Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Συνεδρίαση επιτροπών Πολιτείας - Εκκλησίας για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδρίαση επιτροπών Πολιτείας - Εκκλησίας για την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας

Σε κλίμα «αγαστής συνεργασίας», όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες μετά τη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση των επιτροπών Πολιτείας και Εκκλησίας στο υπουργείο Παιδείας αναφορικά με την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Παράλληλα, στη συνάντηση, συζητήθηκαν επίσης θέματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και των κοιμητηριακών ναών. Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε ότι σε όλα τα θέματα υπήρξε θετική κατάληξη, κάνοντας λόγο για μια «εξαιρετικά παραγωγική συνεδρίαση».

Ως προς την καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ο Κ.Γαβρόγλου, σημείωσε πως υπήρξε αναλυτική ενημέρωση ως προς την πρόοδο των εργασιών καταγραφής όχι μόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και της Κρήτης.

Στο ζήτημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης συμφωνήθηκε ότι υπάρχει έλλειμμα ποιοτικής και ουσιαστικής κατάρτισης των ιερέων για την κάλυψη του οποίου Εκκλησία και Πολιτεία έχουν συμφωνήσει στη θέσπιση νέων θεσμών που θα βγουν σε διαβούλευση το Σεπτέμβριο.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Π.Σκουρλέτης, η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλ.Γεροβασίλη και ο υπουργός Εργασίας Τ.Πετρόπουλος συζητήθηκε το θέμα των κοιμητηριακών ναών.

Η Εκκλησία έκανε αποδεκτή πρόταση της Πολιτείας να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους δήμους για την επίλυση των εκκρεμοτήτων.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προς επίλυση βαίνει και το ζήτημα της αναπλήρωσης των συνταξιοδοτηθέντων ιερέων - «είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και πάντα βρίσκουμε λύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

«Ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία, η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική. Είδαμε θετική ανταπόκριση. Κάποια θέματα λύθηκαν, άλλα παραπέμπονται σε άλλες συζητήσεις» τόνισε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος για να προσθέσει: «Η Εκκλησία πάντοτε επιδιώκει αυτόν τον διάλογο. Ο μακαριότατος έχει έντονο ενδιαφέρον για τη περιουσία - όση έχει απομείνει».

Ο ίδιος τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της καταγραφής αναμένονται τον προσεχή Μάρτιο, ενώ έκανε λόγο για «το προοίμιο μιας ευρύτερης συνεργασίας». «Η καταγραφή της εναπομεινάσης περιουσίας θα βοηθήσει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL