Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.6°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.6°C
2 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C19.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.8°C25.8°C
7 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C14.5°C
0 BF 100%
Ανοικτός στον διάλογο ο Π. Σκουρλέτης / Έρχονται επιμέρους αλλαγές στον "Κλεισθένη Ι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανοικτός στον διάλογο ο Π. Σκουρλέτης / Έρχονται επιμέρους αλλαγές στον "Κλεισθένη Ι"

Την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί κείμενο με τις επιμέρους αλλαγές των διατάξεων του νομοσχεδίου με την επωνυμία “Κλεισθένης Ι” για την Αυτοδιοίκηση, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τους επικεφαλής των παρατάξεων κατά τη χθεσινή συνάντηση. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός, αφού ξεκαθάρισε ότι η απλή αναλογική είναι “αδιαπραγμάτευτη”, εξήγησε ότι αλλαγές σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου μπορούν να γίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή δηλώνοντας “ανοιχτός” σε “δημιουργικές και γόνιμες προτάσεις”.

Από την πλευρά του ο Δημ. Μπίρμπας, επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας, αποτίμησε τη συνάντηση ως βάση για διάλογο. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος κατά διαστήματα στη συνάντηση ανέβαζε προκλητικά τους τόνους, επέμεινε στη θέση της πλειοψηφίας του αυτοδιοικητικού οργάνου ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί βάση για συζήτηση. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει τον υπερσυγκεντρωτισμό του κράτους, πράγμα που θα οδηγήσει στην καταστροφή της Αυτοδιοίκησης. Επέμεινε να ζητεί την απόσυρση της απλής αναλογικής, θέτοντας ως προϋπόθεση τη μεταρρύθμιση του μοντέλου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης για να συζητήσει η ΚΕΔΕ την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Την αντίφαση αυτή ανέδειξε ο Π. Σκουρλέτης αφού, όπως εξήγησε, την ίδια ώρα που προσέρχεται η ΚΕΔΕ σε διάλογο, καταθέτει πόρισμα προτάσεων επί του νομοσχεδίου, εκφράζοντας όμως “τοποθετήσεις πλήρως απορριπτικές”, όπως χαρακτηριστικά είπε. “Αυτή την αντιφατική στάση θα την κρίνει ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης”, σημείωσε ο υπουργός εξερχόμενος της σύσκεψης. “Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα συζητάμε, έχοντας όμως αποσαφηνίσει ότι βάση της συζήτησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο”, τόνισε ο υπουργός αποκρούοντας τις αιτιάσεις της “γαλάζιας” ηγεσίας της ΚΕΔΕ περί μη ουσιαστικού διαλόγου. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι “η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη”.

“Καθώς έχουμε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο απευθείας επαφών με αιρετούς, έχω καταγράψει γόνιμες παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και μέχρι τελευταία στιγμή -αυτό είναι το νόημα του διαλόγου- τέτοιου είδους γόνιμες παρατηρήσεις θα τις υιοθετούμε”, σημείωσε ο υπουργός. Μεταξύ των αλλαγών επί του νομοσχεδίου είναι η απόσυρση της διάταξης που υπήγαγε την υπηρεσία του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεχόμενος την τεκμηρίωση των δημάρχων ότι αυτό θα σήμαινε την αύξηση των δημοτικών τελών.

Λύση στα επείγοντα ζητήματα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε χθες στη Βουλή τροπολογίες για τη διευθέτηση επειγόντων ζητημάτων των δήμων. Έτσι, με ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα, σε περίπτωση διαπιστωμένης έλλειψης σε προσωπικό σχολικών καθαριστριών, οι δήμοι να συνάπτουν νέες συμβάσεις έργου με καθαριστές και καθαρίστριες ή με συνεργεία καθαρισμού των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα επόμενα δυο διδακτικά έτη 2018-2019 και 2019-2020.

Η διάταξη πρόκειται να οριοθετήσει τη διάρκεια των συμβάσεων έργου για τις σχολικές καθαρίστριες, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο υπουργός Εσωτερικών με αντιπροσωπεία εργαζομένων. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω διάταξη θα έχει ισχύ μέχρι τη λήξη της αναστολής προσλήψεων τακτικού προσωπικού και μετά οι θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν με τακτικό προσωπικό. Επίσης, αυξάνεται η περίοδος σύμβασης από τρεις στους τέσσερις μήνες για ναυαγοσώστες, προσωπικό σε κατασκηνώσεις και προσωπικό για την πυρασφάλεια, γιατί εκ των πραγμάτων το τρίμηνο δεν επαρκούσε.

Στο πλαίσιο της αδειοδότησης των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας με βάση τον νέο πρότυπο κανονισμό, παρατείνεται κατά πέντε μήνες η κατάθεση πιστοποιητικού πυρασφάλειας για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Έτσι, οι δήμοι πρέπει έως την 31η.12.2018 να καταθέσουν το σχετικό πιστοποιητικό, διαφορετικά αναστέλλεται η λειτουργία των δομών. Αυτή η διάταξη ήταν αναγκαία γιατί η προηγούμενη προθεσμία της 31ης.7.2018 κρίθηκε ότι αντικειμενικά δεν μπορούσε να υπηρετηθεί, λόγω του ότι εκδόθηκε μεταγενέστερος κανονισμός πυροπροστασίας των κτηρίων, όπου διαφοροποιούνται οι κανόνες πυροπροστασίας, σε σχέση με αυτούς που είχαν οριστεί προηγουμένως για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.

Τέλος, με τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, καθώς ο δήμος μπορεί να συμμετάσχει ως ιδρυτικό μέλος στην υπό σύσταση διεθνή ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα AISBL, που έχει έδρα το Βέλγιο. Με τη διάταξη διασφαλίζεται ότι ο δήμος θα είναι θωρακισμένος έναντι της υπό σύσταση εταιρείας, αφού “αποκλείεται κάθε παραχώρηση κατά κυριότητα περιουσιακών στοιχείων του Δήμου προς την Ένωση”. Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδρυση του μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδας είναι πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ισραηλιτικής κοινότητας για να αναδειχθεί η μακραίωνη ιστορία της στην πόλη, που αφανίστηκε από το Ολοκαύτωμα. Επίσης, το μουσείο θα αποτελέσει διεθνές κέντρο έρευνας για το Ολοκαύτωμα. Το συνολικό κόστος ανέγερσης ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL