Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Ανοίγει η συζήτηση για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοίγει η συζήτηση για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας

Έως τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει και επισήμως η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας -η οποία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο με την τεχνική βοήθεια του υπουργείου Οικονομικών-, όπως διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής Πολιτείας - Εκκλησίας υπό τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Με κοινό παρονομαστή τη βούληση για τη μελέτη όλων των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας, οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν ως μεγάλης σημασίας το εγχείρημα με στόχο την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Βασική επιδίωξη, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Παιδείας, είναι τα χρήματα να διατεθούν για κοινωνικό έργο και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 21 μητροπόλεις, ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και η Εκκλησία της Κρήτης. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης τα θέματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, των κοιμητηριακών ναών, του εκσυγχρονισμού νομοθετικών διατάξεων, των προσλήψεων και των εισφορών παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.

“Καταλήξαμε θετικά σε όλα τα ζητήματα” δήλωσε ικανοποιημένος ο υπουργός Παιδείας, ενώ από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος μίλησε για το προοίμιο μιας περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Σύρου επισήμανε πως η Εκκλησία επιδιώκει τον διάλογο και πως η καλή θέληση των δύο πλευρών αποφέρει πολύτιμους καρπούς, εκφράζοντας και το έντονο ενδιαφέρον του μακαριότατου για την περιουσία της Εκκλησίας - «όση έχει απομείνει».

Εκκλησιαστική εκπαίδευση

Έως το φθινόπωρο αναμένεται να έχει επανακαθοριστεί συνολικά ο θεσμός της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, καθώς οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας παρέθεσαν τον προβληματισμό τους ως προς το έλλειμμα που έχει διαπιστωθεί σχετικά με την ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση των ιερέων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της “Α”, έχει προταθεί από την πλευρά της Εκκλησίας η δημιουργία Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας (ΚΙΜ), τα οποία θα λειτουργήσουν ως μια μεταλυκειακή βαθμίδα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Ο προσανατολισμός είναι τα μαθήματα τον πρώτο χρόνο να είναι θεωρητικά και τον δεύτερο χρόνο πρακτικά. Εξετάζεται μάλιστα η Πολιτεία να μισθοδοτεί μόνο τους ιερείς που έχουν φοιτήσει στα ΚΙΜ και στις Ανώτατες Σχολές Εκπαίδευσης και όχι εκείνους που τελειώνουν μόνο το Γυμνάσιο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το νομοθέτημα αναμένεται να μπει σε διαβούλευση το φθινόπωρο και, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τα εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια αλλά και την αναδιάρθρωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Σχολών.

Κοιμητηριακοί ναοί

Το αίτημα της Εκκλησίας είναι να βρίσκονται υπό τη διοίκησή της οι ναοί εντός των κοιμητηρίων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η διοίκηση των ναών ανήκει τους δήμους εάν οι κάτοικοι είναι άνω των 50.000, με αποτέλεσμα τα έσοδα τόσο από τους ναούς όσο και από τους τάφους να πηγαίνουν στους δήμους. Πρότεινε, λοιπόν, να περάσουν στη δικαιοδοσία της οι κοιμητηριακοί ναοί προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα για τη συντήρησή τους, αφήνοντας αιχμές για την αδιαφορία των δημοτικών αρχών. Παρόντος του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα συνεδριάσεις με συγκεκριμένους δήμους για την επίλυση του ζητήματος. Παράλληλα, δρομολογείται ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο των μαζικών αδειών παραμονής και ιθαγένειας σε ξένους μοναχούς που εξασφαλίζουν ορισμένα μοναστήρια σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Προσλήψεις - εισφορές

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των προσλήψεων, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλ. Γεροβασίλη δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει ο ίδιος αριθμός προσλήψεων με πέρυσι (190 προσλήψεις), ενώ σε ό,τι αφορά τις οφειλές εισφορών στο ταμείο κληρικών από τη μητρόπολη και άλλους ναούς υπήρξε η δέσμευση από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλο ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL