Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού / Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Λευκός καπνός και παραμονή μέχρι νεωτέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού / Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Λευκός καπνός και παραμονή μέχρι νεωτέρας

Ανάσα... ελπίδας έδωσε η συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την παραμονή μέχρι νεωτέρας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) στον χώρο όπου στεγάζεται εντός του παλιού αεροδρομίου.

Είχε προηγηθεί έγγραφο της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. σύμφωνα με το οποίο το ΜΚΙΕ θα έπρεπε να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του μήνα από τον χώρο όπου στεγάζεται -χωρίς να προβλέπεται χώρος μετεγκατάστασης σε άλλο δημόσιο κτήριο και με τους εθελοντές του Ιατρείου να κάνουν λόγο για “θανατική καταδίκη” ενός εγχειρήματος που απέδειξε και αποδεικνύει ότι "κανένας δεν είναι μόνος του στην κρίση".

Η απομάκρυνση του ΜΚΙΕ και όλων των δομών από τον χώρο του πρώην αεροδρομίου γίνεται λόγω των εργασιών που προβλέπονται στη συμφωνία με τους επενδυτές για την παραχώρηση της έκτασης του Ελληνικού.

Στον απόηχο του κύματος αλληλεγγύης και συμπαράστασης που αναπτύχθηκε με δράσεις και ψηφίσματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο σημαντικό έργο που επιτελεί το ΜΚΙΕ, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να παραμείνει το Κοινωνικό Ιατρείο προσωρινά στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Όπως έγινε γνωστό, διερευνώνται παράλληλα εναλλακτικές λύσεις για τη μετεγκατάστασή του το συντομότερο δυνατόν με γνώμονα την ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη λειτουργία του.

“Πρόκειται για θετική εξέλιξη” σημείωσε ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου, που στηρίχθηκε και στηρίζεται στην πολύτιμη συνεισφορά δεκάδων γιατρών, φαρμακοποιών και εθελοντών. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και αναφερόμενος στις δράσεις συμπαράστασης που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Βήχας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δυναμική που έχουν τα κινήματα αλληλεγγύης των πολιτών, τα οποία μπορούν τελικά να ανατρέψουν καταστάσεις που φαίνονται μη αναστρέψιμες.

Υπογράμμισε πάντως πως είναι η υποχρέωση της Πολιτείας να βρει τον κατάλληλο χώρο μετεγκατάστασης του Ιατρείου. “Αρνούμαστε να κλείσει το ΜΚΙΕ όχι γιατί υπάρχει διάθεση ηρωισμού, αλλά γιατί πρόκειται για θέμα συνειδησιακό και πρακτικό” προσέθεσε εξηγώντας πως “τουλάχιστον 1.000 ασθενείς επισκέπτονται κάθε μήνα το Ιατρείο, υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού με ψυχολόγους και ψυχιάτρους, παράλληλα είναι σε εξέλιξη δράσεις προληπτικής ιατρικής, (...) επομένως δεν μπορεί να κλείσει...”.

“Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να βρούμε την οριστική λύση” τόνισε από τη μεριά του ο εθελοντής Κώστας Καλαφάτης. “Εάν δεν μείνουμε εδώ, που είναι και το ευκταίο για μας, θα πρέπει να δούμε τι χώρος θα είναι αυτός που θα μας παραχωρηθεί, εάν για παράδειγμα θα εξυπηρετεί τον ασθενή μας που έχει κινητικά προβλήματα ή εάν θα έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε ή να συντηρήσουμε τα φάρμακα που τα διατηρούμε στους -25 βαθμούς” όπως είπε.

Προσφορά στον άνθρωπο: Το έργο σε αριθμούς

Στα επτά χρόνια λειτουργίας του το Κοινωνικό Ιατρείο έχει δεχθεί μέχρι σήμερα 64.017 επισκέψεις ανέργων, απόρων, ανασφάλιστων πολιτών -με τους ωφελούμενους να αγγίζουν τα 7.366 άτομα και τον αριθμό των σκευασμάτων που διατέθηκαν να ξεπερνούν κατά μέσον όρο τα 480.000 κουτιά.

Παράλληλα έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 4.029 εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, αξονικές, μαγνητικές, καρδιολογικές κ.ά.) και 128 επείγουσες επεμβάσεις σε ανασφάλιστους / απόρους με την εθελοντική στήριξη 43 ιδιωτικών εργαστηριακών κέντρων νοσοκομείων σε όλη την Αττική, ενώ συνολικά 3.458 παιδιάς ηλικίας έως 3 ετών έχουν καλυφθεί με γάλα, βρεφικές κρέμες και βρεφικά είδη.

Σύμφωνα με την εθελόντρια Βασιλική Ηλιοπούλου, όλα αυτά τα χρόνια και σε κάθε έκτακτη ανάγκη το Κοινωνικό Ιατρείο ήταν παρόν: Πάνω από 900.000 κουτιά φαρμάκων έχουν διατεθεί ως δωρεά για τη στήριξη άλλων δομών σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Πρόκειται για όλα τα κοινωνικά ιατρεία της χώρας, δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές υποστήριξης παιδιών, hotspots, δομές στήριξης και στέγασης αστέγων κ.λπ.

Όπως εξήγησε η κ. Ηλιοπούλου, κάθε μήνα το Ιατρείο δέχεται αιτήματα από δομές όλων των υπηρεσιών και ανταποκρίνεται άμεσα στα σκευάσματα τα οποία έχουν ανάγκη. Το Κοινωνικό Ιατρείο συνέβαλε σε έκτακτες ανάγκες, όπως στις περιπτώσεις έλευσης προσφύγων στο Tae Kwon Do, στο Ελληνικό, στην πύλη Ε1 και στην Ειδομένη, αλλά και στη Μάνδρα Αττικής, όπου παρείχε άμεση υποστήριξη με φάρμακα και δύο φορτηγά αναγκαίου υλικού καθαριότητας και ρουχισμού στους πλημμυροπαθείς.

Παράλληλα δημιουργήθηκαν μεταξύ άλλων ομάδα ψυχολογικής στήριξης ανέργων, σχολές γονέων και ομάδα συνεργασίας άνεργων ασθενών, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις ιατρικών κλιμακίων σε νησιωτικές περιοχές για προληπτική εξέταση κατοίκων, υλοποιήθηκαν διαφορετικά προγράμματα πρόληψης, εθελοντικές αιμοδοσίες, ενώ με βάση τη λειτουργία του Ιατρείου έχουν εκπονηθεί επτά επιστημονικές μελέτες και 20 Έλληνες καθηγητές και 26 ξένοι φοιτητές έχουν ασχοληθεί με τη δομή και τη δράση του.

Ικανοποίηση από τη Ρεμπέκα Χαρμς

Ιδιαίτερη ικανοποίηση από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα του Κοινωνικού Ιατρείου εξέφρασε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και πρώην συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς μετά τη συνάντησή της με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωσταντίνα Κούνεβα και Στέλιο Κούλογλου. Σημειώνεται ότι η Ρεμπέκα Χαρμς ανήκει σε ομάδα Γερμανών που στηρίζουν το ΜΚΙΕ από το Αμβούργο και τις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL