Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Φραγμό στην Airbnb βάζει η Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φραγμό στην Airbnb βάζει η Κομισιόν

Φραγμό στην ανεξέλεγκτη λειτουργία της Airbnb, της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, επιδιώκει να βάλει η Κομισιόν, προτάσσοντας την ανάγκη συμμόρφωσης της εταιρείας με το κοινοτικό δίκαιο για την προστασία των καταναλωτών. Η υπόθεση απασχολεί την Κομισιόν, καθώς έχει καταγγελθεί ότι η Airbnb ακολουθεί αθέμιτες πρακτικές τιμολόγησης των υπηρεσιών της. Την ίδια ώρα, τάξη βάζει η Ιαπωνία στη λειτουργία της εταιρείας όπως προς το σκέλος των μισθωμένων ακινήτων, αλλά και η Νέα Υόρκη.

Στην Ευρώπη, η Κομισιόν, εντοπίζοντας αθέμιτες πρακτικές ως προς τις χρεώσεις προς τον καταναλωτή, καλεί την εταιρεία μέχρι τα τέλη του Αυγούστου να υποβάλει τις προτάσεις της προκειμένου να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία και ακολούθως το ευρωπαϊκό όργανο θα τις εξετάσει προκειμένου να επιβάλει στην εταιρεία συγκεκριμένα μέτρα. "Όλο και περισσότεροι καταναλωτές κάνουν κράτηση των διαμερισμάτων διακοπών στο Διαδίκτυο και ο τομέας αυτός έχει προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους παραθεριστές, αλλά η δημοτικότητα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για μη συμμόρφωση με τους κανόνες της Ε.Ε. για τους καταναλωτές» δήλωσε χθες η επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιουροβά.

Απαιτείται σαφής τιμολόγηση

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να κατανοούν γιατί και για πόσο πληρώνουν για υπηρεσίες και να έχουν δίκαιους κανόνες, π.χ. για την ακύρωση του καταλύματος από τον ιδιοκτήτη” υπογράμμισε η Επίτροπος συμπληρώνοντας: “Περιμένω από την Airbnb να παρουσιάσει γρήγορα τις σωστές λύσεις”. Σύμφωνα με την επίτροπο, η Airbnb πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις πληροφορίες σχετικά με τις τιμές, ώστε ο καταναλωτής να ενημερώνεται για την τελική τιμή του προσφερόμενου καταλύματος. Στην τιμή πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι ισχύουσες υποχρεωτικές επιβαρύνσεις και τα τέλη, όπως π.χ. οι χρεώσεις για υπηρεσίες και καθαρισμό. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η τελική τιμή εκ των προτέρων, ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται σαφώς ότι ενδέχεται να έχει επιβαρύνσεις από πρόσθετα τέλη. Επίσης, πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια αν η προσφορά καταλύματος γίνεται από ιδιώτη ή επαγγελματία, καθώς οι κανόνες περί προστασίας των καταναλωτών διαφέρουν στις δύο περιπτώσεις.

Καταγγελία του συμβολαίου και επιστροφή χρημάτων

Πέρα από την τιμολόγηση, η Airbnb καλείται να συμμορφωθεί και με τον κανονισμό για την καταγγελία των συμβάσεων για τη μίσθωση των ακινήτων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εταιρεία δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές προσφεύγοντας σε δικαστική αρχή άλλης χώρας από το κράτος - μέλος κατοικίας τους. Επίσης, δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς και χωρίς αιτιολόγηση τους όρους που εξακολουθούν να ισχύουν σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης. Η εταιρεία πρέπει να αναγνωρίζει το δικαίωμα των καταναλωτών να ασκούν αγωγή κατά του παρόχου καταλύματος σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών, ενώ, δεν μπορεί να μεταβάλλει μονομερώς τους όρους και τις προϋποθέσεις χωρίς να ενημερώνει σαφώς και εκ των προτέρων τους καταναλωτές και χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσουν τη σύμβαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η καταγγελία ή η αναστολή μιας σύμβασης από την Airbnb θα πρέπει να εξηγείται στους καταναλωτές, να διέπεται από σαφείς κανόνες και δεν θα πρέπει να στερεί από τον καταναλωτή το δικαίωμα για εύλογη αποζημίωση ή το δικαίωμα προσφυγής. Όσον αφορά την επιστροφή των καταβληθέντων ποσών, τις αποζημιώσεις και την είσπραξή τους, αυτά πρέπει να ορίζονται σαφώς και η εταιρεία δεν πρέπει να στερεί από τους καταναλωτές το δικαίωμά τους να προσφεύγουν στα διαθέσιμα μέσα έννομης προστασίας.

Παρεμβάσεις σε Ιαπωνία και Νέα Υόρκη

Ο ανεξέλεγκτος τρόπος λειτουργίας της εταιρείας δεν απασχολεί μόνο την Κομισιόν, αλλά και τα κράτη - μέλη. Πρόσφατα, λόγω της επέλασής της στις Βαλεαρίδες Νήσους, όπου εκτοξεύτηκαν τα ενοίκια για τους κατοίκους, επιβλήθηκε απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τόσο για σπίτια όσο και για μεμονωμένα δωμάτια. Περιορισμοί στον αριθμό και τον χρόνο μισθώσεων των ακινήτων έχουν τεθεί σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και το Λονδίνο έπειτα από έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων για τη ραγδαία αύξηση των μακροχρόνιων μισθώσεων. Στην Ελλάδα αναμένεται η λειτουργία του μητρώου για την καταγραφή των βραχυχρόνια μισθωμένων ακινήτων. Επιβάλλεται, μάλιστα, πρόστιμο έως 5.000 ευρώ εάν δεν έχουν καταχωρήσει το ακίνητο και τις συμβάσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Την ίδια ώρα, στην Ιαπωνία από την 15η Ιουνίου απαγορεύτηκε στην Airbnb να κάνει βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων χωρίς άδεια. Από την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης, που δήθεν για την Airbnb ήταν αιφνιδιαστική, προκλήθηκε ζημία 10 εκατ. ευρώ, αλλά, όπως είπε στο πρακτορείο Bloomberg ο Μάικ Όρτζιλ, επικεφαλής του τμήματος για Ασία και Ειρηνικό, “είμαστε σίγουροι ότι θα επανακάμψουμε”. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία υποχρεώθηκε να αποσύρει από τις λίστες της πάνω από το 80% των καταχωρημένων ακινήτων. Συγκεκριμένα, από τα 62.000 καταχωρημένα ακίνητα έμειναν στις λίστες της Airbnb μόλις 13.800.

Στο μεταξύ, στη Νέα Υόρκη μαίνεται η μάχη μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και της εταιρείας, που τους κατηγορεί ότι είναι φερέφωνα των ξενοδόχων αναφορικά με την ψήφο τους για την επιδότηση ενοικίου. Η διαμάχη έχει βαθύτερα αίτια, καθώς σχετίζεται με την επιβολή περιορισμών στην ενοικίαση διαμερισμάτων. Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης πρόκειται να ψηφίσει κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να καταγράφουν τα οικήματα και οι ιδιοκτήτες τους. Η Airbnb αντιτίθεται στον νέο κανονισμό, γιατί επισύρονται βαριά πρόστιμα σε όσους ενοικιάζουν το σπίτι τους παρανόμως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL