Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εξυγιαίνει τα οικονομικά του ο ΕΔΣΝΑ

Μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους και αύξηση των εισπράξεων από οφειλές που δεν του είχαν καταβληθεί είναι η εικόνα των οικονομικών του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που σταδιακά εξυγιαίνονται. Κι αυτό ενώ την περίοδο του 2009-2014, επί διοίκησης Γ. Σγουρού, μόνο οι καθυστερημένες οφειλές που επιβαρύνονταν με τόκους υπερημερίας ήταν 2,5 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, οι δημοτικές αρχές της Αττικής εκφράζουν δυσφορία για την αύξηση κατά 11,7% της χρέωσης για κάθε τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων που θάβεται στον ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ η ανακύκλωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο ΕΔΣΝΑ, η αύξηση των τελών από 43,79 ευρώ στα 48,95 ευρώ ανά τόνο για το 2017 οφείλεται κατά κύριο λόγο “σε δαπάνες που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν”, όπως 2 εκατ. ευρώ για συντήρηση οχημάτων - μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στον ΧΥΤΑ Φυλής, τα οποία είχαν τεθεί σε αχρησία, και 532.000 ευρώ για πληρωμή μισθοδοσίας σε συμβασιούχους. Ακόμη 2 εκατ. ευρώ για υποστηρικτικές εργασίες στον ΧΥΤΑ Φυλής, 500.000 ευρώ για προσαυξήσεις τελών κυκλοφορίας. Επίσης για την περίοδο 2009-2014 αναφορικά με τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα πληρώθηκαν μετά από καθυστερήσεις 2,5 εκατ. ευρώ επιβαρυμένα με τόκους υπερημερίας.

Με αυτη τη στρατηγική οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΔΣΝΑ προς τρίτους μειώθηκαν από 33,39 εκατ. ευρώ το 2014 στα 4,5 εκατ. ευρώ το 2017. Ενώ αυξήθηκαν οι εισπράξεις του ΕΔΣΝΑ από νοσοκομεία και κάποιους λίγους δήμους που, ενώ το 2014 ήταν 25,27 εκατ. ευρώ, έφτασαν σε 7,12 εκατ. ευρώ το 2017. “Μετά από προσεκτικούς χειρισμούς (ενοικίαση και συστηματική είσπραξη οφειλών) ο ΕΔΣΝΑ έχει έσοδα 1.260.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι απαιτήσεις μας μειώθηκαν στο ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

Εργασίες στον ΧΥΤΑ

Κλειστός θα παραμείνει ο ΧΥΤΑ Φυλής εξαιτίας ρήγματος που δημιουργήθηκε στον χώρο μετά την υποχώρηση του εδάφους που έχει υποστεί από την προηγούμενη Παρασκευή. Η εγκατάσταση θα λειτουργήσει ξανά την Πέμπτη, οπότε αρκετοί δήμοι του λεκανοπεδίου που δεν διαθέτουν σταθμό μεταφόρτωσης είτε δεν θα κάνουν αποκομιδή είτε θα μπορούν να στέλνουν περιορισμένα φορτία στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Από όπου κι αν προέρχεται;

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να καταδικάσει την ακροδεξιά βία. Δεν την είδε όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο σχεδόν όλων των κινητοποιήσεων κατά της συμφωνίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο