Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Mεγάλη φωτιά στην Κινέτα - Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Mεγάλη φωτιά στην Κινέτα - Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί (Video)

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στην Αττική καθώς έχουμε σε εξέλιξη τρεις μεγάλες πυρκαγιές, μία στην Κινέτα, μία στους Αγίους Θεοδώρους και μία στην Πεντέλη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Όλος ο δασοπυροσβεστικός μηχανισμός στην Αττική είναι σε κατάσταση πλήρους συναγερμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, οι οποίες ενισχύονται συνεχώς από θυελλώδεις ανέμους, τόνισε ο κ. Καπάκης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται, από νωρίς το μεσημέρι, στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας Αττικής και η οποία ξεκίνησε από πευκόφυτη έκταση στα Γεράνεια Ορη, έχει φτάσει σε σπίτια, ορισμένα από τα οποία έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί, της Γαλήνης και του Πανοράματος 1 και 2.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν σκληρή μάχη κόντρα στις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ενισχύονται συνεχώς.

Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας 110 πυροσβέστες με 47 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, είναι κλειστές η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39-ο έως το 57-ο χλμ, ενώ οι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλές περιοχές της Αττικής.

Παράλληλα, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή που πλήττει η πυρκαγιά στην Κινέτα, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Ωστόσο η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς. Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

Συνεχής ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα για την εξέλιξη των πυρκαγιών

Διαρκής είναι η ενημέρωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις πυρκαγιές στην Αττική. Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο Μόσταρ, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον Νίκο Τόσκα για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Σε διαρκή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται επίσης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για τη φωτιά στην Κινέτα

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1021351127781175296?ref_src=twsrc^tfw

Αυτή την ώρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τριάντα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.

Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό Πανόραμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αν έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια.

Διαβάστε ακόμη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL