Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΠΕ / Υπηρεσιακή καθαίρεση με πολιτικά κίνητρα σε βάρος του Ν. Πατσαρίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΠΕ / Υπηρεσιακή καθαίρεση με πολιτικά κίνητρα σε βάρος του Ν. Πατσαρίνου

Π. Νίκας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Υπηρεσιακή καθαίρεση με πολιτικά κίνητρα αναγνωρίζει στο πρόσωπο του επικεφαλής της παράταξης Πελοπόννησος Πρώτα Νίκου Πατσαρίνου ομόφωνα το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Η υπόθεση αφορά την απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα να καθαιρέσει τον Ν. Πατσαρίνο από θέση προϊσταμένου και να τον τοποθετήσει σε θέση απλού υπαλλήλου στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, παραβιάζοντας όχι μόνο την ιεραρχία στη δημοσιοϋπαλληλία, αλλά και την κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου.

Για “απαράδεκτη” και “πρωτόγνωρη” κίνηση έκαναν λόγο οι περιφερειάρχες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, καταγγέλλοντας την πρακτική του δημάρχου Καλαμάτας ότι στρέφεται κατά της καταστατικής θέσης των αιρετών. “Πρόκειται για κατάργηση της άμεσης δημοκρατίας όταν αιρετός στρέφεται κατά αιρετού χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθοδεύσεις” υπογράμμισαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ.

“Ο δήμαρχος δεν με ενημέρωσε για την πρόθεσή του να με μετακινήσει σε άλλη υπηρεσία του δήμου, δικαίωμα που άλλωστε έχει. Επίσης, δεν με ενημέρωσε ούτε με ένα έγγραφο για τυχόν πλημμελή άσκηση των καθηκόντων μου επειδή είμαι αιρετός” επισημαίνει στην “Α” ο Ν. Πατσαρίνος, διευκρινίζοντας ότι η παραμονή στη θέση προϊσταμένου είχε κριθεί το 2016 από το υπηρεσιακό συμβούλιο και ότι στη θέση αυτή βρισκόταν από το 1989.

Να σημειωθεί ότι με βάση τη νομοθεσία ο δήμαρχος έχει δικαίωμα να μετακινήσει σε άλλη θέση τον υπάλληλό του, αλλά δεν έχει δικαίωμα να τον καθαιρέσει από διευθυντική θέση εάν δεν προηγηθεί κρίση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Γι' αυτό τον λόγο ο Ν. Πατσαρίνος προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου μεταξύ άλλων εξηγεί ότι “με την απόφαση του δημάρχου τοποθετήθηκε νέος προϊστάμενος στο τμήμα που είχα τοποθετηθεί εγώ. Δεν προσδιορίζεται, όμως, το νέο τμήμα που πρέπει να προΐσταμαι δεδομένου ότι είναι σε ισχύ η αξιολόγηση του υπηρεσιακού συμβουλίου Νομού Μεσσηνίας με ημερομηνία 24.2.2016”.

Με απόφαση με ημερομηνία 25.4.2016, ο δήμαρχος τοποθέτησε τον Ν. Πατσαρίνο σε θέση προϊσταμένου στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πολιτών της Διεύθυνσης του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών και στο Τμήμα Αστυνόμευσης και Φύλαξης της Διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας. Με απόφαση του Οκτωβρίου του 2017, ο δήμαρχος τον τοποθέτησε ως προϊστάμενο στο Τμήμα Αστυνόμευσης και Φύλαξης της Διεύθυνσης της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ με απόφαση του Ιουνίου του 2017, ο δήμαρχος τον τοποθέτησε ως απλό υπάλληλο στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η καθαίρεση του Ν. Πατσαρίνου έχει επιπτώσεις για τον ίδιο όχι μόνο μισθολογικές, αλλά και επί των συντάξιμων αποδοχών του. Η δε επίκληση από την πλευρά του δημάρχου των ημερών που ο υπάλληλος απουσιάζει από την υπηρεσία δεν συνιστά μομφή, αφού προβλέπεται από τον “Καλλικράτη”. Ο Ν. Πατσαρίνος εξηγεί ότι από τις 196 ημέρες που δικαιούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων του ως αιρετός (επικεφαλής της παράταξης Πελοπόννησος Πρώτα, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλαδας), το προηγούμενο έτος έλαβε το 59%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL