Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΚΟΙΠ / Οι πέντε πυλώνες για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΚΟΙΠ / Οι πέντε πυλώνες για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών

Βαρύτητα στην ένταξη του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού στην ελληνική κοινωνία δίνει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως “το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή δεν μπορεί να εξαιρεί αυτούς τους ανθρώπους”. Αυτό αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό τον Γ. Δραγασάκη, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσα να καταθέτει τους άξονες της στρατηγικής. Παράλληλα, ο Δημ. Βίτσας έχει στραμμένο το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. για τον νέο κανονισμό, το λεγόμενο “Δουβλίνο 4”, διεκδικώντας για τη χώρα μαζί και με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού τη διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου για το άσυλο, όπως και δίκαιη κατανομή προσφυγικού πληθυσμού στις χώρες της Ε.Ε.

“Η νέα πρόκληση στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε είναι η ένταξη μεταναστών, αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στον κοινωνικό ιστό, ανθρώπων που έχουν δικαίωμα στην εργασία, τη μόρφωση, την υγεία, στα πολιτιστικά αγαθά” υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΚΥΣΚΟΙΠ Γ. Δραγασάκης, προσθέτοντας: “Το πέρασμά μας στη μεταμνημονιακή εποχή δεν μπορεί να τους εξαιρεί”. Απαντώντας δε στις βολές από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι δήθεν με την πολιτική της η κυβέρνηση κατέστησε τη χώρα “πόλο έλξης” για το προσφυγικό ρεύμα, ο Γ. Δραγασάκης τόνισε: “Κλειστά θαλάσσια σύνορα σημαίνει αναχαιτίσεις λέμβων και θανάτους αθώων ανθρώπων στο Αιγαίο”.

Οι πυλώνες

Η εθνική στρατηγική ένταξης προσφύγων και μεταναστών που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στηρίζεται σε πέντε πυλώνες, τους οποίους ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός, Δημ. Βίτσας. Περιλαμβάνουν λοιπόν την μετατόπιση του μοχλού εφαρμογής της μεταναστευτικής πολιτικής από τις διεθνείς οργανώσεις και ΜΚΟ στο αρμόδιο υπουργείο, στους ΟΤΑ και τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου, καθιστώντας “τους δήμους και τις περιφέρειες συνδιαμορφωτές των πολιτικών ένταξης και τους αναδεικνύει σε φορείς υλοποίησής τους, με παράλληλη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών”. Οι πολιτικές ένταξης θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και θα διατρέχουν όλα τα υπουργεία.

Παράλληλα, προωθείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στις υπηρεσίες του Δημοσίου που θα παρέχονται σε αυτό τον πληθυσμό. Επίσης, καθιερώνεται η κάρτα του πρόσφυγα που σε συνδυασμό με το σύστημα καταγραφής και ταυτοποίησης που ήδη λειτουργεί στη χώρα, η Πολιτεία, ανά πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο, διαθέτει την απαραίτητη πληροφόρηση, με τρόπο που εγγυάται τις αρχές της Δικαιοσύνης, προάγει τη δημόσια τάξη και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Προβλέπεται δε αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου με στόχο την επαναφορά στη νομιμότητα μεταναστών και μεταναστριών που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα ή έχασαν το καθεστώς νομιμότητας, με στόχο αφενός τη νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και αφετέρου την κατοχύρωση του δικαιώματος σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά.

Μαζί με τη στρατηγική της κοινωνικής ένταξης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πιέζει προς την πλευρά της Ε.Ε. για τη διαμόρφωση ενιαίου συστήματος ασύλου και δίκαιη κατανομή του πληθυσμού. Τονίζει, μάλιστα, ότι “η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες υποδοχής δεν μπορούν να δέχονται ‘διπλή πίεση’ με τη διαχείριση του υφιστάμενου προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού και αυτού του πληθυσμού που θα προκύψει στο μέλλον από την επανεισδοχή” όσων εγκλωβιστούν στα γερμανοαυστριακά σύνορα.

Σταδιακή αποσυμπίεση των νησιών

Στο σκέλος ενεργειών για το επόμενο διάστημα που αφορούν τη διαχείριση του υφιστάμενου προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού, ο Δημ. Βίτσας αναγνωρίζει την ανάγκη αποσυμπίεσης των νησιών. Για τη Λέσβο, ενημερώνει ότι οι εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ Λέσβου θα περάσουν στην ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για τη Σάμο, δεσμεύεται ότι θα γίνει ανακατασκευή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης εφόσον οι τοπικοί φορείς δεν υποδείξουν άλλο χώρο. “Σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργήσει δεύτερος χώρος στη Σάμο” ξεκαθαρίζει. Παράλληλα, εξηγεί ότι ήδη έχουν μεταφερθεί από τα νησιά 6.618 πρόσφυγες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Σημειώνει, μάλιστα, ότι με νέες θέσεις φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί στην ενδοχώρα, σε Οινόφυτα, Ελευσίνα και Βαγιοχώρι, “αποσυμπιέστηκαν οι χώροι στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια”.

Το 2019 έρχεται τακτική χρηματοδότηση

Για τους πρόσφυγες που διαμένουν σε διαμερίσματα, ο υπουργός τονίζει ότι το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Υπάτη Αρμοστεία θα παραταθεί για ακόμη έξι μήνες και αφορά ακόμη 2.000 θέσεις. Εξηγεί ότι θα υπάρξει το πρόγραμμα “Ήλιος” προκειμένου οι πρόσφυγες που μένουν σε διαμερίσματα να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την αστεγία. Σημειώνει δε ότι από το 2019 θα υπάρξει τακτική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τη διαχείριση προσφυγικού πληθυσμού, αφού μέχρι τότε θα αξιοποιούνται πόροι από την έκτακτη χρηματοδότηση (DG - Echo). Σε αυτό το πλαίσιο, ενημερώνει ότι έχει διεκδικήσει ειδική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τα πέντε νησιά που έχουν συμπιεστεί από τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, μαζί με ενίσχυση του προσωπικού για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και Διερμηνέων.

Πολιτική ένταση με ακροδεξιά ατζέντα στην Ε.Ε.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας εντόπισε ότι στην Ε.Ε. αναπτύσσεται “πολιτική ένταση” γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, παρότι από το 2015 έως σήμερα έχει μειωθεί ο εισερχόμενος πληθυσμός κατά 96%. “Ξενοφοβικά κινήματα και η Ακροδεξιά επενδύουν σε μια αντιπροσφυγική ατζέντα, αποσπώντας εκλογικά ποσοστά και έτσι επιχειρούν να επιβάλουν μια ξενοφοβική τάση” σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι “αυτή η τάση βάλλει ευθέως κατά του κοινοτικού κεκτημένου. Δημοκρατία, σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους και από την ανάπτυξη που κερδίζουν όλοι”.

Την ανάγκη συγκρότησης ενός αντιρατσιστικού και αντιξενοφοβικού μετώπου πρόκρινε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας ως απάντηση στη συντηρητική τάση που αναδύεται στην Ευρώπη, γιατί, όπως εξήγησε, “τη δεκαετία του 1930 ο ‘εχθρός’ ήταν ο Εβραίος, σήμερα είναι ο πρόσφυγας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL