Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.6°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.2°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
15.5°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C19.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C18.0°C
0 BF 63%
Η Θεσσαλονίκη, κέντρο επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια / Η ΔΕΘ, ορόσημο για την αρχή της μεταμνημονιακής πορείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Θεσσαλονίκη, κέντρο επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια / Η ΔΕΘ, ορόσημο για την αρχή της μεταμνημονιακής πορείας

Οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της Αμερικής και συνολικά περισσότερες από πενήντα αμερικανικές εταιρείες θα συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 8-16 Σεπτεμβρίου, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ. Μόλις είκοσι μέρες μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, η Θεσσαλονίκη θα γίνει κόμβος επιχειρηματικότητας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, με διοργανωτή το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, παρουσιάστηκε η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ. Όπως τόνισε μάλιστα ο πρέσβης των ΗΠΑ, υπάρχουν πλέον ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα και εξήγησε: περιορίστηκαν οι αβεβαιότητες, όπως το Grexit, και σταθεροποιήθηκε το τραπεζικό σύστημα. «Αποτελεί στρατηγική δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά» επανέλαβε πολλές φορές ο Τζ. Πάιατ. Συμπλήρωσε δε ότι η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει τοπική πύλη για την επιχειρηματικότητα σε ευρύτερη περιοχή 30 εκατ. και όχι μόνο των 10 εκατ. της χώρας.

Στην πιο κατάλληλη στιγμή

Το όραμα των επόμενων ετών -το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει και υλοποιείται- παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς: η Ελλάδα να αποτελέσει κόμβο ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των τάσεων της παγκόσμιας οικονομίας και θα κάνει την Ελλάδα να κερδίσει τη θέση που της αρμόζει.

«Είναι ευτυχής συγκυρία ότι αυτή τη χρονιά τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ. Δεν έχει ξαναγίνει μια τιμώμενη χώρα να έχει πάρει τόσο ζεστά τη συμμετοχή της στη ΔΕΘ» διαπίστωσε ο Ν. Παππάς και επισήμανε ότι η ΔΕΘ έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή: στην ολοκλήρωση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος. «Δεν είναι μόνο η πύκνωση των καλών ειδήσεων σε σχέση την ελληνική οικονομία (ομόλογα, πλεονάσματα, αποκλιμάκωση της ανεργίας), αλλά είναι και η συνείδηση που διαμορφώνεται τόσο στην πολιτική όσο και στην επιχειρηματική κοινότητα για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα βγαίνοντας από την κρίση» είπε ο Ν. Παππάς.

Την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της ΔΕΘ, ως «ορόσημο για την αρχή μιας επιτυχημένης μεταμνημονιακής πορείας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τ. Τζήκας μίλησε για «επανεκκίνηση» της έκθεσης, η οποία «θα είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας» και είναι ήδη sold out. "Εδώ και τρία χρόνια έχουμε κερδοφορία" είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη εκθεσιακό hub.

Στη ΔΕΘ από αμερικανικής πλευράς θα συμμετέχουν πενήντα δύο εταιρείες, μεταξύ αυτών (Partners) οι: Coca - Cola, Lockheed Martin Corp., Microsoft, Pfizer, Cisco, Hewlett- Packard Ent., IBM Hellas, Caesars, Facebook, Google, Intralot, Aria Hotels, Ecos Greece, P&G, Exxon Mobil, Dow Hellas, Microsoft, EY, Visa.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Ν. Παππάς, Τζ. Πάιατ και Σ. Αναστασόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL