Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Μια ακόμα πολιτική κόντρα με φόντο τον Ρουβίκωνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια ακόμα πολιτική κόντρα με φόντο τον Ρουβίκωνα

Η απόπειρα της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας να εισέλθει και να πετάξει στην είσοδο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τρικάκια υπέρ της χορήγησης άδειας στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα προκάλεσε πολιτική κόντρα, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στην κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας τα περί ανοχής και προστασίας του Ρουβίκωνα από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., χθες το πρωί "ομάδα 20 ατόμων επιχείρησε να εισέλθει στους χώρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω της κεντρικής εισόδου, επί της οδού Π. Κανελλοπούλου. Τα άτομα αποκλείστηκαν αμέσως από τη φρουρά στην εξωτερική περίμετρο των εγκαταστάσεων, επί της οδού Π. Κανελλοπούλου, όπου έριξαν έντυπο υλικό 'τρικάκια'. Άπαντες προσήχθησαν στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής".

Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και σήμερα το πρωί οι 20 συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: διατάραξη κοινής ειρήνης, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών και πρόκληση σε διέγερση.

Η αναρχική συλλογικότητα σε κείμενό της που ανήρτησε στο indymedia λίγα λεπτά μετά την απόπειρα παρέμβασής της καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη δίκη που αφορά μέλη της για παλαιότερες παρεμβάσεις της και είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί.

Ν. Τόσκας: Όταν παραβαίνουν συλλαμβάνονται

"Η πραγματικότητα με τον Ρουβίκωνα είναι ότι στις περιπτώσεις που παραβαίνουν τον νόμο συλλαμβάνονται, εφαρμόζεται ο νόμος. Υπάρχουν γύρω στις 120 συλλήψεις μελών του Ρουβίκωνα για διάφορες παραβάσεις και η αυριανή δίκη τους, για την οποία διαμαρτύρονται και για την οποία έριξαν αυτές τις προκηρύξεις, ακριβώς αυτό δείχνει" επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε χθεσινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο Νews247, συμπληρώνοντας ότι "επομένως αυτά τα περί ατιμωρησίας που λέει η αντιπολίτευση είναι λόγια του αέρα και οι δηλώσεις οι τωρινές του κυρίου Μητσοτάκη κινούνται ανάμεσα στο ψέμα και τη δημιουργία εντυπώσεων".

«Ο κ. Μητσοτάκης, ελλείψει προτάσεων, ελλείψει κάποιου προγράμματος εντός ή εκτός εισαγωγικών, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μιλάει για εισβολή που δεν έγινε και μιλάει για έλλειψη κανονικότητας, αλλά μου φαίνεται αυτήν την έλλειψη κανονικότητας μόνο ο κ. Μητσοτάκης δεν τη βλέπει. Τα εκατομμύρια των τουριστών που έρχονται, δεν τη βλέπουν και γι’ αυτό έρχονται», σχολίασε σχετικά με το tweet του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς εάν ο Ρουβίκωνας είναι «σύμμαχος της κυβέρνησης και γι’ αυτό αντιμετωπίζεται ήπια» απάντησε ότι «οι πράξεις του δεν ωφελούν την κυβέρνηση. Βλάπτουν την κυβέρνηση και εμείς τις αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο του νόμου», ενώ σε ερώτηση εάν χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα, ο Ν. Τόσκας απάντησε: "Όποιος έχει πρόταση για νέο νομοθετικό πλαίσιο, παρακαλώ να το καταθέσει για να το δούμε. Εάν αρχίσουμε να συζητάμε για ιδιώνυμα, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για άλλες καταστάσεις, γι’ αυτό όποιος έχει πρόταση να την περιγράψει".

Για «ήσσονος σημασίας ζήτημα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ενώ τάχθηκε υπέρ της χορήγησης κανονικά εκ νέου άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, γιατί, όπως είπε, τη δικαιούται.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης κινήθηκαν σε άκρως υψηλούς τόνους, δυσανάλογους ίσως με το καθεαυτό γεγονός.

"Ο Ρουβίκωνας για να στηρίξει τον Κουφοντίνα εισέβαλε το πρωί ακόμη και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Λογικό είναι, με τόση προστασία που απολαμβάνει από την κυβέρνηση. Αυτή είναι η 'κανονικότητα' του κ. Τσίπρα", έγραψε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την επίσκεψή του στον Ασπρόπυργο, επιτέθηκε με τη σειρά του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «έναν χρόνο μετά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της εγκληματικότητας στη δυτική Αττική, η κατάσταση χειροτερεύει για τους κατοίκους».

"Η ανικανότητα και η απουσία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νησίδων ανομίας σε όλη την Αττική, από τα Εξάρχεια μέχρι το Μενίδι και τον Ασπρόπυργο. Η κυβέρνηση, αντί για την αποφασιστική αντιμετώπιση του εγκλήματος, έχει νομοθετήσει για την αποφυλάκιση εγκληματιών και την επαναφορά του ασύλου των παραβατικών στα πανεπιστήμια, ενώ μοιράζει συγχωροχάρτια σε ομάδες τραμπούκων που βαπτίζει συλλογικότητες", ανέφερε επίσης.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα διαμαρτυρίας, χρησιμοποιούσε αυτού του είδους την 'πολιτική διαμαρτυρία'. Και τώρα φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο δεν αντιδρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει τη δράση του Ρουβίκωνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και όλα τα στελέχη, ότι τους βολεύει» σημείωσε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Βασ. Κικίλιας.

Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά τη συνάντησή της με την Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, όπου βρισκόταν χθες, έκανε λόγο για "καθημερινά περιστατικά βίας και ανομίας" και "ανεξέλεγκτους κουκουλοφόρους" που "τρομοκρατούν με την ανοχή της κυβέρνησης".

"Είναι φανερό ότι υπάρχουν σχέσεις στοργής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων", ανέφερε σημειώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής στέκεται στο πλευρό των αστυνομικών.

Στ. Μπαλάσκας: Οι αστυνομικοί μπορούσαν να πυροβολήσουν

Στο μεταξύ, σε μια άκρως ανησυχητική δήλωση προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Σταύρος Μπαλάσκας με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα. «Σε αυτό το κτήριο υπάρχουν υπηρεσίες και ξένων κρατών αλλά και η Υπηρεσία Πληροφοριών, οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η σημερινή επίθεση στο υπουργείο» είπε για να προσθέσει πως «σήμερα οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να πυροβολήσουν».

Πρόσθεσε επίσης ότι το ζήτημα με τον Ρουβίκωνα είναι αμιγώς πολιτικό και πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL