Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Καχυποψία για την αξιοποίηση επιπλέον έκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καχυποψία για την αξιοποίηση επιπλέον έκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής

Την ώρα που η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) αξιοποιεί χώρο εντός του ΧΥΤΑ Φυλής ως εναλλακτική και μεταβατική λύση, οι δήμαρχοι του λεκανοπεδίου εκτιμούν ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων να μην λειτουργήσει και έως το 2020 το λεκανοπέδιο να πλημμυρίσει με σκουπίδια.

Συγκεκριμένα οι αιρετοί κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αντιμετώπισαν με καχυποψία την με- οριακή πλειοψηφία- απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ να αξιοποιήσει έκταση της Α φάσης του ΧΥΤΑ για την απόθεση 1,6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων με διαδικασία απευθείας ανάθεσης. Παρ' ότι με αυτή την απόφαση θα υπάρξει περιθώριο 24 μηνών μέχρι να κατασκευαστούν οι υπόλοιπες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την κατασκευή των νέων μονάδων. Οι αντιδρώντες στην απόφαση υπονόησαν ότι θα την προσβάλουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

“Δεν θέλουμε επ’ ουδενί να έχουν οι δρόμοι μας την εικόνα της Κέρκυρας” έλεγαν οι δήμαρχοι, καθώς μετρούν αντίστροφα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Επέκριναν, μάλιστα, την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου για την έλλειψη χωροθετήσεων για τις δυο μεγάλες μονάδες σε Δυτική Αττική πλην Φυλής και στον νότιο τομέα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα έχει επίπτωση ο περιφερειακός σχεδιασμός να μην εφαρμοστεί. Ωστόσο, συμφώνησαν ότι πρέπει πρώτα να φτιαχτούν οι εγκαταστάσεις και μετά να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έντονος προβληματισμός επικράτησε και για την αύξηση κατά 11,4% της τιμής ανά τόνο που θάβεται στον ΧΥΤΑ Φυλής, που πλέον ανέρχεται σε 48,95 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη από τον ΕΔΣΝΑ γιατί εντοπίστηκε ότι το 2017 ήταν αυξημένο λειτουργικό κόστος του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης. Άλλωστε, για την επίτευξη αυξημένων ποσοστών ανακύκλωσης, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ προσανατολίζεται στην αναβάθμιση της δυναμικότητας του εργοστασίου.

Βέβαια, οι δήμαρχοι εξέφρασαν αγωνία για τυχόν κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής. Όπως είπαν, τις 12 ημέρες που ήταν κλειστός ο χώρος ταφής λόγω εργασιών αποκατάστασης, το εργοστάσιο λειτούργησε και ως κέντρο διαχωρισμού σύμμεικτων απορριμμάτων, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων υλικών να απορρίπτεται λόγω περιορισμένης δυναμικότητας της μονάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL