Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ / Μάνδρα: Αγώνας για την αντιμετώπιση των ζημιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ / Μάνδρα: Αγώνας για την αντιμετώπιση των ζημιών

Σε ετοιμότητα βρίσκεται για τρίτη ημέρα ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πλημμυρών στη Μάνδρα. Από την πρώτη στιγμή εστάλησαν μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής για τη διάνοιξη δρόμων που γέμισαν από φερτά υλικά λόγω της έντονης νεροποντής που ερχόταν κατά κύματα. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να στήσει μικροπολιτικό παιχνίδι πάνω στις λάσπες.

Στο μεταξύ, διαρκείς είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για απαντλήσεις υδάτων σε υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Πυροσβεστική είχε δεχθεί στις περιοχές Μάνδρας και Μαγούλας 60 κλήσεις για άντληση υδάτων και 35 για παροχή βοηθείας. Συνολικά στην περιοχή επιχειρούσαν 80 πυροσβέστες με 40 οχήματα. Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης, εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στη Μάνδρα, στην περιοχή βρίσκονταν προληπτικά ένα ερπυστριοφόρο όχημα και μία βάρκα με δύτες της 1ης ΕΜΑΚ.

Από το πρωί χθες στη Μάνδρα επιχειρούσαν μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας για να φτιαχτούν αναχώματα, που δυστυχώς η έντονη και συνεχόμενη νεροποντή παρέσυρε στο διάβα της. Αυτός ήταν και ο λόγος που νωρίς χθες το απόγευμα διεκόπη η κυκλοφορία οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από το 29ο χλμ. προς Κόρινθο, στην Παλιά Εθνικό Οδό Αθηνών - Κορίνθου από το 33ο χλμ. έως τα ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς και οι έξοδοι της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα. Σταδιακά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στις εθνικές οδούς, ωστόσο οι κόμβοι προς Μάνδρα παρέμεναν κλειστοί μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Στην πόλη της Μάνδρας, συνεργάτες της δημάρχου Ιω. Κριεκούκη εκτιμούσαν πως έχουν πληγεί τα 2/3 της περιοχής σε σχέση με τη νεροποντή του Νοεμβρίου, διότι, όπως εξηγούσαν στην “Α”, “η στάθμη του νερού ήταν πολύ χαμηλότερη, γιατί και η ένταση της βροχής ήταν χαμηλότερη”. Πάντως, η περιοχή παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού δόθηκε σχετική παράταση. Για την αποκατάσταση των πληγέντων υποδομών το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκταμιεύσει περί τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ στην τελική φάση εγκρίσεων βρίσκεται ο φάκελος του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων

Όπως εξηγούν συνεργάτες της περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, το έργο δεν είχε προχωρήσει λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Χρειάστηκε ειδική ρύθμιση που θεσπίστηκε στα τέλη του Δεκεμβρίου και αφορούσε την επιτάχυνση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης προκειμένου να εκτελεστεί το αντιπλημμυρικό έργο. Ακολούθως, συντάχθηκαν εντός τριάντα ημερών οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση. Η Περιφέρεια Αττικής προσέφυγε στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στον χώρο του έργου. Επειδή, όμως, το δικαστήριο όρισε τη δικάσιμο για τον Οκτώβριο του 2018, η Περιφέρεια ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών να εκδώσει απόφαση επίταξης των εκτάσεων. Προς το παρόν, συνεργάτες της περιφερειάρχη εξηγούν ότι αναμένεται από το αρμόδιο υπουργείο να εκδώσει τη σχετική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι στις 22 Απριλίου η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε τον διαγωνισμό απαλλοτρίωσης “με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του Ν. 4412/16)” εξηγούν συνεργάτες της περιφερειάρχη, υπογραμμίζοντας ότι “η κατακύρωση του διαγωνισμού έγινε στις 19 Ιουνίου” και ακολούθως ο φάκελος του έργου εστάλη χθες για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο”. Εκτιμούν πως η σχετική απόφαση από το δημοσιονομικό δικαστήριο δεν θα καθυστερήσει. Παράλληλα, συνεργάτες της περιφερειάρχη εξηγούν ότι “με ρυθμούς ρεκόρ προχωρούν τα έργων στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών που αφορούν τη χάραξη, την εκπόνηση της μελέτης και τον σχεδιασμό του δρόμου”.

Μικροπολιτική πάνω στις λάσπες

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια καταλογίζοντας στην κυβέρνηση και την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου την “αποκλειστική ευθύνη” για τις καταστροφές που προκάλεσε η πλημμύρα στη Μάνδρα. Κλιμάκιο της Ν.Δ. με επικεφαλής τον τομεάρχη Εσωτερικών Μ. Βορίδη επισκέφθηκε χθες την περιοχή, προαναγγέλλοντας αφενός κατάθεση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων και αφετέρου παράσταση διαμαρτυρίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την επίσπευση έκδοσης απόφασης του προσυμβατικού ελέγχου για τα συγκεκριμένα έργα.

Καθυστέρηση στην εκτέλεση των απαραίτητων έργων καταλογίζει σε κυβέρνηση και Περιφέρεια ο Γ. Μανιάτης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Σε επιφυλακή στην ηπειρωτική Ελλάδα

Για “επιλεκτική απόδοση ευθυνών” κάνουν λόγο συνεργάτες της περιφερειάρχη απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. “Τη στιγμή που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πλήττουν και τη χώρα μας με έντονα και καταστροφικά φαινόμενα από τη Σαμοθράκη ώς την Κρήτη, ο ορίζοντας της Ν.Δ. περιορίζεται στην Αττική και τη Ρένα Δούρου!” υπογραμμίζουν. Άλλωστε, η κακοκαιρία πλήττει όλη τη χώρα και από χθες πληθαίνουν οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς οι βροχοπτώσεις είχαν πλέξει τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας, ενώ εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στον Νομό Χαλκιδικής και ιδίως στην Κασσάνδρα και τη Σιθωνία. Τέλος, σε επιφυλακή είναι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και ρηγματώσεων εδάφους στο Αμύνταιο, περιοχή που παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως την 24η Σεπτεμβρίου 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL