Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Το γραφειοκρατικό χάος οδήγησε στην καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το γραφειοκρατικό χάος οδήγησε στην καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας

Το βαρύ γραφειοκρατικό πλαίσιο και η χρόνια ανομία με αυθαίρετες κατασκευές μέσα στο ρέμα συνιστούν την αιτία που προκάλεσαν την καταστροφική πλημμύρα τον Νοέμβριο του 2017 στη Μάνδρα, όπως αποκαλύπτει το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο μετά την καταστροφική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου του 2017 ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία δόμησης Ελευσίνας, στην οποία υπάγεται η Μάνδρα, για να διαπιστώσει εγγράφως την ύπαρξη 38 αυθαίρετων κτισμάτων μέσα στα ρέματα Σούρες και Αγ. Αικατερίνη, που διατρέχουν την πόλη. Γι' αυτά τα αυθαίρετα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξέδωσε εντολή κατεδάφισης. Για τα περισσότερα εντοπίστηκε ότι στην άδεια δόμησης δεν είχε περιγραφεί το ρέμα, πράγμα που υποδηλώνει ότι στην υπηρεσία δόμησης έκαναν επί χρόνια τα στραβά μάτια. Στους ιδιοκτήτες των αυθαίρετων βεβαιώθηκαν πρόστιμα στην εφορία ύψους 780.231,04 ευρώ.

Την ίδια ώρα, σε παρανομία είχε υποπέσει και ο Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας, καθώς είχε αναπτύξει λυόμενες εγκαταστάσεις και εκεί, σε έκταση 831 τμ, λειτουργούσε παράνομα -όπως αποδείχθηκε- το αμαξοστάσιο. Ο δήμος αναγκάστηκε έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να απομακρύνει τις εγκαταστάσεις και τα οχήματα, καθώς το αμαξοστάσιο βρισκόταν πάνω στην κοίτη του ρέματος Σούρες, που με την πλημμύρα ενεργοποιήθηκε. Όπως καταγράφεται στο πόρισμα “η διατομή του ρέματος 'Σούρες' αποκαταστάθηκε προσωρινά”, καθότι “ως μόνιμη αποκατάσταση θεωρείται η προτεινόμενη από την εγκεκριμένη μελέτη διευθέτηση”.

Ελλιπείς προβλέψεις

Στο πόρισμα επισημαίνεται η από χρόνια έλλειψη υδραυλικών εγκαταστάσεων στη Μάνδρα, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι πλήρως ανοχύρωτη απέναντι στα πλημμυρικά φαινόμενα. Όπως προκύπτει, ο αγωγός κατά μήκος της οδού Κοροπούλη επαρκούσε για απορροή υδάτων έως 15 κυβικών ανά δευτερόλεπτο. “Συνεπώς, ο αγωγός αφενός δεν μπορούσε να παραλάβει την παροχή του χειμμάρου Αγ. Αικατερίνης, αφετέρου ακόμη και στην περίπτωση που η Περιφέρεια Αττικής, ως αρμόδιος φορέας, μελετούσε και κατασκεύαζε τεχνική είσοδο, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των πλημμυρικών φαινομένων στις κάτω περιοχές του ρέματος” σημειώνεται στο πόρισμα.

Ήδη από το 2003 περιγράφεται στις μελέτες ότι “δεν υπήρχε πρόβλεψη μερισμού και παραλαβής της παροχής ύδατος στον αγωγό”. “Στις μελέτες υπήρχε σαφής αναφορά όχι μόνο στην ανεπάρκεια του αγωγού της οδού Κοροπούλη, αλλά και στον κίνδυνο να δημιουργήσει πλημμύρες στην κάτω περιοχή του ρέματος, εάν κατασκευαστεί τεχνικό έργο εισόδου στο πάνω τμήμα του, χωρίς προηγουμένως να έχει υλοποιηθεί το έργο εκτροπής και έργο ενίσχυσής του” αναφέρεται στο πόρισμα, το οποίο συνεχίζει: “Συνεπώς, η παροχή αυτή θα συνεχίσει να διέρχεται από το ήδη διευθετημένο τμήμα εντός του χειμμάρου, με αποτέλεσμα οι περιοχές αυτές να πλημμυρίζουν”. Να σημειωθεί ότι ο αγωγός δεν κατασκευάστηκε για να παραλαμβάνει τις πλημμυρικές παροχές του χειμάρρου της Αγ. Αικατερίνης.

Το γραφειοκρατικό κουβάρι

Οι πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 αποκάλυψαν την γύμνια της πόλης, αλλά και το γραφειοκρατικό κουβάρι που οδήγησε στο αδιέξοδο, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Όπως προκύπτει από το πόρισμα, η εμπλοκή με το Δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, προέκυψε όταν τον Φεβρουάριο του 2017 έπρεπε να αναρτήσει τους δασικούς χαρτες. Ως εκ τούτου, δεν ίσχυε η πρότερη νομοθεσία, βάσει της οποίας εκδόθηκε η πράξη χαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων, όπου θα γίνονταν οι επεμβάσεις για να ξεκινήσει το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ουσιαστικά, η πράξη που είχε εκδοθεί με καθυστέρηση από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής δεν ήταν σε ισχύ και τον Φεβρουάριο του 2017 το Δασαρχείο Αιγάλεω έβαλε την υπόθεση στο αρχείο.

Η καθυστέρηση των εγκρίσεων προέκυψε, γιατί κατά το πόρισμα, το Δασαρχείο δεν ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει από μηδενική βάση τη γραφειοκρατική διαδικασία για την έκδοση της σχετικής πράξης. Ακολούθως, το Δασαρχείο αναφέρει ότι η Διεύθυνση Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής το 2017 δεν είχε προσδιορίσει στο σύνολό τους τις εκτάσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου. “Συνεπώς, οποιαδήποτε ενέργεια κι αν είχε πραγματοποιήσει το Δασαρχείο Αιγάλεω (με βάση τα στοιχεία που του είχαν κατατεθεί μέχρι πρότινος) δεν θα κάλυπταν τις περαιτέρω εκτάσεις που τελικά απαιτούνται για την εκτέλεση του έργου” υποστηρίζει.

Από την αρχή...

Ωστόσο, η Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής υποστηρίζει ότι “το Δασαρχείο (σ.σ.: με τους χειρισμούς του) ανέτρεψε τον χρονικό προγραμματισμό του έργου, καθώς η διαδικασία πράξεως χαρακτηρισμού των (σ.σ.: δασικών) εκτάσεων άρχιζε εξαρχής”. Η συμπλήρωση των απαιτούμενων εγγράφων, που αφορούσαν και τους δασικούς χάρτες ολοκληρώθηκε με την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης από το Δασαρχείο στις 22 Νοεμβρίου του 2017, επτά μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα. Ακολούθως, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ανέθεσε τη συλλογή, ταξινόμηση και αξιολόγηση των αναγκαίων στοιχείων για την ανασύνταξη των κτηματολογικών πινάκων, όπου αποτυπώνονται οι ιδιοκτησίες για να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις. Θετικά λειτούργησε η πράξη υπουργικού συμβουλίου για την επίσπευση των απαλλοτριώσεων. Ωστόσο, προέκυψε νέο κώλυμα με τη διαδικασία απαλλοτριώσεων. Έτσι, η Περιφέρεια αναγκάστηκε να ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών την έκδοση πράξης επίταξης οικοπέδων. Ενώ η τιμή μονάδας θα οριστεί με απόφαση δικαστηρίου τον ερχόμενο Οκτώβριο, προκειμένου να ξεκινήσει το αντιπλημμυρικό έργο στη Μάνδρα.

Πόρισμα - απάντηση στη στοχοποίηση της Ρ. Δούρου

Το πόρισμα έρχεται ως απάντηση στην ακραία επιθετική ρητορική και εν τέλει στην πολιτική στοχοποίηση στο πρόσωπο της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου που οι πολιτικοί της αντίπαλοι επιχείρησαν να αναπτύξουν κρύβοντας στη λάσπη τις εγκληματικές παραλείψεις του παρελθόντος. Μπορεί η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να μη χρησιμοποίησαν τόσο ακραίες εκφράσεις για άλλους περιφερειάρχες που ήρθαν αντιμέτωποι με καταστροφικές πλημμύρες, αλλά σίγουρα το γραφειοκρατικό κουβάρι δεν διαμορφώθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Αντανακλά χρόνιες παθογένειες μιας κεντρικής γραφειοκρατίας, που εμποδίζει την κάθε κίνηση προόδου και επίλυσης καθημερινών ζητημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL