάματα απαρηγόρητοι μέσα στον πανικό για αυτούς που δεν ήταν κοντά τους. Γι' αυτούς που χάθηκαν στον δρόμο. Γι’ αυτούς που κάηκαν... Κι άλλοι εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους πάλευαν με τον θάνατο.

Κάηκαν στο μποτιλιάρισμα

Πόσα κορμιά αγκαλιασμένα ανακάλυψαν οι πυροσβέστες το πρωί της Τρίτης; “Ο δρόμος είναι στενός. Το καλοκαίρι η λεωφόρος Ποσειδώνος είναι διαρκώς μποτιλιαρισμένη. Οπότε φαντάζεστε τι θα έγινε μέσα στον πανικό των διερχομένων” λέει στην “Α” ο Κώστας, που μένει στην περιοχή και η φωτιά σταμάτησε 50 μέτρα από το σπίτι και το μαγαζί του.

“Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εκτίμησαν ότι, εάν έπαιρναν το αυτοκίνητό τους, θα σώζονταν” σημειώνει προσθέτοντας: “Είδαν το μποτιλιάρισμα και όσοι πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να σωθούν”. “Δεν ήταν όλοι το ίδιο τυχεροί” λέει με λυγμό καθώς από το βράδυ προχθές ακούει για γνωστούς και φίλους του που χάθηκαν ή αγνοούνταν. “Όσοι δεν ήξεραν τα μονοπάτια που θα τους έβγαζαν στην θάλασσα πέθαναν σφιχταγκαλιασμένοι” λέει ο Κώστας καταλήγοντας: “Ζήσαμε την απόλυτη τραγωδία”.

Τραγική ιστορία είναι αυτή ενός νιόπαντρου ζευγαριού από την Ιρλανδία, που ήρθαν στην Ελλάδα για μήνα του μέλιτος, αλλά η μοίρα τους έφερε αντιμέτωπους με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σύμφωνα με τους "Irish Times", το ζευγάρι έτρεχε πανικόβλητο να σωθεί από τις φλόγες μέχρι που χωρίστηκαν. Ο άνδρας παραμένει αγνοούμενος, ενώ η γυναίκα νοσηλεύεται στην εντατική.

“Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω αυτό που ζήσαμε” λέει στην “Α” ο Νίκος. “Η φωτιά κατέβαινε από το βουνό με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ο αέρας φυσούσε σαν τρελός” αναφέρει. “Μαζέψαμε τα απολύτως απαραίτητα από το σπίτι” συνεχίζει λέγοντας πως “η ατμόσφαιρα ήταν το ίδιο αποπνικτική μέσα στο σπίτι και έξω”.

“Δεν ξέρω πόσοι τελικά εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους ή πόσοι πνίγηκαν στη θάλασσα πάνω στον πανικό και τον τρόμο” λέει με αγωνία.“Όταν φτάσαμε στην παραλία άλλος έψαχνε τους ανθρώπους του, τα παιδιά του. Άλλοι έκλαιγαν. Άλλοι ήταν ξαπλωμένοι και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν” εξηγεί. “Νιώσαμε μεγάλη ανακούφιση όταν είδαμε τα πρώτα σκάφη του Λιμενικού και καΐκια ψαράδων” υπογραμμίζει ευχαριστώντας τους αφού “έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μας σώσουν και να μας βγάλουν από τον πανικό”.

Σαν σκηνές από ναυάγιο

Και μόλις τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού και τα καΐκια έφτασαν στη Ραφήνα, στο λιμάνι έσπευσαν διασώστες και εκατοντάδες κάτοικοι να τους βγάλουν στην προβλήτα. “Ο παππούς μου, βλέποντας τη διάσωση στο λιμάνι της Ραφήνας, μου είπε πως ότι ήταν σαν τη διάσωση από το ναυάγιο του πλοίου ‘Χειμάρρα’ τον Ιανουάριο του 1949”, λέει στην “Α” ο Αντώνης, κάτοικος της περιοχής, υπενθυμίζοντας ότι το μεγαλύτερο ναυάγιο στα χρονικά της Ελλάδας έγινε κοντά στη Ραφήνα και με λάντζες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι οι επιζήσαντες.

Με την έλευση των επιβατικών πλοίων επικράτησε κομφούζιο στην πόλη, την ίδια ώρα που αποβιβάζονταν τα οχήματα από τα επιβατικά πλοία.

Η φωτιά που δεν σταμάτησε

Ενώ στο λιμάνι οι διασώστες αποβίβαζαν τους διασωθέντες, η φωτιά συνέχιζε να καίει μέσα στον οικισμό. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτούργησαν και κάηκαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. “Υποεκτιμήθηκε η πυρκαγιά, που ξεκίνησε από την Πεντέλη και κατέληξε στη Ραφήνα” αναφέρει ο Κώστας, γι' αυτό “πέρασε μέσα στον ιστό της πόλης και έκαψε τις γειτονιές μας”.

Εξηγεί ότι “παλαιότερα η λεωφόρος Μαραθώνος λειτουργούσε ως φράχτης για τη φωτιά, που συνήθως ξεκινούσε από τον Νέο Βουτζά” και προσθέτει: “Είχε χρόνια να εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Μάτι”. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι “πολλά οικόπεδα δεν είχαν καθαριστεί, ενώ ξερά κλαδιά ήταν αφημένα στον δρόμο” δίνοντας περισσότερη τροφή στη φωτιά.

Χωρίς δρόμους διαφυγής

“Επί χρόνια στο Μάτι οι κάτοικοι περιφρουρούσαν το πράσινο, καθάριζαν τα οικόπεδά τους και φρόντιζαν την περιοχή ώστε να μην είναι εκτεθειμένη στην πυρκαγιά” λέει ο Αντώνης, αλλά, όπως εξηγεί, “τελευταία αυτό έχει ατονήσει”.

“Το Μάτι παρ' ότι ήταν ένας πολύ όμορφος οικισμός μέσα στο δάσος, ‘πλήρωσε’ ακριβά το ότι δεν είχε πρόσβαση στη θάλασσα” σημειώνει διευκρινίζοντας ότι “δεν υπάρχουν δρόμοι διαφυγής”. Κατά τον ίδιο, αυτό οφείλεται σε κακή χωροταξία, αλλά και στα λιγοστά ξενοδοχεία, τα οποία όμως έχουν κόψει την πρόσβαση στον αιγιαλό.

"Σωθήκαμε λόγω της εκκένωσης"

“Τίποτα δεν θυμίζει πια την Κινέττα που ξέραμε” λέει στην “Α” ο Γιάννης, που, παρ' ότι δεν κάηκε το σπίτι του, καθώς η φωτιά σταμάτησε σε απόσταση 200 μέτρων, αλλά κάηκαν σπίτια και μαγαζιά φίλων και συγγενών του. “Απ’ άκρη σε άκρη όλα έχουν γίνει στάχτη”, τονίζει. “Στην κάτω πλευρά της εθνικής οδού κάηκαν σχεδόν όλα τα σπίτια και τα καταστήματα” αναφέρει, ενώ, την ώρα που επικοινωνούσαμε, ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση πυρόσβεσης με εναέρια μέσα.

“Παρά τα προβλήματα στην παροχή ρεύματος και νερού, ευτυχώς σωθήκαμε και είμαστε ζωντανοί” λέει ο Γιάννης με κάποια ανακούφιση και εξηγεί: “Όταν ξέσπασαν οι πρώτες φλόγες, οι αστυνομικοί καλούσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους”. “Αυτό έγινε αστραπιαία. Έτσι σωθήκαμε” προσθέτει σημειώνοντας ότι πολλοί κάτοικοι έβγαλαν τη νύχτα στην παραλία.

Νέα εκκένωση οικισμών σε Αγ. Θεοδώρους

Άλλοι ανέμεναν να ανοίξει η κυκλοφορία στην παλαιά και η νέα εθνική οδό για να επιστρέψουν στην Αθήνα. Άλλοι έμειναν σε φίλους και συγγενείς, ενώ ξενοδόχοι έδωσαν δωμάτια για φιλοξενία των πυρόπληκτων. Ο τρόμος της πυρκαγιάς επέστρεψε στην Κινέττα καθώς χθες το μεσημέρι η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

Αμέσως επενέβησαν εναέρια μέσα, αλλά, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το πύρινο μέτωπο παρέμενε ενεργό. Προληπτικά εκκενώθηκαν οι κοινότητες Λεονταρίου των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, Νέας Πολιτείας και του οικισμού Κατσιβίρι Λουτρακίου. Παράλληλα εκκενώθηκαν τρία μοναστήρια και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL