Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Π. Σκουρλέτης στους περιφερειάρχες για τον "Κλεισθένη" / Π. Σκουρλέτης στους περιφερειάρχες για τον "Κλεισθένη": Βάση συζήτησης το νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης στους περιφερειάρχες για τον "Κλεισθένη" / Π. Σκουρλέτης στους περιφερειάρχες για τον "Κλεισθένη": Βάση συζήτησης το νομοσχέδιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Σημειακές τροποποιήσεις επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης στο νομοσχέδιο με την επωνυμία “Κλεισθένης Ι”, διαβεβαιώνοντας τους περιφερειάρχες, με τους οποίους είχε συνάντηση χθες, ότι θα δεχθεί αλλαγές οι οποίες “θα λαμβάνουν ως βάση συζήτησης το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο”. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός θέλησε να αποδυναμώσει την επιθετική ρητορική των “γαλάζιων” στελεχών της αυτοδιοίκησης, που με συντριπτική πλειοψηφία σε δυο συνέδρια δημάρχων και περιφερειαρχών αποφάσισαν ότι το νομοσχέδιο δεν συνιστά βάση συζήτησης.

“Ξεκαθαρίσαμε στη συζήτηση με τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι όποιες προτάσεις λαμβάνουν ως βάση συζήτησης το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο θα αξιοποιηθούν μέχρι και την τελευταία στιγμή” τόνισε ο υπουργός αποσαφηνίζοντας: “Προφανώς, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτές προτάσεις που κινούνται σε μια διαφορετική λογική”. Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν την 15η Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής έγινε κοινά αποδεκτό ότι θα υπάρξουν επιμέρους αλλαγές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αύξηση του αριθμού υποψηφίων ανά συνδυασμό σε ανώτερο ποσοστό από το +10% των εδρών. Επίσης, αποσύρεται η διάταξη για σταυροδοσία σε υποψήφιο άλλης περιφερειακής ενότητας από αυτήν που ο εκλογέας είναι εγγεγραμμένος. Τέλος εξετάζεται διάταξη σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που οριστεί αντιπεριφερειάρχης από άλλο συνδυασμό, αυτός να έχει την σύμφωνη γνώμη της παράταξης με την οποία κατήλθε στις εκλογές.

Ειδικά για το εκλογικό σύστημα, ο υπουργός απέρριψε την πρόταση των περιφερειαρχών για απλή αναλογική με ένα γύρο, πλαφόν εισόδου και διοίκηση για την πρώτη παράταξη εφ’ όσον συγκεντρώσει το 42%. “Δεν συζητάμε για απλή αναλογική με ένα γύρο σε μια λογική ότι ο πρώτος που θα εκλεγεί θα είναι αυτομάτως περιφερειάρχης ή δήμαρχος”, υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας: “Δίνουμε τη δυνατότητα για δυο γύρους, ώστε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να έρχονται οι αναγκαίες συνθέσεις σε μια γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερον περιφερειάρχη και δήμαρχο στη βάση των συμμαχιών και των συνθέσεων”.

Οι επιμέρους αλλαγές δεν ικανοποίησαν τους περιφερειάρχες, με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστό να καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών “παιχνίδι εξουσίας” μέσω του νομοσχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL