Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Στον δρόμο θα μείνουν οι Κούρδοι πρόσφυγες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον δρόμο θα μείνουν οι Κούρδοι πρόσφυγες

Λουκέτο φαίνεται πως θέλει να βάλει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο, γνωστό ως μια όαση αλληλεγγύης και μάλιστα πρόσφατο καταφύγιο προσφύγων κουρδικής καταγωγής που πριν από περίπου έναν μήνα έφτασαν εκεί ακόμα και με τη συνδρομή της αστυνομίας μετά τις ταραχές που είχαν προκληθεί μέσα στη Μόρια.

Σύμφωνα με προ δύο ημερών απόφαση της περιφερειάρχη Χριστιάνας Καλογήρου, απαγορεύεται η "λειτουργία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης με την επωνυμία 'Αλληλεγγύη Λέσβου Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία' στον χώρο της Παιδικής Εξοχής πρώην ΠΙΚΠΑ Νεάπολης Λέσβου, ιδιοκτησίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει παραχωρηθεί άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (πρώην Θεομήτωρ) και κατά δήλωση έχει παραχωρηθεί από το ανωτέρω νομικό πρόσωπο στην ως άνω Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και χρησιμοποιείται για τη διαβίωση μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη χρήση του χώρου αυτού, καθώς θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον".

Το Βραβείο Νάνσεν που ξεχάστηκε...

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα του ΠΙΚΠΑ δεν ξεκίνησε το 2015, αλλά το 2012, και πρόκειται για έναν χώρο των παλιών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ όπου μια ομάδα ακτιβιστών του νησιού ξεκίνησε να στήνει έναν χώρο φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, βλέπετε, δεν ξεκίνησαν να φτάνουν το 2015 στη χώρα, όπως ίσως θεωρούν κάποιοι. Η ομάδα αυτών των ακτιβιστών μετεξελίχθηκε στην Αλληλεγγύη Λέσβου, η οποία και βραβεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 με το Βραβείο Νάνσεν από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ενώ ο χώρος του ΠΙΚΠΑ συνέχισε τη λειτουργία του προσφέροντας καταφύγιο στις δύσκολες ώρες του 2015.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Η απόφαση επίσης σημειώνει ότι μπορεί για γίνει προσβολή της απόφασης από όποιον έχει έννομο συμφέρον. Η απόφαση αποστέλλεται σύμφωνα με τον νόμο στην αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η απόφαση στηρίχθηκε σε εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοσιας Υγείας της Περιφέρειας, η οποία διαπίστωσε "συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού προσφύγων - μεταναστών)" μια διαρροή λυμάτων που δεν διορθώθηκε από τον Απρίλιο. Επιπλέον, η ίδια εισήγηση δικαιολογεί την απόφαση σημειώνοντας ότι δεν "προσκομίστηκαν αποδεικτικά παροχής νερού δημοτικού δικτύου ύδρευσης", ότι στον χώρο που παρασκευάζονται τα γεύματα των κατοίκων στην αυλή βρήκαν έντομα και ότι "δεν επιδείχτηκαν παραστατικά εκκενώσεων βόθρων, ούτε αποδεικτικό νομιμότητας αυτών".

Πληροφορίες ανέφεραν ότι αναμενόταν προσφυγή κατά της απόφασης, ενώ ο χώρος είχε στοχοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά μετά την "έξοδο" των Κούρδων από τη Μόρια. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σε περίπτωση λουκέτου του χώρου, δεκάδες ευάλωτοι και μη πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να βρεθούν στην κυριολεξία στον δρόμο, δεδομένης της δυσκολίας να βρεθούν χώροι, πόσο μάλλον κατά την τουριστική περίοδο και όταν η Μόρια έχει ξεπεράσει δυόμιση με τρεις φορές τη χωρητικότητά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL