Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Έκθετος ο Γ. Πατούλης / Επί μέρες σιγόκαιγε φωτιά σε παράνομη χωματερή στο Μαρούσι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκθετος ο Γ. Πατούλης / Επί μέρες σιγόκαιγε φωτιά σε παράνομη χωματερή στο Μαρούσι

Για τρία μερόνυχτα σιγόκαιγε η φωτιά που ξέσπασε σε παράνομη χωματερή στο Μαρούσι κοντά στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Δούκα. Παρά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το απόγευμα της Παρασκευής, τα πλαστικά αντικείμενα που ήταν ατάκτως ερριμμένα τροφοδοτούσαν τη φωτιά. Οι δε κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και, παρά τη δυνατή βροχόπτωση του Σαββάτου, η δυσοσμία παρέμενε έντονη.

Να σημειωθεί ότι για την παράνομη χωματερή είχαν επέμβει επανειλημμένα οι ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας Αττικής επί διοίκησης Γ. Σγουρού και Ρ. Δούρου επιβάλλοντας πρόστιμα στον δήμο που διοικεί ο “γαλάζιος” πρόεδρος των δημάρχων και του ιατρικού συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης.

Άλλωστε ο υγειονομικός κίνδυνος είχε επισημανθεί από καιρού, αλλά ο "γαλάζιος" δήμαρχος δεν φάνηκε να έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τις συστάσεις από τις ελεγκτικές αρχές. Συγκεκριμένα, το 2013 είχε επιβληθεί στον Δήμο Αμαρουσίου πρόστιμο 10.000 ευρώ από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, καθώς κατά την αυτοψία είχε εντοπιστεί ότι στην έκταση των 20 στρεμμάτων εκτελούνταν εργασίες παράνομης αποθήκευσης και μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων. Είχε εντοπιστεί ότι σε διάφορα τμήματα του χώρου υπήρχαν απορρίμματα, απόβλητα που προέρχονταν από κλαδέματα φυτών, ογκώδη αντικείμενα, απόβλητα εκσκαφών και κατεδαφίσεων, όπως και παλαιά σίδερα.

Στον ίδιο χώρο, μάλιστα, λειτουργούσε σταθμός μεταφόρτωσης με δοχείο συμπίεσης απορριμμάτων, χωρίς να είναι αδειοδοτημένος. Από την αυτοψία εντοπίστηκε ότι ο Δήμος Αμαρουσίου δεν είχε εγκεκριμένη άδεια ως προς τους περιβαλλοντικούς όρους ούτε η λειτουργία του χώρου υπαγόταν σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Επίσης δεν διαπιστώθηκαν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να προκαλείται αισθητική υποβάθμισης και αλλοίωση του τοπίου.

Παρά την επιβολή προστίμου, ο Δήμος Αμαρουσίου δεν συμμορφώθηκε και γι’ αυτόν τον λόγο το 2015 έγιναν κι άλλες αυτοψίες από κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και το 2016 η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σε αυτές τις αυτοψίες εντοπίστηκε ότι η κατάσταση στον χώρο είχε εκτραχυνθεί.

Καταγράφη, λοιπόν, ότι “σε τμήμα της έκτασης που ήταν μερικώς περιφραγμένο ήταν απωθημένα στο έδαφος σωροί κλαδεμάτων σε μεγάλο ύψος, παρκαρισμένα αυτοκίνητα του δήμου και ελαστικά οχημάτων, όπως και μεγάλων διαστάσεων πινακίδες, που είχαν αφαιρεθεί από προσόψεις κτηρίων και είχαν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί φθορές”.

Η δε Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή Πατούλη να απομακρύνει άμεσα όλα να απορρίμματα και να καθαρίσει τον χώρο σχολαστικά, καθώς “από την απόθεση απορριμμάτων δημιουργούνται εστίες ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων υγειονομικής σημασίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανθυγιεινές εστίες εις βάρος των περιοίκων”.

Παράλληλα η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας καλούσε την δημοτική αρχή Πατούλη να φροντίσει για την αδειοδότηση των δραστηριοτήτων που εκτελούνταν στην έκταση, πράγμα που δεν έγινε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL