Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Φασιστοειδή βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φασιστοειδή βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Θεσσαλονίκη. Υπό το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική - Τσίπρα προδότη κομιτατζή» πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και υπό βροχή ένα ακόμη «συλλαλητήριο» που οργάνωσαν διαδικτυακά οι διάφορες επιτροπές «νεομακεδονομάχων».

Τελικά, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των προηγούμενων ημερών, έξω από το κτήριο του ΥΜΑΘ συγκεντρώθηκαν το πολύ 1.000 άτομα στην κορύφωση της διαμαρτυρίας, πολλά εκ των οποίων ήταν μέλη χριστιανικών και ακροδεξιών οργανώσεων... Οι τελευταίοι βεβήλωσαν για μια ακόμη φορά το μνημείο του Ολοκαυτώματος...

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα και παρέμειναν στον χώρο μπροστά από το υπουργείο περίπου δύο ώρες. Ομιλητές δεν υπήρχαν, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονταν συνεχώς το «Μακεδονία ξακουστή» και άλλα «πατριωτικά» και στον πολύ κόσμο άγνωστα τραγούδια, τύπου εμβατηρίων. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες με διάφορα σύμβολα, σημαίες με τα άστρο της Βεργίνας και άλλα «λάβαρα» και καθ' όλη τη διάρκεια φώναζαν το γνωστό σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», το οποίο στη συνέχεια διάνθησαν με το «Τσίπρα προδότη κομιτατζή», «Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία».

Έκτροπα δεν υπήρχαν έξω από το κτήριο του «Διοικητηρίου», ενώ έντονα ήταν τα αστυνομικά μέτρα, μετά και τα επεισόδια στη ΔΕΘ από φασιστοειδή και χουλιγκάνους. Στη συνέχεια περίπου 500 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Επίθεση με λοστούς στη Ροτόντα

Μια ομάδα φασιστοειδών που συμμετείχε στη διαμαρτυρία αποσπάστηκε από την πορεία και πέταξε μπογιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ μια δεύτερη ομάδα που φορούσε μπλούζες με διακριτικά του ΠΑΟΚ κινήθηκε προς τη Ροτόντα και επιτέθηκε με λοστούς κατά θαμώνων καφετέριας και άλλων ατόμων που βρίσκονταν στο πλακόστρωτο και φέρονται να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Δύο άτομα τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν και υλικές ζημιές σε καταστήματα της περιοχής.

Η «Γκραν» γαλάζια φιέστα

Η μικρή συμμετοχή μάλλον απογοήτευσε τους διοργανωτές και τους προπαγανδιστές των διαδηλώσεων για το «Μακεδονικό», αφού από ιστοσελίδες που διαχειρίζονται απέφυγαν τους αριθμούς και έκαναν λόγο για «πλήθος κόσμου»...

Νωρίτερα μερικές δεκάδες μέλη χριστιανικών οργανώσεων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο "Grand Hotel", όπου πραγματοποιούνταν η «γαλάζια» αυτοδιοικητική φιέστα για τον «ανένδοτο» αγώνα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, που διοργάνωσαν από κοινού ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου.

«Γκεστ σταρ» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ενώ το "παρών" έδωσαν μητροπολίτες και διοικήσεις φορέων της πόλης. Πήγαν με σημαίες και εικόνες για να τους συγχαρούν που θέλουν να ματαιώσουν τη συμφωνία και για το δημοψήφισμα που ζητάνε. Νωρίτερα κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι αυτοδιοικητικοί σκόπευαν να κατευθυνθούν μετά τη «φιέστα» τους στη συγκέντρωση έξω από το ΥΜΑΘ, αλλά προφανώς, όταν πληροφορήθηκαν την αναιμική συμμετοχή, άλλαξαν τα σχέδιά τους.

Από τη σύσκεψη αυτή δεν προέκυψε κάτι νεότερο. Ο ένας μετά τον άλλο οι «γαλάζιοι» τοπάρχες ζητούσαν «δημοψήφισμα εδώ και τώρα» και κινήθηκαν σε «πολεμικούς» τόνους έναντι της κυβέρνησης.

Στις πρώτες θέσεις κάθονταν οι μητροπολίτες Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο Γ. Πατούλης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Χ. Μέτιος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, οι πρόεδροι των ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Π. Μήτκας.

«Δημοψήφισμα εδώ και τώρα»

Ο Απ. Τζιτζικώστας, που είναι της άποψης «ούτε όνομα ούτε παράγωγο» του ονόματος 'Μακεδονία' στο όνομα της ΠΓΔΜ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο να παραδώσουμε στα Σκόπια, 'μακεδονική' ταυτότητα, εθνικότητα, γλώσσα και όνομα. Δεν θα αφήσουμε οι Πρέσπες να γίνουν το Βατερλώ της χώρας, Βατερλώ θα γίνουν για εκείνους που υπέγραψαν τη 'συμφωνία'.

Και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Δεν χωρούν πλέον ούτε μισόλογα ούτε 'ναι μεν αλλά' από κανέναν. Τα μείζονα εθνικά ζητήματα δεν σηκώνουν μεταγενέστερα mea culpa, δεν σηκώνουν μεταγενέστερες δικαιολογίες για άγνοια και αυταπάτες. Τώρα κρίνεται το μέλλον αυτού του τόπου. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής ευθύνης για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά».

Αμφισβήτησε το δικαίωμα της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία λέγοντας ότι είναι «προκλητικό το γεγονός ότι όλα αυτά δεν τα υπέγραψε μια ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση, τα υπέγραψε το ένα από τα δύο κόμματα μιας αναιμικής και κοινωνικά μειοψηφικής κυβέρνησης. Και μάλιστα τα υπέγραψε ο στενός πυρήνας, η ελίτ του κόμματος:

Ο ιδεοληπτικός και εμμονικός ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 100 στελεχών που ήθελαν σκέτο 'Μακεδονία' στην ονομασία εδώ και χρόνια. Το κόμμα των στελεχών που επισκέπτονταν τα Σκόπια και διαδήλωναν μαζί με το κόμμα του υπερεθνικιστή Γκρούεφσκι κατά της Ελλάδας. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύει σήμερα μια ολόκληρη χώρα και έναν ολόκληρο λαό σε μια τραγική και επικίνδυνη συμφωνία».

Λοιδορήθηκαν οι διαφωνούντες

Η διαφορετική άποψη που τόλμησαν κάποιοι να εκφράσουν λοιδορήθηκε. Όταν για παράδειγμα δόθηκε ο λόγος στον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. Απόστολο Αντωνούδη και εκείνος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας, διάφοροι παρευρισκόμενοι άρχισαν να του φωνάζουν «ντροπή σου».

«Στρουθοκαμηλίζουμε. Το ΠΓΔΜ περιέχει τον όρο 'Μακεδονία' κι εμείς κάνουμε πως δεν το βλέπουμε. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με επιπολαιότητα. Τόσα χρόνια, τόσες χώρες τους αναγνωρίζουν όμως Μακεδονία κι εμείς κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε». Αυτά τα λόγια τούς εξόργισαν. Αλλά και η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» Ρία Καλφακάκου δέχτηκε φραστικές επιθέσεις όταν ζήτησε από τον Λ. Κυρίζογλου, την ώρα που μιλούσε, να καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης από φασιστοειδή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL