Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Θεσσαλονίκη / Θεσσαλονίκη: Παρέλαση μίσους και απειλές από τα φασιστοειδή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη / Θεσσαλονίκη: Παρέλαση μίσους και απειλές από τα φασιστοειδή

Θεσσαλονίκη: «Μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά», «Αλήτες προδότες πολιτικοί», «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Σκοπιανέ, Σκοπιανέ» και άλλα τέτοια ρατσιστικά και εμφυλιοπολεμικά είναι τα συνθήματα των φασιστοειδών - χουλιγκάνων που εδώ και μέρες βρομίζουν σχεδόν καθημερινά την ατμόσφαιρα στη Θεσσαλονίκη.

Είναι οι αυτοαποκαλούμενοι «πατριώτες», που στο όνομα και για το όνομα της Μακεδονίας διοργανώνουν δήθεν ειρηνικά συλλαλητήρια με σφυρίχτρες, στη διάρκεια των οποίων φασιστάκια και νεοναζί που συμμετέχουν σε αυτά προπηλακίζουν (κυριολεκτικά και λεκτικά) όποιον θεωρούν «προδότη», «ξένο», ομοφυλόφιλο. Βεβηλώνουν αντιφασιστικά σύμβολα, όπως είναι το Μνημείο Ολοκαυτώματος, και απειλούν ότι θα πάρουν κεφάλια και ζωές «προδοτών» της Μακεδονίας.

Στο τέλος κάθε τέτοιας συγκέντρωσης τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή», ψάλλουν και τον εθνικό ύμνο, ανάβουν φωτοβολίδες και δίνουν όρκο για την παρουσία τους στο επόμενο ακραίο αντάμωμά τους.

Ποιοι είναι

Δεν είναι πολλοί. Είναι μερικές εκατοντάδες άτομα, ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν (και) σε συνδέσμους φιλάθλων, κάτι που δεν κρύβουν άλλωστε. Είναι απόστρατοι, νοσταλγοί άλλων σκοτεινών εποχών, είναι μέλη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών ομάδων. Κάποιοι είναι εκπαιδευμένοι στις πολεμικές τέχνες και επίσης -δεν το κρύβουν- κάποιοι είναι πολεμοχαρείς και δηλώνουν έτοιμοι να πάρουν τα όπλα...

Κάποιοι και κάποιες είναι (και) σε χριστιανικές οργανώσεις, αλλά, σε πλήρη αντίθεση με τις ουμανιστικές διδαχές της Ορθοδοξίας, φωνάζουν και αυτοί τα ίδια ρατσιστικά συνθήματα και συνθήματα μίσους με τα φασιστοειδή...

Με πρότυπο τον Ρουπακιά

Το βράδυ της Κυριακής οι «μάσκες» των αυτοαποκαλούμενων «πατριωτών» έπεσαν και έδειξαν την ιδεολογική τους μήτρα. «Μαχαίρι στην καρδιά του κάθε αντιφά» φώναζαν κάπου 200 νεοναζί και φασίστες που συμμετείχαν στο «συλλαλητήριο» της ημέρας ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, σύνθημα που παραπέμπει ευθέως στη δολοφονία Φίσσα. Έκαναν έτσι σαφές ότι ανήκουν στο στρατόπεδο των «φα», δηλαδή των φασιστών.

Μάλιστα ένας εξ αυτών, που φορούσε και στρατιωτικό παντελόνι παραλλαγής, στην κυριολεξία ούρλιαζε και απειλούσε: «Πουτ.... και βγείτε έξω από τις τρύπες σας. Θα τα πούμε πριβέ. Θα σας γ.......σω». Και ήταν τέτοιο το ντελίριό του, που ακόμη και ομοϊδεάτες του έλεγαν «πάει τρελάθηκε αυτός....».

Είχε προηγηθεί η συγκέντρωση κάπου 500 ατόμων που ανταποκρίθηκαν στο διαδικτυακό κάλεσμα των ακραίων ενάντια στη συμφωνία για το ονοματοδοτικό της ΠΓΔΜ τα οποία αρχικά είχαν δώσει «ραντεβού» μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην Αριστοτέλους με σκοπό να πορευτούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία.

Ωστόσο στο άγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα μέλη ομάδων του αντεξουσιαστικού χώρου, όπως και στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πραγματοποιώντας αντιφασιστικές συγκεντρώσεις.

Έτσι η συγκέντρωση των φασιστοειδών μεταφέρθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ δημιουργήθηκε ένταση όταν οι ακραίοι «νεομακεδονομάχοι», φθάνοντας λίγο πριν τον Λευκό Πύργο, στην παραλιακή οδό, προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να πάνε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου ήταν σε εξέλιξη η αντιφασιστική συγκέντρωση των ατόμων του αντεξουσιαστικού χώρου.

Στη συγκέντρωση των φασιστοειδών συμμετείχε ο έκπτωτος πρώην νομάρχης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και «άριστος» τότε της Ν.Δ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ενώ χθες το βράδυ οι «νεομακεδονομάχοι» πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία που κατέληξε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στο μεταξύ την πόρτα του εισαγγελέα πέρασαν οι τρεις άνδρες (50, 29 και 20 χρόνων) που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των προχθεσινών επεισοδίων στο Σύνταγμα, όπου επίσης πραγματοποιήθηκε εθνικιστική συγκέντρωση για το ονοματοδοτικό της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια των συμπλοκών φασιστοειδών και δυνάμεων των ΜΑΤ τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και ένας πολίτης.

Καταδίκασε τις ακροδεξιές επιθέσεις ο Γ. Μπουτάρης

Το κύμα ακροδεξιών επιθέσεων όλες τις προηγούμενες ημέρες καταδίκασε χθες από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα φαινόμενα βίας και αναφέρθηκε τόσο στην επίθεση κατά δύο ομοφυλόφιλων στο Thessaloniki Pride και κατά Πακιστανού μετανάστη, όπως και στα όσα φαιδρά έγιναν έξω από πολιτικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η εφημερίδα «Εποχή» στη Θεσσαλονίκη.

«Γίνονται κάθε μέρα διαδηλώσεις, οι οποίες αναστατώνουν κυριολεκτικά τη ζωή της πόλης. Δεν είναι πρέπον να λειτουργεί έτσι η πόλη. Ό,τι και να πω είναι λίγο» πρόσθεσε ο Γ. Μπουτάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε για την πορεία του Μουσείου Ολοκαυτώματος ενός παγίου αιτήματος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που επί δημαρχίας Γ. Μπουτάρη ο δήμος και το υιοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση. Το σώμα κλήθηκε να δώσει την έγκρισή του για τη συμμετοχή του δήμου στην υπό σύσταση διεθνή ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα αναλάβει τη διαχείριση του Μουσείου.

Ο Γ. Μπουτάρης τόνισε ότι ο δήμος προχωρά σε αυτήν την ενέργεια «όχι από φιλοεβραϊσμό, αλλά γιατί η πόλη πρέπει να ξέρει την ιστορία της». Πρόσθεσε ότι η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος, σε συνδυασμό με τη δημιουργία πάρκου μνήμης και μητροπολιτικού πάρκου, «θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση ενός αδικημένου κομματιού της πόλης», όπως και στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης και των Εβραϊκών Κοινοτήτων όλης της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΙΚΘ Δαυίδ Σαλτιέλ μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση τόνισε ότι η δημιουργία αυτού του μουσείου «θα δικαιώσει όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν. Είναι κάτι σπουδαίο για την πόλη. Δεν είναι μόνο για τον τουρισμό, δεν δημιουργείται μόνο γι' αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL