Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βαγγέλης Αποστόλου: 300 εκατ. σε νέους αγρότες και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Οι πόροι προκύπτουν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην ενίσχυση των νέων αγροτών και της βιωσιμότητας των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα κατευθυνθούν κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακατανομής των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) μετά την προτεινόμενη τροποποίησή του.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου από τη Χαλκίδα, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ, "πρόκειται να διαθέσουμε, μέσω ανακατανομής πόρων, συνολικά 300 εκατ. για την έγκριση όλων των νέων γεωργών που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα και ανέρχονται σε περίπου 16.000, ενώ ταυτόχρονα θα κατευθύνουμε επιπλέον πόρους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο αντίστοιχο μέτρο του ΠΑΑ.

Γενικότερα, η απορρόφηση της κοινοτικής συνδρομής στο ΠΑΑ με τις μέχρι σήμερα πληρωμές έχει ξεπεράσει το 33,5%, μαζί με τους πόρους της προκαταβολής (31,8% χωρίς προκαταβολή) που έχουν εισρεύσει στη χώρα και πλέον βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση στην απορρόφηση πόρων μεταξύ των 28 της Ε.Ε. Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης των μέτρων του ΠΑΑ που έχουν προκηρυχθεί ανέρχεται σε 3.010.885 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 53,36% του Προγράμματος".

Τους προσεχείς μήνες θα προκηρυχθούν τα εξής μέτρα:

- Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες (15.000.000 ευρώ).

- Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων ("Κομφούζιο") 20.000.000 ευρώ).

- Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων (38.000.000 ευρώ).

- Δράσεις βιολογικής γεωργίας (100.000.000 ευρώ).

- Δράσεις μετάδοσης γνώσεων και ενημέρωσης (12.000.000 ευρώ).

- Λοιπές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις των προγραμμάτων CLLD/LEADER, με την ολοκλήρωση της αναμόρφωσής τους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δύο αντιλήψεις, δύο δρόμοι

Μετά τις Πρέσπες, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν ακόμα μία καθαρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο γραμμές: αυτή που αντιλαμβάνεται ως πρόοδο τον δημοκρατικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο